Termometrele cu mercur erau pana nu demult o prezenta invariabila atat in casa, cat si in cabinetele medicale unde le vedeai puse manunchi in vase de sticla. Din cauza pericolului de spargere si, in consecinta, de ingestie sau inhalare a mercurului ele au fost inlocuite cu termometrele digitale.
Termometrul digital foloseste senzori electronici de caldura si este de mai multe tipuri, in functie de locul de masurare a temperaturii: gura (oral), subrat (axilar), intrarectal. Termometrul digital care se utilizeaza la nivelul urechii (timpanic) masoara temperatura la nivelul canalului auditiv si foloseste raze infrarosii.
O aparitie relativ noua o reprezinta termometrul care masoara temperatura la nivelul fruntii prin intermediul unui senzor infrarosu.
Cateva sfaturi!
Pentru ca unele termometre implica si preturi ridicate, poti opta pentru un termometru obisnuit, digital. Este bine ca in cazul in care intentionezi sa masori temperatura si rectal, sa ai pentru aceasta un termometru separat.
Dupa utilizare, sterge termometrul cu vata si spirt sau apa si sapun si depoziteaza-l intr-un loc unde copilasul tau nu are acces. Daca bebelusul tau este sugar, masurarea temperaturii intrarectal prezinta cea mai mare acuratete.
Cum se utilizeaza corect termometrul?
In functie de varsta copilasului tau, exista tipuri preferate de termometre sau locuri indicate pentru o cat mai buna masurare a temperaturii.
Astfel, pana la 3 luni: poti folosi un termometru digital. Temperatura se masoara intrarectal. Bebelusul trebuie sa stea pe spate, cu piciorusele indoite. Termometrul pornit se introduce incet, cu delicatete in rect cam 1,5 – 2,5 cm. Pentru ca manevra sa nu fie dureroasa, pe varful termometrului se aplica un gel lubrifiant.
Intre 3 luni si 4 ani: cand micutul tau a trecut de 3 luni, poti folosi termometre digitale care masoara temperatura la nivelul urechii, fruntii, gurii (termometrul suzeta). Daca optezi pentru masurarea la nivelul axilei (subrat) ai grija ca termometrul sa fie in contact direct cu pielea, fara a-i atinge hainutele.
Cand este foarte mic nu te chinui singura, mai ales daca iti este teama ca nu va sta cuminte. Cheama-l pe tati sa te ajute. El ii va tine piciorusele indoite si ii poate distrage atentia.
Temperaturi alarma:
- pana in 3 luni, temperatura rectala 38 grade Celsius
- peste 3 luni, temperatura peste 38,9 grade Celsius cu stari de somnolenta, iritabilitate
- peste 3 luni, temperatura de 38,9 grade Celsius sau peste si nu reactioneaza la tratament
Febra reprezinta modul in care organismul lupta cu un agent extern care agreseaza organismul. Daca micutul tau are peste un an, bea si mananca, se odihneste si are o stare generala buna este foarte probabil ca medicul tau sa iti recomande amanarea tratamentului medicamentos.
Majoritatea parintilor, la cele mai modeste variatii de temperatura apeleaza imediat la siropuri sau supozitoare antitermice. Tratamentul agresiv al unor cresteri minore de temperatura va interfera cu sistemul imunitar al copilasului si nu de multe ori va prelungi starea de boala. Consulta specialistul si el iti va spune ce e mai bine pentru micutul tau.