Ce trebuie sa faci cand copilul tau are paduchi


Asociata gresit cu igiena precara, pediculoza capului (paduchii) este des intalnita la copii, mai ales la varsta intrarii in colectivitate. Potrivit statisticilor Centrului american de Control si Preventie al Bolilor (CDC), anual sunt inregistrate in SUA circa 6-12 milioane de [...]


Asociata gresit cu igiena precara, pediculoza capului (paduchii) este des intalnita la copii, mai ales la varsta intrarii in colectivitate.

Potrivit statisticilor Centrului american de Control si Preventie al Bolilor (CDC), anual sunt inregistrate in SUA circa 6-12 milioane de infestari, cele mai frecvente fiind la grupa de varsta 3-11, cu o preponderenta usor crescuta in randul fetitelor.

Desi senzatiile imediate ale unei mamici in momentul in care aude de paduchi sunt acelea de groaza si dezgust, nu este exclusa posibilitatea de a ajunge sa se confrunte la un moment dat si cu aceasta problema.

“Caminul nostru este mereu curat si toti membrii familiei acorda importanta cuvenita igienei personale. Perisorul copilului meu este intotdeauna curat.” Este posibil ca in aceste conditii sa apara detestatul parazit? Raspunsul este: da.

Da, pentru ca modul de transmitere este unul deloc pretentios. Paduchele nu sare, insa este suficient ca doi copilasi sa isi apropie capul unul de al celuilalt pentru ca paduchele sa migreze.

Aceasta situatie este comuna colectivitatilor in care cei mici se joaca, invata sau practica dicerse sporturi. Paduchii stau foarte bine pe un par curat, apa calda sau rece, sapunul sau samponul nereusind sa-i goneasca sau sa-i omoare.

Numele stiintific al insectei este “Pediculum humanus capitis” si face parte din grupa parazitilor care au afinitate pentru firele de par de la nivelul capului, genelor si sprancenelor. Adultul se hraneste cu sange de cateva ori pe zi si femela poate depune pana la 8 oua/ zi.

8-9 zile sunt suficiente ca ouale, cele bine fixate in prima parte a firului de par, aproape de scalp sa se transforme in nimfe. Din acestea vor iesi adultii in circa 9-12 zile.

Deoarece paduchii “imprumuta” deseori culoarea firului de par pe care stau, ei devin destul de greu de detectat. Semnul cel mai frecvent al acestei parazitoze este mancarimea. Un copilas care se scarpina des in cap si e vadit deranjat de frecventa acestei senzatii care se intensifica mai ales noaptea are toate motivele sa fie suspectat de pediculoza.

Care sunt efectele asupra copilului tau?

- locale: zgarieturi pe care singur le provoaca prin scarpinat
- generale: stare de iritabilitate, insomnie
- psihologice: in general, copiii in aceasta situatie, mai ales daca sunt mai marisori, sufera. Sunt afectati deoarece impresia generala este aceea ca a avea paduchi este ceva rusinos si semnul al unei ingrijiri superficiale. Daca este fetita si are parul lung, sufera in ideea ca parintii vor dori sa o tunda.

Peste toate implicatiile psihologice se suprapune cateodata si agitatia mamicii.

Ce este de facut daca micutul tau are paduchi?

Paduchele traieste in medie 30 de zile. Din nefericire, depune oua care se desprind foarte greu de pe firele de par. Spalatul des al parului cu sampon obisnuit nu are niciun efect. In lupta impotriva acestor musafiri nepoftiti sunt utilizate diverse practici.

Ce tratament folosesti ca sa scapi copilul de paduchi?

- gazul, otetul cu sare sunt unele dintre cele mai vechi metode, insa sunt destul de traumatizante pentru copil deoarece ataca pielea scalpului cauzand iritatii, senzatie de arsura si durere.
- uleiuri naturale: uleiul de masline sau uleiul din arbore de ceai. Acesta din urma este cunoscut ca un antiseptic, antifungic si antiinfectios natural si unele mamici il folosesc, diluat, si contra pediculozei
- sampoane speciale impotriva pediculozei: in acest caz consulta cu atentie indicatiile de pe eticheta pentru a te asigura ca sunt potrivite varstei copilasului tau

Aceste metode sunt invariabil insotite de pieptanarea parului cat mai des, cu un pieptan cu dintii fini pentru a forta desprinderea oualelor.

Cum previi aparitia?

Desi raspandirea prin intermediul obiectelor de imbracaminte (palarii, esarfe, haine) nu este atat de frecventa, trebuie luate cateva masuri suplimentare de igiena in momentul in care ai aflat ca cel mic are pediculoza. Pernele, cearceafurile si alte elemente de lenjerie trebuie spalate cu apa fierbinte. Paduchii mor daca stau cel putin 5 minute la aproximativ 50 de grade Celsius.

Pediculoza nu este nici o tragedie, nici un accident rusinos. Pur si simplu se intampla. Si ocaziile nu sunt rare. Oricat ti-ai feri puiul, nu poti elimina riscul de infestare in totalitate. Daca asa ceva s-a intamplat, nu este vina nimanui.

Pentru un copil joaca si socializarea cu cei de varsta lui sunt esentiale. Problema se trateaza si este ideal ca ea sa aiba efecte cat mai putin traumatizante pentru cel mic.

related posts

Modifică setările cookies