Certuri intre frati? Afla cum sa aplanezi conflictele


N-are mama sapte pui, dar are doi si ii sunt de-ajuns! Se incaiera din orice. Pentru o jucarie, pentru un program TV, pentru ultima bucatica de ciocolata, ba chiar pentru captarea atentiei voastre. Conteaza mai putin de la ce se [...]


N-are mama sapte pui, dar are doi si ii sunt de-ajuns! Se incaiera din orice. Pentru o jucarie, pentru un program TV, pentru ultima bucatica de ciocolata, ba chiar pentru captarea atentiei voastre.

Conteaza mai putin de la ce se “iau”, important este ca tu, parinte, sa faci tot ce este nevoie pentru a instaura armonia intre frati si a descuraja rivalitatea. E greu, dar urmand cteva reguli simple, veti iesi invingatori.

1. Fa-l pe cel mare sa se simta important. Inainteaza-l in grad! Cum? Da-i, in joaca, un titlu de onoare, precum “asistentul mamei” sau “ajutor de mamica”. Vei vedea ca il va prinde si chiar se va implica. Daca inainte lucrurile stateau altfel, acum iti va aduce cu bucurie un scutec nou, va strange jucariile sau iti va aduce o hainuta pentru cel mic, iar daca musafirii nu vor avea ochi decat pentru bebelusul nou-nascut, ai grija sa-l lauzi tu pe fratele mai mare.

Citeste si: Relatiile dintre frati si surori sunt foarte importante. Uite 5 lucruri pe care sigur nu le stiai

2. Petrece timp cu amandoi. Ce-l deranjeaza cel mai mult pe fratele mai mare este ca trebuie sa te imparta cu bebelusul. Mama e “bunul” lor cel mai de pret, iar verbul “a imparti” le este strain copiilor pana in trei ani. De-aici, conflictul. Poti sa-i impaci pe-amandoi. Cand iesi la plimbare, aseaza-l pe cel mic intr-un port-bebe si tine-l de mana pe cel mare. Cand il alaptezi pe bebelus, vorbeste cu fratiorul sau surioara mai mare, ori citeste-i o carte.

3. Nu te descuraja. Stim ca ai vazut situatia un pic diferit, credeai ca puiul tau mai mare se va bucura ca a capatat un prieten pe viata, dar copiii sunt mai degraba preocupati de ceea ce au pierdut. Acum trebuie sa imparta camera, jucariile si, colac peste pupaza, si parintii cu altcineva. Iesiti din cand in cand doar cu copilul mai mare in parc, la cofetarie sau in vizita.

4. Stabileste reguli si limite. Uneori te simti prea obosita sa faci pe psihologul amator si nu-ti vine sa actionezi decat in modul politienesc. Daca e asa, poti s-o faci o data, fara sa te temi ca micutii vor suferi traume existentiale mai tarziu. Uneori e bine sa le transmiti mesaje clare si ferme, decat sa stai sa argumentezi la nesfarsit de ce l-ai pedepsit pe unul dintre ei sau de nu e bine ce-a facut. Cand vezi ca unul dintre ei greseste, adu-i aminte pe un ton calm ca e pe cale sa incalce regula. Sau arunca-i o privire care sa-i transmita ceva de genul: “Nici sa nu te gandesti!”, in cazul in care vezi ca unul dintre ei e pus pe harta.

Citeste si: Rivalitatea dintre frati are si aspecte pozitive. Afla care sunt ele

5. Umorul este leacul cel mai bun impotriva conflictelor. Poti transforma o incaierare intr-un motiv de gluma. Iata o idee care-i va lasa cu gura cascata pe cei mici si ii va amuza pe adulti. Ce-ar fi sa le spui, in toiul “luptelor”, asa: “Daca voi doi va mai certati precum animalele, am sa construiesc doua custi in spatele curtii. O sa-i spun unuia dintre voi caine si celuilalt pisica si o sa va dau sa roadeti un os si sa beti laptic din castronel”. Se vor potoli ca prin minune si-si vor da seama cat de caraghiosi au fost.

Sau, daca cel mare plange si spune ca si-ar dori si el sa fie bebelus, prefa-te ca esti de acord. Daca iti cere niste lapte, da-i o formula din care bea si nou-nascutul. Gustul nu-i va fi deloc pe plac. Sunt o gramada de raspunsuri care il vor dezarma. El spune: “Vreau sa ma plimb cu bicicleta!”. Tu ii replici: “Bebelusii nu stiu sa mearga pe bicicleta“. El cere: “Vreau sa mananc alune”. Tu ii explici: “Bebelusii nu au voie sa manance alune”.

Invata-i sa fie prieteni, inainte de-a fi frati. Nu fa comparatii si arata-le de ce trebuie sa ramana uniti. Si fii pe pace, cu bunavointa si intelegere toate trec mai usor. 

related posts

Modifică setările cookies