Cezariana poate creste riscul aparitiei astmului la copil


Bebelusii nascuti prin cazariana sunt mai predispusi la aparitia astmului in comparatie cu cei nascuti pe cale naturala, se arata intr-un raport al cercetatorilor norvegieni. Medicii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, au monitorizat 1,7 milioane de nasteri efectuate in [...]


Bebelusii nascuti prin cazariana sunt mai predispusi la aparitia astmului in comparatie cu cei nascuti pe cale naturala, se arata intr-un raport al cercetatorilor norvegieni.

Medicii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, au monitorizat 1,7 milioane de nasteri efectuate in perioada 1967-1998. Ei s-au folosit de informatii din registrul de nasteri al Norvegiei si din cel al schemei de asigurari de sanatate, pentru a observa rata imbolnavirii de astm in randul copiilor de pana la 18 ani, impliniti pana in 2002.

Asa au ajuns la concluzia ca intre 1967 si 1996 riscul aparitiei astmului a fost cu 50% mai ridicat in randul copiilor nascuti prin operatie cezariana, fata de cei adusi pe lume pe cale vaginala. In ceea ce priveste riscul de a suferi de astm al copiilor nascuti natural, dar cu ajutorul forcepusului sau al vacuumului, acesta era de 19 procente.

Intre 1988 si 1998, aparitia astmului si a alergiilor asociate cu acesta in timpul copilariei a fost de 40% in randul nou-nascutilor adusi pe lume in urma unei operatii cezariene programate, si de 60% in randul cezarienelor de urgenta.

Potrivit unuia dintre savanti, desi legatura dintre nasterea prin cezariana si incidenta aparitiei astmului la copii nu a fost oficial stabilita, exista totusi doua teorii plauzibile. Prima dintre ele se bazeaza pe faptul ca micutii nascuti prin cezariana nu sunt expusi, in timpul nasterii, microbilor din canalul de nastere al mamei, ceea ce duce la incapacitatea acestora de a-si forma un sistem imunitar solid.

A doua ipoteza este ca, in timpul nasterii naturale, bebelusii sunt supusi hormonului stresului si a comprimarii pieptului, ceea ce ii determina sa elimine toate resturile de lichid amniotic din plamani. Cei nascuti prin cezariana nu pot face asta cu aceeasi intensitate, iar lichidul amniotic ramas in plamani poate duce, in timp, la formarea astmului, e de parere echipa de cercetatori norvegieni.

In fine, savantii sunt de parere ca cele doua teorii pot fi foarte bine simple coincidente, si ca aparitia astmului la copiii nascuti prin cezariana sa aiba cu totul alte cauze. Evident, medicii nu au luat in considerare cazurile in care ambii parinti sau unul dintre ei prezenta astm clinic la momentul conceperii bebelusului. Asta pentru ca astmul poate fi, printre altele, mostenit genetic.

related posts

Modifică setările cookies