3 beneficii pe care le are cititul cu voce tare pentru un copil


Cititul cu voce tare le ofera celor mici o experienta unica si ii ajuta sa retina cu o mai mare usurinta informatiile din cartile care le sunt dedicate. Iti doresti sa comunici cat mai eficient cu puiul tau si sa [...]


Cititul cu voce tare le ofera celor mici o experienta unica si ii ajuta sa retina cu o mai mare usurinta informatiile din cartile care le sunt dedicate. Iti doresti sa comunici cat mai eficient cu puiul tau si sa creezi, in acelasi timp, amintiri pe care sa le pastrati pentru tot retsul vietii? Iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa-i citesti cu voce tare micutului tau.

Pentru a-i oferi nazdravanului o experienta unica, fii atenta la cateva detalii esentiale in momentul in care lecturezi povestea lui prefarata. Ai grija sa ridici suficient tonul si sa intri pe cat posibil in pielea personajului, astfel incat el sa simta la intensitate maxima evenimentele din poveste si sa se implice la randul lui in desfasurarea actiunii.

Citeste si: Cum poti sa-i faci pe cei mici sa iubeasca cititul: 5 metode utile

Daca te straduiesti sa ne urmezi sfaturile, vei castiga simpatia copilului tau. Mai mult decat atat,  faptul ca citesti cu voce tare anumite pasaje are inca trei beneficii majore. Iata despre ce este vorba:

1. Concentrarea

Pe masura ce te vei folosi asa cum se cuvine de tonul si inflexiunile vocii, micutul tau va putea sa-si mentina atentia asupra povestii si va tine minte mult mai usor detalii carora nici macar tu, ca povestitor, nu le-ai acordat suficienta atentie. Fii cu mare bagare de seama la finalul povestii, intrucat vei avea tendinta sa obosesti si sa incetinesti ritmul pana atunci.

Specialistii din domeniul actoriei ii sfatuiesc pe parinti sa ia un ton solemn spre sfarsitul povestii si sa marcheze asa cum se cuvine deznodamantul, pentru ca dupa citirea ultimelor cuvinte sa-i priveasca in ochi pe micutii lor si sa le spuna cat de fericiti au fost ca au citit impreuna povestea. In acest fel, legatura dintre adult si copil se va consolida, iar cel mic va ramane cu adevarat fascinat de activitate.

2. Emotiile

Lectura cu voce tare le permite copiilor si parintilor sa impartaseasca sentimente, amintiri si preferinte. Mai exact, fiind atat de apropiati si impartasind o experienta inedita cu parintii lor, cei mici se vor simti complici cu adultii. Astfel, ei vor simti ca pot discuta liber cu cei mari si vor comunica mult mai eficient.

Citeste si: Cum il faci pe micut sa iubeasca momentele de “balaceala”

Sa nu te mire daca nazdravanul tau te va intrerupe din cand in cand si isi va dori sa aduca anumite contributii povestii. Incurajeaza-l sa faca acest lucru si ajuta-l sa-si cultive imaginatia, chiar daca sesiunea de citire se poate transforma cu usurinta intr-un joc de roluri.

3. Educatia

Cand ii citesti copilului cu voce tare iti doresti sa il distrezi insa, fara sa-ti dai seama, pui si bazele culturii lui generale. In primul rand, in momentul in care mami si tati citesc, cel mic isi da seama ca exista in lume niste obiecte minunate numite carti si ca acestea ii pot deschide fereastra catre lumi fantastice, de care nu a mai auzit pana acum. Mai mult decat atat, curiozitatea il va determina pe cel mic sa te intrebe ce sunt simbolurile de pe pagini si va invata, cu rabdare si ambitie, alfabetul.

Tu ii citesti copilului tau cu voce tare? Ai observat imbunatatiri in comportamentul lui de cand procedezi in acest fel? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies