Scoaterea amigdalelor la copii. Ce metoda de tratament chirurgical ORL nu produce sangerare


Coblatia este o metoda moderna de tratament chirurgical in sfera ORL, cu multe avantaje pentru copii fata de chirurgia clasica (cea cu bisturiul) si chiar fata de laser. Inovatia interventiei consta in faptul ca nu produce sangerare ca in chirurgia clasica si nici [...]


Coblatia este o metoda moderna de tratament chirurgical in sfera ORL, cu multe avantaje pentru copii fata de chirurgia clasica (cea cu bisturiul) si chiar fata de laser. Inovatia interventiei consta in faptul ca nu produce sangerare ca in chirurgia clasica si nici nu arde tesuturile asa cum face laserul, ci “topeste” si “vaporizeaza” tesuturile, lasand neatinse zonele de tesut normal din jur.

Copiii care pot fi tratati prin coblatie sunt cei care sufere de boli ale gatului (amigdalele, vegetatiile adenoide, omuletul, valul palatin) sau ale nasului (inclusiv persoanele care sforaie pot fi tratate prin coblatie).

Ce copii sufera de boli ale amigdalelor?

Micutii cu infectii repetate ale amigdalelor (amigdalite) prezinta de mai multe ori pe an episoade de dureri intense in gat, dureri intense si la inghitit, febra, senzatie de umflatura in gat si au nevoie in mod repetat de antibiotice pentru a vindeca infectia. Pentru acesti copilasi recomandam indepartarea in totalitate a amigdalelor.

Operatia de indepartare a amigdalelor prin coblatie are multe avantaje: durerile postoperatorii mult mai usoare si perioada de recuperare mult mai scurta (cateva zile) in comparatie cu chirugia cu bisturiul (7 – 14 zile). In plus, riscul de sangerare este minim sau absent in comparatie cu riscul relativ mare de sangerare din chirurgia cu bisturiul (clasica). Se recomanda control a doua zi dupa operatie, apoi la 4 zile , 7 zile si apoi la 1 luna“, spune Dr. George Lungu, medic primar ORL Spitalul Medicover.

Copiii cu amigdale mari pot suferi de sforait intens si perioade de oprire a respiratiei in timpul somnului (sindrom de apnee in somn) deoarece volumul marit al amigdalelor ingusteaza foarte mult spatiul pentru respirat din gat. In cazul in care apar si de infectii repetate, amigdalele se scot in totalitate. In absenta infectiilor amigdalelor, acestea se pot reduce in volum prin coblatie. In acest fel, se “topesc” amigdalele, fara a le arde (asa cum face laserul) si fara sa se produca sangerare (ca in chirurgia clasica, folosind bisturiul).

Aceasta metoda este eficace atat la adulti dar mai ales la copii, pentru care amigdalele au un rol imunitar mai important si de aceea este indicata micsorarea lor in volum decat indepartarea lor in totalitate“, continua Dr. George Lungu, medic primar ORL Spitalul Medicover.

Ce faci daca micutul tau sforaie?

Copiii cu amigdale mari pot sa sforaie si pot suferi opriri ale respiratiei in timpul somnului, au tulburari in vorbire (fonatie) si la inghitirea alimentelor. Aceste simptome sunt adesea accentuate si de marirea in volum a vegetatiilor adenoide (polipi) care, pe langa agravarea sforaitului si acceselor de oprire a respiratiei in timpul somnului, produc si nas infundat sau otite repetate sau otite sero-mucoase cronice. In acest caz se recomanda si “topirea” vegetatiilor adenoide prin coblatie.

Posibile cauze ale sforaitului:

  • amigdale mari
  • vegetatii adenoide mari
  • omuletul (lueta,uvula) lunga si/sau ingrosata
  • valul palatin ingrosat si prea moale
  • nasul infundat

De ce este recomandata interventia prin coblatie in cazul copiilor?

Micutii care sforaie beneficiaza, pe langa indepartarea sau micsorarea in volum a amigdalelor (atunci cand sunt mari), si de alte proceduri chirurgicale prin coblatie care ajuta la indepartarea sau ameliorarea sforaitului. Astfel, prin coblatie se poate realiza atat reducerea in lungime a omuletului si a valului palatin cat si reducerea in grosime si rigidizarea valului palatin pentru a impiedica vibratiile care produc zgomotul de sforait.

Tot prin coblatie se poate reduce in volum din grosimea cornetelor nazale, desfundandu-se astfel nasul la copiii cu nas infundat. Cornetele nazale sunt formatiuni anatomice din interiorul nasului, de forma cilindrica si de consistenta moale (carnoase). Cand un copil raceste, acestea se inflameaza si se maresc in volum, obturand nasul. La unii dintre copii, din diverse cauze (alergii, aer poluat, raceli repetate, abuz de picaturi de desfundat nasul), cornetele nazale pot ramane aproape permanent sau in mod frecvent marite in volum, producand senzatia neplacuta de nas infundat sau de “raceala“. In plus, nasul infundat poate determina sau accentua sforaitul.

“Coblatia este o metoda eficienta de reducere de cele mai multe ori definitiva in volum a cornetelor nazale si de desfundare a nasului. In plus, nu este necesara tamponarea nasului (ca in chirurgia clasica), comfortul pacientului este mare (fara dureri postoperatorii), se respecta anatomia fara a se arde mucoasa (cum face laser-ul), este mai eficienta decat laser-ul deoarece e capabila sa actioneze mai in profunzime. De asemenea, in procedura prin coblatie sangerarea este minima sau absenta (in comparatie cu chirurgia clasica unde in mod frecvent se produc sangerari). Perioada si numarul de ingrijiri postoperatorii sunt si ele mai scurte fata de chirurgia cu bisturiul“ , completeaza Dr. George Lungu, medic primar ORL Spitalul Medicover.

 

related posts

Modifică setările cookies