Constelatia familiala – drumul cel mai scurt catre armonie in familie


Psihoterapeutul german Bert Hellinger este cel care a descoperit, dupa zeci de ani de studiu al familiilor si relatiilor interumane, ca sistemul familial are o ordine naturala, care, daca este perturbata, consecintele acelui dezechilibru pot fi resimtite pe parcursul a mai [...]


Psihoterapeutul german Bert Hellinger este cel care a descoperit, dupa zeci de ani de studiu al familiilor si relatiilor interumane, ca sistemul familial are o ordine naturala, care, daca este perturbata, consecintele acelui dezechilibru pot fi resimtite pe parcursul a mai multor generatii.


Constelatia familiala este o metoda terapeutica prin care se pot rezolva tensiunile si conflictele din si dintre oameni, iar parintele acestei teorii este considerat psihoterapeutul german Bert Hellinger.

Oricine are o problema va cauta, in mod natural, cauzele problemei respective. Abordarea lui Bert Hellinger trece dincolo de istoria personala a individului si cauta sursele problemei in legatura dintre trecut si prezent, in conflictele nerezolvate ale generatiilor anterioare, in relatiile defectuoase dintre soti, parinti si copii, matusi sau unchi si nepoti si asa mai departe.

Ordine si iubire

Intreaga familie este o unitate organica, iar membrii sai sunt conectati la un nivel profund. Cand ordinea naturala a familiei nu e respectata, de exemplu, atunci cand copiii preiau rolul parintilor, iar parintii se comporta ca niste copii, pot exista consecinte care sa afecteze mai multe generatii.

In centrul familiei se afla cei doi soti, care trebuie sa se respecte reciproc ca barbat si femeie. Fiecare dintre ei trebuie sa tina cont de influentele familiilor din care provin si, eventual, de celelalte casnicii. Apoi, o regula importanta este ca parintii sa fie parinti, iar copiii copii. In familiile in care parintii sunt grav bolnavi sau cand unul din parinti moare de tanar, intervin adesea modificari ale relatiilor. Daca regula de mai sus nu e respectata, atunci fluxul iubirii in acea familie este perturbat.

Fiecare constelatie familiala este diferita, nu exista doua la fel in toata lumea. O constelatie ofera membrilor ei posibilitatea de a vedea clar dinamica problemelor si un punct de reper pentru a le putea rezolva corespunzator. Oamenii devin constienti ca apartin unui grup mai mare, isi largesc orizontul de intelegere si gasesc explicatii pentru problemele pe care le au: de la depresie, pana la anorexie, furie, vinovatie, tradare, singuratate, alcoolism etc. Constelatia familiala, odata configurata, permite spargerea tiparelor vicioase, pentru ca membrii familiei sa poata trai mai sanatos si sa se simta mai liberi si mai impliniti. Unii facilitatori ai constelatiilor familiale sustin ca, uneori, e posibil ca o persoana sa-si rezolve problemele din familie intr-o singura sedinta de terapie.

Principiile constelatiei familiale

1. Fiecare membru are rolul sau bine stabilit in sistemul familiei. Nimeni nu e pe cont propriu, toti suntem conectati intr-un fel oarecum misterios, sustine Bert Hellinger. Fiecare din membrii familiei este egal, nimeni nu e mai bun, nimeni mai rau, iar daca fiecare isi respecta pozitia din cadrul familiei, atunci se ajunge la un echilibru si toata lumea e fericita si multumita. Un membru al familiei care a fost uitat sau exclus, de exemplu, va fi reprezentat de un membru care se va naste mai tarziu, iar destinul sau se va repeta.

2. Moartea timpurie al unui membru al familie va afecta intreg sistemul familial. Daca o persoana tanara moare, apropiatii sai isi manifesta dorinta de a muri si ei, spunandu-si in sinea lor “voi veni dupa tine”. Daca cineva care are o asemenea povara pe suflet va avea un copil la un moment dat, copilul va simti aceasta tensiune si va dori sa-l scape pe parinte de povara, luandu-si-o asupra sa: “mai bine eu decat sa mori tu”. Aceasta inclinatie se poate observa prin istoricul bolilor din familie sau prin faptul ca unii membri practica activitati si sporturi periculoase sau se apuca de consumul de alcool sau droguri.

3. Copiii sunt loiali parintilor. Foarte rar copiii duc vieti mai fericite si implinite decat cele ale parintilor lor. Din loialitate fata de parinti, copiii tnd sa repete greselile parintilor.

4. Copiii preiau sentimente de la ceilalti membri ai familiei. Fie iau partea unui membru al familiei care isi exprima sentimente puternice fata de o alta persoana sau situatie, fie preiau sentimente nemarturisite, pe care le intuiesc. De exemplu, o bunica este abuzata de sotul ei violent, iar mai tarziu nepoata ei, dupa ce se casatoreste, se supara frecvent pe sotul ei, fara niciun motiv aparent. In constelatia familiei apare ca nepoata poarta mai departe furia bunicii.

5. Exista o ierarhie in cadrul familiei si aceasta trebuie respectata. Cine s-a nascut primul in familie – fratele sau sora mai mare – are primul loc, iar ceilalti ii urmeaza in ordine cronologica. Tatal trebuie sa fie respectat ca si capul familiei, iar aceasta ierarhie nu trebuie discutata sau pusa la indoiala, pentru ca e aranjamentul care convine cel mai mult tuturor membrilor.

Cum decurg sedintele din cadrul terapiei prin constelatia familiei

Persoana care a venit cu o problema este intrebata lucruri despre familie – dar fapte si evenimente concrete, nu interpretari ale lor – de exemplu, morti neobisnuite, avorturi, relatii extraconjugale, copii din flori, accidente etc.

Apoi, se identifica reprezentatii familiei si pozitiile in care se afla in raport cu persoana care a venit la terapie. E ca si cum persoana ar putea intra in campul energetic al familiei si incepe sa isi dea seama de sentimentele celorlalti membri ai familiei, iar astfel poate sa-si faca o idee in legatura cu problema din constelatia familiei sale.

Dupa ce se descopera cauza care a condus la perturbarea ordinii din familie, sunt rostite cateva fraze vindecatoare, iar iubirea incepe sa curga din nou libera in constelatia familiei.

related posts

Modifică setările cookies