Contraceptivele injectabile, argumente pro si contra


Contraceptivele injectabile sunt o metoda hormonala de prevenire a unei sarcini nedorite. Bazate, in general, doar pe progesteron obtinut prin sinteza, acestea actioneaza in acelasi mod ca pilulele contraceptive si au o eficienta de 99% in prevenirea sarcinii. Alaturi de [...]


Contraceptivele injectabile sunt o metoda hormonala de prevenire a unei sarcini nedorite. Bazate, in general, doar pe progesteron obtinut prin sinteza, acestea actioneaza in acelasi mod ca pilulele contraceptive si au o eficienta de 99% in prevenirea sarcinii.

Alaturi de pilula combinata si minipilula, contraceptivele injectabile sunt unele dinte cele mai eficiente metode de contraceptie.

Doar una din 100 de femei risca sa ramana insarcinata daca le foloseste. Injectia cu contraceptive este si una dintre metodele care nu iti dau batai de cap pentru ca nu trebuie sa tii minte sa iei o pastila in fiecare zi, uneori la aceeasi ora.

Daca mergi la medic si acesta iti recomanda sa folosesti contraceptivul injectabil, atunci e bine sa ii spui si ce alte medicamente iei in paralel. Unele dintre ele pot interactiona cu efectele injectiei.

Printre ele sunt si antibioticele, antiepilepticele sau pastilele impotriva tuberculozei. De asemenea, daca folosesti acest fel de contraceptie, cere intotdeauna sfatul medicului cand trebuie sa mai urmezi si altfel de tratamente. Unele medicamente pot scadea eficienta injectiei.

Cum se administreaza injectia contraceptiva?

Daca aceasta este metoda alesa de tine alaturi de medic, atunci va trebui sa mergi cam o data la trei luni la cabinet pentru a primi injectia. Aceasta se face intramuscular, iar de aici hormonul se elibereaza incet in organism, oprind ovulatia.

Pentru prima injectie e bine sa mergi la doctor in primele 4 zile ale ciclului menstrual. Apoi, medicul te va programa pentru urmatoarea injectie in functie de perioada de protectie pe care o ofera contraceptivul.

Daca nu ajungi la timp pentru urmatoarea injectie, atunci medicul iti va recomanda si alte metode de protectie si iti va face un test de sarcina inainte sa iti administreze urmatoarea doza.

Avantajele contraceptivelor injectabile

Pe langa faptul ca trebuie administrata doar de cateva ori pe an, un alt avantaj al injectiei contraceptive este faptul ca poate fi folosita si in perioda alaptarii, insa dupa ce bebelusul implineste 6 saptamani.

Pentru ca nu contin estrogeni, contraceptivele injectabile pot fi folosite de femeile care nu pot lua anticonceptionale combinate. In cazul in care le alegi, vei observa si o ameliorare a dismenoreei si a sindromului premenstrual.

Dezavantajele contraceptivelor injectabile

Contraceptivele injectabile pot duce la aparitia amenoreei (lipsa menstruatiei) dupa o perioada lunga de utilizare. Fertilitatea revine dupa un timp indelungat, uneori abia dupa un an.

Te poti trezi si cu unele efecte secundare nedorite: disconfort abdominal, balonare, ingrasare, dureri de cap, modificari ale libidoului, menstruatii neregulate.

Nu sunt recomandate femeilor care sufera de osteoporoza, care au sangerari genitale din cauze necunoscute, daca exista risc de aparitie a tromboflebitei, a infarctului sau a accidentelor vasculare, daca esti fumatoare si ai peste 35 de ani.

La primul semn pe care organismul ti-l da si daca te confrunti cu aceste efecte secundare, mergi la medic. winking

related posts

Modifică setările cookies