Sarcina poate trece fara evenimente majore, dar sunt si cazuri in care problemele apar din primele saptamani. De aceea este bine sa fii sub supravegherea unui medic si sa faci o serie de analize periodice care sa evalueze dezvoltarea sarcinii si sa descopere din timp eventualele probleme.
Imediat ce ai aflat ca esti insarcinata mergi la medicul tau, iar daca nu ai unul, este indicat sa intri in evidentele unui specialist in obstetrica si ginecologie. Pe parcursul celor 9 luni o sa ajungeti sa va imprieteniti, pentru ca vei merge la el de cel putin 10 ori. Poate chiar mai des daca apar, din nefericire, probleme.
Cand faci prima vizita la medic?
Ideal este sa ajungi la cabinet imediat ce afli ca esti insarcinata. Primul control va stabili varsta sarcinii, vei fi intrebata despre probleme de sanatate anterioare (inclusiv evolutia altor sarcini), vei stabili toate coordonatele pentru regimul tau de viata de acum inainte (vitamine, suplimente, acid folic, nutiritie, renuntarea la vicii).
Controale periodice…
Daca totul merge ca la carte si sarcina nu prezinta nicio complicatie, atunci urmatoarea vizita o vei face spre sfarsitul primului trimestru, intre saptamanile 8 si 12 de sarcina. De aceasta data vei face o ecografie si vei afla cum si cat s-a dezvoltate bebelusul. Vei face si analizele de rutina, asfel incat orice problema sau risc sa fie depistate din timp. Este cel mai bun moment sa pui intrebari si sa afli mai multe despre miscarea pe care ai voie sa o faci in timpul sarcinii sau despre cursurile pentru mamici pe care le poti face.
Incepand din saptamana a 20-a de sarcina si controalele vor fi mai dese, chiar daca nu exista niciun fel de problema medicala. Vei face teste de urina, ti se va masura tensiunea arteriala, greutatea, vei afla cat de mare a crescut fatul (pentru ca mediul va incepe sa il masoare) si ii vei putea chiar asculta inimioara cum bate.
Incepand din a 32-a saptamana de sarcina vei face controale la fiecare doua saptamani, iar in ultimele saptamani de sarcina il vei vizita pe medicul tau la fiecare 7 zile. Aceleasi analize vor fi repetate periodic, dar in ultimele saptamani vei fi rugata sa monitorizezi chiar tu miscarile bebelusului si contractiile. La ultimele controale vei fi nerabdatoare sa stabilesti impreuna cu medicul tau cum vei naste (prin cezariana sau nastere naturala), sa intrebi si afli mai multe despre travaliu, complicatii ce pot sa apara la nastere si in recuperarea postnatala, despre alaptare.
Ce analize trebuie sa faci in timpul sarcinii?
“E mai bine sa previi, decat sa tratezi”, spune o vorba veche. Asa ca nu sari peste controale si analize daca vrei sa duci pana la capat sarcina fara probleme si sa ai un copil sanatos. Unele analize le vei face la fiecare control, altele numai in cazuri speciale.
Verifica des cantarul – este important ca greutatea sa fie tinuta sub control pentru ca obezitatea poate produce complicatii. In mod normal, ar trebui sa aduni pana la finalul sarcinii, in medie, intre 10 si 12 kg, cele mai multe din a doua jumatate a trimestrului 2.
Teste de urina – le vei face la fiecare vizita medicala pentru a detecta semnele unei preeclampsii sau ale unei infectii.
Masurarea tensiunii arteriale – este importanta pentru ca hipertensiunea este semnul cel mai clar al preeclampsiei. De asemenea, tensiunea marita poate sa fie cauzata si de stresul suplimentar pe care corpul tau il resimte din cauza sarcinii.
Teste de sange – sunt cele care pot indica infectii, o boala ereditara, anemii sau alte probleme, cum ar fi incompatibilitatea Rh-ului.
Teste pentru detectarea imunitatii, sifilis, hepatita B si C, HIV.
Teste si analize speciale
Triplu test (testul markerilor serici) – testul se face pe baza unei mostre de sange care se analizeaza in laborator. Se efectueaza incepand din cea de-a 15-a saptamana de sarcina pentru a determina anumite anomalii congenitale (defect de tub neural, anencefalie, sindrom Down).
Amniocenteza – testul se face pe baza unei mostre de lichid amiotic, la gravidele care au obtinut valori anormale ale markerilor serici. Cu ajutorul lui se poate afla daca bebelusul are o boala genetica ( de ex. fibroza chistica), o anomalie cromozomiala (sindromul Down) sau o anomalie de tub neural (spina bifida). Poate fi efectuata din saptamana a 16-a de sarcina.
Testul vilus corionic – testul se face pe baza unei mostre din placenta care este analizata apoi in laborator. Va detecta anormalitatile cormozomiale sau bolile genetice, insa, spre deosebire de amniocenteza, nu va determina si anomaliile de tub neural. Poate fi facut mai devreme ca amniocenteza, incepind din a 11-a saptamana de sarcina.
Ai grija de sanatatea ta in timpul sarcinii. Pe langa vizitele regulate la medic nu uita sa ai o dieta echilibrata, sa faci miscare, sa te odihensti si sa te bucuri de aceasta etapa minunata a vietii tale!