A face sport este una dintre activitatile preferate ale copiilor. Pe langa faptul ca miscarea fizica li se pare extrem de amuzanta, ea aduce beneficii la nivelul sanatatii si contribuie la crearea unei stari de bine, atat la nivel mental, cat si la nivel fizic. In plus, sportul joaca un rol important in modelarea personalitatii unui copil.
Ce se intampla insa cand parintii si copiii exagereaza cu orele petrecute in salile de antrenament, iar micutii capata “super-puteri”, devenind vedete datorita performantelor extraordinare?
Giuliano Stroe este numele unui baiat de sapte ani care a facut senzatie in intreaga lume. La numai cinci ani el stabilea primul record mondial printr-un exercitiu in care parcurgea distanta de 10 metri, in maini, intr-un timp extrem de scurt, avand o minge medicinala intre picioare.
Doi ani mai tarziu, Giuliano a obtinut o noua performanta in platoul emisiunii Happy Hour, unde a realizat 20 de flotari sprijinindu-se doar in maini.
Rezultatele deosebite obtinute de micul sportiv au uimit intreaga lume, dar au si iscat controverse, medicii si specialistii in domeniu intrebandu-se daca nu cumva baietelul are o varsta prea frageda pentru a efectua astfel de exercitii.
Publicatii cunoscute ca Bloomberg Businessweek, Austrian Times, Huffington Post, Metro si The Telegraph i-au relatat povestea si au manifestat, in acelasi timp, ingrijorare pentru exemplul pe care Giuliano si parintii lui l-ar putea da altor familii care viseaza ca micutii lor sa atinga performanta in aria sportiva.
Medicii si specialistii invitati sa-si spuna parerea legata de cazul celui mai puternic copil din lume sustin ca desi sportul poate aduce o multime de beneficii, un antrenament de tipul celui practicat de Giuliano poate fi daunator dezvoltarii copilului.
Exercitiile pe care le practica micutul ii pot afecta tendoanele si oasele, iar afectiunile la care se expune pot avea atat efecte imediate, cat si efecte pe termen lung. Studiile arata ca leziunile repetate ale aceleiasi zone pot cauza probleme in dezvoltarea corecta a zonelor respective, ceea ce inseamna ca Giuliano risca, in cazul unei accidentari, sa nu mai poata practica sportul care l-a facut cunoscut in intreaga lume.
Pe langa leziuni, orele in plus petrecute in salile de sport pot cauza probleme in formarea corecta a oaselor si musculaturii.
Pentru a evita astfel de evenimente neplacute exista si solutii. Niciunul dintre specialisti nu incurajeaza renuntarea la practicarea sportului care i-a adus faima micului super-sportiv, ci recomanda o monitorizare atenta a exercitiilor si multa precautie.
Ce sfaturi au medicii pentru parinti si antrenori pentru prevenirea leziunilor de orice tip?
• sa limiteze activitatile sportive la cinci zile pe saptamana
• sa rezerve o zi de odihna pe saptamana, in care micutul sa nu desfasoare antrenamente specializate
• sa pregateasca 2-3 luni de repaus in fiecare an, in care copilul sa nu faca sportul de performanta pentru care se pregateste
Cat despre culturismul practicat in perioada pre-adolscenta parerile sunt impartite. Medicii sustin ca cel mai indicat ar fi ca antrenorii, parinti si copiii sa astepte momentul in care oasele si musculatura si-au completat ciclul de dezvoltare, in timp ce practicienii acestui sport sunt convinsi ca antrenamentele pot incepe de la o varsta frageda, atata vreme cat sunt monitorizate si adaptate la capacitatile micutului.
Interesant este ca, fara indoiala, povestea copilului cu super-puteri a folosit drept exemplu parintilor care isi doresc o cariera sportiva pentru copiii lor. Cercetarile arata ca numarul micutilor inscrisi la cursuri de sport a crescut considerabil dupa mediatizarea cazului lui Giuliano, majoritatea mamicilor si taticilor sustinand ca isi doresc o cariera de succes pentru copiii lor.
Tu ce crezi? Este Giuliano prea mic pentru sportul pe care il practica? Exagereaza parintii lui cu antrenamentul si-l priveaza de activitatile specifice unui copil de varsta lui? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii.