Copiii sunt extrem de curiosi si dornici sa asimileze cat mai multe informatii. Cu siguranta nu au fost putine momentele in care copilul tau te-a pus in dificultate, adresandu-ti intrebari precum “De ce?”, “De unde vin copii?” sau “Exista Mos Craciun?”.
Te-ai gandit vreodata ce raspuns ii vei da micutului tau cand te va intreba ce este religia sau daca Dumnezeu exista? In astfel de situatii, raspunsul majoritatii parintilor este formulat din perspectiva credintelor proprii. Dar este oare suficient pentru copil?
Indiferent daca urmezi sau nu invataturile unei religii anume, este recomandat sa iti cresti micutul in spiritul respectului fata de toate manifestarile religioase. Educatia lipsita de prejudecati si stereotipuri il poate ajuta pe copilul tau sa ii accepte pe cei din jur indiferent de credintele si conceptiile lor.
Ne dorim sa fii pregatita pentru momentul in care micutul tau va deveni curios in privinta divinitatii si a lui Dumnezeu. De aceea, iti oferim 4 sfaturi care te vor ajuta sa ii explici copilului tau ce inseamna religia si viata spirituala.
Citeste si: Minciuna sau adevar? Cum sa-ti inveti copilul care sunt adevaratele valori
1. Libertate de gandire
Anumite studii in domeniu au demonstrat ca, in jurul varstei de 6 ani, majoritatea copiilor incep sa dezvolte o perspectiva proprie asupra lui Dumnezeu. Te sfatuim sa nu incerci sa ii schimbi aceasta perceptie, chiar daca este diferita de a ta sau o consideri gresita. Important este sa ii permiti piticului tau sa se dezvolte spiritual asa cum simte si sa nu demarezi traditionalul proces de indoctrinare.
Iti recomandam sa nu lasi propriile conceptii religioase sa diminueze curiozitatea copilului tau. Permite-i sa gandeasca singur, sa speculeze, sa viseze sau chiar sa isi imagineze diverse lucruri legate de existenta si puterea lui Dumnezeu.
Perspectivele micutului se schimba pe masura ce creste si asimileaza noi informatii. Acest lucru se realizeaza mult mai usor atunci cand nu i se impune insusirea unui adevar absolut sau a unei credinte unice.
2. Povesti si pilde
Istorioarele ii ajuta pe copiii sa isi formeze caracterul si sa inteleaga anumite concepte. Daca iti doresti sa il inveti pe micut despre existenta lui Dumnezeu, ii poti spune povesti continute in Biblie sau diferite legende pe care tu le consideri potrivite.
Povestile sunt cele mai usoare metode prin care copiii pot procesa informatiile. In general, micutii nu au capacitatea de a intelege concepte abstracte precum cel de divinitate sau Dumnezeu. De aceea, te sfatuim sa utilizezi un limbaj descriptiv si adecvat varstei puiului tau atunci cand ii povestesti diferite intamplari legate de religie. De exemplu, nu este indicat sa ii spui copilului tau ca “Dumnezeu este atotputernic” deoarece acesta nu va descifra mesajul. Poti simplifica lucrurile pentru el spunand “Dumnezeu este cel care te ajuta sa cresti mare si sanatos”.
Citeste si: Cum sa-ti inveti copilul sa aiba incredere in aspectul lui fizic
3. Discutii deschise
Odata cu intrarea in perioada adolescentei, copiii incep sa devina circumspecti in privinta existentei lui Dumnezeu si chiar pot ajunge sa combata invataturile religioase pe care tu le-ai oferit. Nu trebuie sa te impacientezi. Te sfatuim sa privesti aceasta “revolta” ca pe o dovada de reflectie a copilului asupra divinitatii.
Incearca sa nu devii nervoasa in cazul in care esti pusa intr-o situatie similara. Astfel de reactii nu fac decat sa ii sugereze copilului tau ca esti nesigura si ca te indoiesti de propriile credinte. Solutia este sa te angajezi in discutii deschise si ii dai copilului tau libertatea de a decide singur ceea ce este adevarat sau fals in privinta divinitatii.
4. Raspunsuri bine formulate
Pentru subiecte precum religia sau divinitatea nu exista raspunsuri definitive, ci raspunsuri bine formulate. Sfatul nostru este sa eviti raspunsurile facile si satisfacatoare doar pentru o anumita varsta a copilului (2-6 ani).
Desi ti se poate pare destul de dificil, este indicat sa formulezi raspunsurile in asa maniera incat, pe masura ce nazdravanul tau se maturizeaza, complexitatea lor sa creasca si esenta sa ramana aceeasi. In acest fel copilul nu va fi bulversat cu informatii contradictorii, iar indoielile lui se vor risipi treptat.
Pe termen lung, ideea de a-i invata pe cei mici despre religie se va dovedi a fi constructiva. Informatiile si discutiile de factura religioasa din perioada copilariei il vor ajuta pe copilul tau sa ia decizia potrivita atunci cand va fi cazul. In plus, cunostintele acumulate de-a lungul timpului ii vor fi de folos in intelegerea si respectarea tuturor manifestarilor religioase.