Copilasul tau reactioneaza agresiv atunci cand ceva nu ii convine? Musca, loveste sau tipa atunci cand nu i se face pe plac? Desi aceste manifestari nu sunt tocmai frumoase, sfatul nostru este sa nu te impacientezi. Pana la o anumita varsta, plansetele, urletele si reactiile violente ale copiilor fac parte din comportamentul lor zilnic si pot fi considerate normale.
In momentele de “revolta” ale celor mici, parintiilor le revine sarcina de a-i linisti si de a-i invata sa isi exprime nemultumirea in alt mod.
Pentru a te ajuta sa depasesti acest tip de situatii, iti oferim 8 metode cu ajutorul caror vei reusi sa iti inveti copilul sa isi stapaneasca pornirile agresive si sa isi exprime emotiile intr-o maniera pasnica.
Citeste si: Vezi 3 obiceiuri proaste ale copiilor si cum scapi de ele
1. Foloseste limbajul mimico-gestual
Reactiile violente apar frecvent in cazul copiilor care nu au inceput inca sa vorbeasca. Declansarea unui astfel de comportament poate fi determinata de imposibilitatea parintilor de a intelege mesajul transmis de micuti. Pentru ca astfel de situatii sa fie cat mai rare, te sfatuim sa iti inveti copilul sa comunice cu ajutorul semnelor.
Limbajul mimico-gestual contribuie la imbunatatirea comunicarii dintre parinti si copii. La inceput este recomandat sa il inveti pe micut cateva semne pentru comenzile de baza, precum “ajutor”, “mai mult”, “mai putin”, “mai vreau”, “apa” sau “lapte“.
Desi exista un alfabet mimico-gestual prestabilit, recomandarea noastra este sa iti folosesti imaginatia si sa stabilesti impreuna cu micutul tau semnele pe care acesta le va atribui diferitelor activitati.
2. Accepta-i sentimentele de furie, dar nu si actiunile violente
Daca dintr-un acces de furie copilasul tau te loveste, cea mai buna solutie pentru a-l linisti este sa il prinzi de manuta si sa ii spui: “Inteleg ca esti suparat/a, dar nu este normal sa ma lovesti sau sa te comporti in acest fel!“.
Desi la prima vedere aceasta fraza poate parea banala si lipsita de profunzime, specialistii in domeniu sustin ca folosirea ei ii permite micutului sa inteleaga faptul ca sentimentele lui sunt normale, dar ca exista si alte modalitati prin care pot fi exprimate.
Citeste si: Vezi 5 dintre cele mai enervante replici ale copiilor
3. Evita sa intri in polemici cu cel mic
Iti recomandam sa nu iti implici copilasul in discutii argumentative, pe tema “ce tie nu iti place altuia nu-i face“.
Pana la o anumita varsta, copiii nu au capacitatea de a empatiza deoarece nu sunt suficient de maturi mental si emotional. Cel mai indicat este sa ii semnalizezi copilului tau comportamentul gresit prin luarea unor decizii ferme.
De exemplu:
- daca piticul tau loveste un copilas pe terenul de joaca, trebuie sa iei atitudine, sa ii explici ca a gresit si sa il duci imediat acasa;
- in cazul in care copilul tau nu le permite celor din jur sa puna mana pe jucariile lui, indicat este ca nici el sa nu mai aiba acces la acestea.
Aceste decizii drastice au scopul de a-l face pe copilul tau sa inteleaga ca astfel de atitudini nu sunt permise si ca exista pedepse clare pentru comportamentul inadecvat.
4. Incearca sa mentii o atmosfera calma in preajma copilului tau
In timpul acceselor de furie, copiii se pot rani sau ii pot lovi pe cei din jur. In astfel de situatii, cei mici au nevoie de ajutorul parintilor pentru a-si recapata calmul.
Pentru domolirea comportamentelor agresive ale copiilor, psihoterapeutii iti recomanda urmatoarea abordare: aseaza-te pe podea cu picioarele incrucisate si pozitioneaza-l pe cel mic in poala, cu spatele la tine. In acest fel, nu exista riscul ca micutul sa te muste sau sa se raneasca. Apoi, comunica-i copilului ca ii vei da drumul doar in momentul in care se va linisti. Atunci cand cel mic pare sa se fi relaxat, ajuta-l sa se ridice si lauda-l, spunandu-i “Bravo! Ai reusit sa te linistesti!“.
Citeste si: Cum disciplinezi un copil obraznic fara sa tipi la el si fara sa-l lovesti. 9 metode de succes
5. Nu ezita sa il feliciti si sa il incurajezi pe cel mic atunci cand merita
Te sfatuim sa iti feliciti copilasul in momentele in care nu actioneaza agresiv. Atunci cand se joaca frumos cu alti copilasi, nu strica sa ii lauzi atitudinea pacifista.
In plus, nu ezita sa ii oferi ajutorul copilului tau atunci cand ti-l solicita. Acesta este un prim semn ca micutul tau a inteles ca poate obtine ceva si fara tipete sau reactii agresive, scrie ivillage.com.
6. Fii un model demn de urmat pentru copilul tau
Stim cat de dificil este sa iti pastrezi calmul atunci cand copilul tau este furios si reactioneaza violent. Cu toate aceastea, controlarea propriilor reactii este esentiala daca iti doresti ca cel mic sa aiba un comportament corect in momentele tensionate.
Copiii au tendinta de a imita comportamentul parintilor. De aceea, sfatul nostru este ca tu sa eviti sa tipi si sa iti manifesti furia in fata celui mic deoarece exista mari sanse ca cel mic sa te imite.
Atentie insa! Indiferent de gradul de agresivitate al copilului tau, nu se recomanda bruscarea sau lovirea micutului (pe principiul “sa simti si tu cum este cand cineva te loveste“. Apelarea la o astfel de tehnica de corectare a comportamentului inadecvat nu face decat sa intareasca in mintea micutului tau ideea ca este normal sa reactionezi agresiv atunci cand cineva te supara.
Citeste si: 10 reguli de aur pentru educarea unui copil
7. Evita utilizarea formularilor care incep cu „NU”
Este dificil pentru un copil sa asimileze informatii transmise sub forma “NU face…“. De aceea, psihologii considera ca formularile de tipul “NU lovi” sau “NU musca“ trebuie inlocuite cu fraze de tipul “In momentul in care simti ca vrei sa musti sau sa imbrancesti pe cineva, incruciseaza-ti bratele la piept si incearca sa te calmezi“.
Iti recomandam sa exersezi astfel de situatii cu cel mic atunci cand este calm si odihnit. In acest fel, copilul va fi pregatit si va trece cu brio peste viitoarele accese de furie.
8. Nu iti obliga copilul sa isi ceara iertare
Specialistii ne sfatuiesc sa nu ii obligam pe cei mici sa isi ceara iertare atunci cand gresesc deoarece, in cele mai multe cazuri, scuzele lor nu sunt sincere si nu au valoare.
Copiii invata sa isi ceara scuze constient abia atunci cand sunt iertati de catre parinti. Mai mult decat atat, nu ezita sa iti ceri scuze in fata micutului tau daca i-ai gresit cu ceva sau l-ai tratat prea aspru. Adoptand o astfel de strategie, iti garantam ca puiul tau va intelege mai usor si mai repede de ce sunt importante scuzele atunci cand a suparat pe cineva.
Te sfatuim sa tratezi cu atentie fiecare criza a copilasului tau. Trebuie sa intelegi ce a declansat reactia violenta a micutului si sa discuti cu el pentru a-i arata unde a gresit.
Citeste si: Noile “tendinte” in materie de educatie. Uite cum isi cresc parintii din ziua de astazi copiii
Pana la varsta de 4-5 ani reactiile agresive ale copiilor pot fi considerate normale. Desi nu sunt manifestari ale unui afectiuni de natura psihica, iti recomandam sa ceri sfatul medicului pediatru daca iesirile violente ale copilului tau au loc frecvent.
In cazul in care reactiile agresive ale copilului persista si la varsta scolara, este necesar sa consulti un specialist pentru a descoperi ce determina aceasta problema a copilului tau si pentru a gasi o rezolvare.