Orice parinte va poate spune la fel: invatatul copiilor sa faca la olita cere mult timp si rabdare. Cel mai probabil, acesta este si motivul pentru care acum sunt atat de multi parinti care amana operatiunea “olita” cat de mult pot.
Specialistii trag un semnal de alarma si spun ca fiecare copil ar trebui invatat sa foloseasca olita nu mai tarziu de 18 luni – de la 2 ani deja e prea tarziu.
Cei care asteapta prea mult risca sa aiba accidente jenante cand incep scoala sau sa dezvolte infectii dureroase ale vezicii urinare. Doctorii canadieni spun ca micutii care sunt familiarizati cu olita abia dupa varsta de 2 ani nu reusesc sa-si controleze vezica suficient de bine inainte sa mearga la scoala.
Mai mult de-atat, copiii care poarta scutece pana mai tarziu nu isi pot goli cum trebuie vezica, astfel incat risca mai mult sa sufere de infectii dureroase, cauzate de urina retinuta prea mult timp.
In Marea Britanie, in mod normal, doctorii sfatuiesc mamicile sa inceapa sa isi puna copiii pe olita de la varsta de 2 ani. Multi parinti, insa, amana momentul cat pot de mult. S-au auzit si de cazuri in care copiii ajungeau in primul an de scoala purtand inca scutece pe sub pantaloni sau rochita, fiindca parintii lor au fost prea ocupati pentru a-i invata sa faca la olita, scrie dailymail.co.uk.
Cercetatorii canadieni de la Universitatea din Alberta avertizeaza ca micutii care stau prea mult in scutece sunt mai predispusi sa sufere de incontinenta urinara, infectii urinare si accidente jenante la scoala.
Baietilor le ia mai mult sa invete sa faca la olita decat fetelor, pentru ca ei trebuie sa isi poata goli vezica din pozitia in picioare. Parintii sunt sfatuiti de specialisti sa isi lase copilul sa aleaga singur olita si pantalonii de “copil mare”, pentru ca acesta sa-si doreasca singur sa treaca la “nivelul urmator”.