Copilul tau este irascibil, fara pofta de mancare sau face urticarie? Limbricii pot fi cauza


Peste un miliard de persoane sunt afectate anual in toata lumea de paraziti intestinali. Unii se elimina de la sine in cateva luni sau chiar ani, altii se lipesc de peretii intestinali si pot provoca boli grave. Afla cum il [...]


Peste un miliard de persoane sunt afectate anual in toata lumea de paraziti intestinali. Unii se elimina de la sine in cateva luni sau chiar ani, altii se lipesc de peretii intestinali si pot provoca boli grave. Afla cum il poti scapa pe cel mic de limbrici, unul dintre viermii cei mai des intalniti la copii.

Peste 50% dintre copiii mici sunt infectati cu viermi intestinali sau helminti, asa cum li se spune in mediul academic. Motivul nu e greu de ghicit: oricat i-am feri pe cei mici, odata ajunsi in parc sau in alte locuri populate intens si mai putin curate, ei pot ingera oua de paraziti.

Chiar daca ai in geanta servetelul umed sau sticla cu apa, e suficienta o fractiune de secunda in care piciul tau sa-si duca mana la gura, pentru ca inevitabilul sa se produca.

Daca alti viermi – precum trichinella sau tenia – sunt de dimensiuni mai mari si provoaca neplaceri majore, limbricul este un viemisor cu lungimea 15-35 de centimetri, de culoare alb-galbuie. Ajuns in organism, Ascaris Lumbricoides (denumirea oficiala) elibereaza din oua larvele. Acestea ajung in plamani, unde se matureaza si se intorc inapoi in trahee. Aici sunt inghitite si intra in tractul digestiv, unde locuiesc ca viermi adulti.

Ce simptome anunta infestarea cu limbrici?
- Mancarimi in zona anusului, care se poate inflama
- Organele genitale ale fetitelor se pot si ele umfla
- Stare de nervozitate, oboseala (http://depici.ro/copilul/cum-si-cand-sa-ti-convingi-bebelusul-sa-renunte-la-mesele-de-noapte/), lipsa de concentrare
- Diminuarea apetitului alimentar
- Dureri stomacale, varsaturi
- Febra, dureri oculare, nas infundat (http://depici.ro/copilul/micutul-tau-stranuta-aparent-fara-motiv-afla-cum-tratezi-rinita-alergica-la-copii/)
- Pigmentarea maronie a zonei suboculare
- Sangerarea gingiilor sau a rectului
- Fotosensibilitate

Atentie insa! Manifestarile de mai sus pot fi cauzate si de alte afectiuni, de aceea cel mai indicat ar fi sa se efectueze un examen coproparazitologic, sau o ecografie cu ultrasunete. In 40% din cazuri, examenul fecalelor poate iesi insa negativ, pentru ca in procesul de tranzitie prin organism, viermii nu elibereaza oua.

Desi mai inofensiv decat alti paraziti intestinali, limbricii (sau ascarizii) pot duce la aparitia complicatiilor: blocarea tractului intestinal (din cauza aparitiei constipatiei la copiii afectati), inflamarea apendicelui, abcese stomacale sau anemie (datorata lipsei poftei de mancare).

Cum previi si tratezi ascaridioza (infestarea cu limbrici)?

Evitarea zonelor potential afectate – gospodariile de la tara, parcurile, cartierele marginase –, evitarea contactului cu solul si igiena temeinica prin spalarea mainilor si a fetei, sunt modalitati sigure de preventie.

Tratamentul medicamentos consta in prescrierea de antihelmintice (vermifuge) eficiente in tratarea parazitozelor, si este adesea potentat de folosirea metodelor naturiste: usturoiul, rosiile mancate dimineata, pe stomacul gol sau semintele de dovleac sunt doar cateva dintre ele.

Nu ignora simptomele manifestate de cel mic si daca ai cea mai mica banuiala fa-i un examen coproparazitologic, pe care sa-l repeti periodic, pentru a fi sigura de acuratetea rezultatului. Nu te ingrijora, este un fenomen larg raspandit, ale carui efecte pot fi usor inlaturate. winking

related posts

Modifică setările cookies