Copilul tau s-a imbolnavit? Cum sa te comporti pentru a-l ajuta


Unul dintre cele mai neplacute lucruri pentru un parinte este sa-si vada micutul suferind sau stand la pat din cauza unor probleme de sanatate. Fie ca este vorba despre o simpla raceala, fie ca micutul este grav bolnav, sentimentul de [...]


Unul dintre cele mai neplacute lucruri pentru un parinte este sa-si vada micutul suferind sau stand la pat din cauza unor probleme de sanatate. Fie ca este vorba despre o simpla raceala, fie ca micutul este grav bolnav, sentimentul de neputinta al parintilor isi face simtita prezenta si marcheaza felul de a actiona al acestora.

Din dorinta de a alina durerea micutului, parintii au tendinta de a actiona gresit in momentul in care se ivesc problemele de sanatate: ei fie isi cocolosesc puii, fie aleg sa pastreze o distanta care se aseamana cu ignorarea. Niciuna dintre aceste atitudini nu vor ameliora durerile, asa ca trebuie sa adopti alte solutii

In cazul in care ai nenorocul de a trece printr-o situatie neplacuta cu micutul tau, uite cum ar trebui sa procedezi pentru a nu-i face si mai mult rau:

1. Spune adevarul. Porneste de la premisa ca trebuie sa-i oferi copilului raspunsuri sincere, deoarece, in functie de acestea, el isi va crea anumite asteptari. Daca nu-i spui micutului ceea ce urmeaza sa se intample, imaginatia lui debordanta ar putea sa intre in joc si sa-l ajute sa creeze scenarii nerealiste. Daca stii ca micutul ar putea varsa in urmatoarele ore, prezinta-i aceasta posibilitate si asigura-l ca faci tot posibilul sa alini durerea de burtica.

2. Gandeste-te, in primul rand, la copil. Atunci cand se simte rau, copilul cauta consolare in bratele adultilor din jurul lui. Este important ca, in acest moment, sa-ti pastrezi calmul si sa nu faci din tantar armasar. Copilul iti va simti agitatia si isi va face griji nefondat, cand toata atentia organismului lui ar trebui sa se indrepte catre vindecare.

3. Joaca-te. Oricat de bolnaviori ar fi, copii adora sa se joace. Foloseste-te de aceasta pasiune a lor pentru a deschide liniile de comunicare si incurajeaza-l sa se exprime cat mai bine in aceasta situatie. Faceti o reuniune de ceai cu toate jucariile racite sau imaginati-va un joc prin care puteti infrange microbii si virusurile, de exemplu.

Citeste si: Uite care sunt cele mai frecvente accidente pe care le sufera copiii si cum sa le tratezi

4. Distrage-i atentia. Uneori, oricat de mult efort ai depune pentru a alina durerile si simptomele, pur si simplu micutului nu-i trece starea de rau. Atunci, distragerea atentiei catre alte elemente este cea mai buna solutie. Apeleaza la tot felul de imagini, la baloane de sapun sau la desenele lui animate preferate pentru a-l face sa uite de problemele de sanatate.

5. Foloseste-ti trusa medicala. Nu pentru a-i face ceva copilului, ci pentru a-i explica modul de utilizare al anumitor obiecte si intrebuintarea unei serii de medicamente. Permite-i micutului sa adreseze intrebari si chiar sa realizeze scenarii pentru a folosi elementele prezentate. Noile cunostinte ii vor crea o stare de liniste si de incredere.

6. Incurajeaza creativitatea. Terapia prin arta poate reprezenta o buna modalitate de a scapa de durere. Pune-l pe micut sa picteze, sa deseneze, sa modeleze in plastelina si, in functie de operele pe care le creeaza, interpreteaza-i starile si sentimentele. In plus, implica-te in activitate si arata-i ca nu este singur in acest proces complicat.

Citeste si: Scapa de durerile de cap ale copiilor fara medicamente

7. Adu mediul exterior in interior. Studiile arata ca persoanele bolnave se pot vindeca mai eficient in momentul in care au un mic contact cu lumea exterioara. Daca nu este prea frig afara, permite-i copilului sa ia o gura de aer curat timp de cateva minute. In cazul in care conditiile meteo nu sunt favorabile, lasa-l sa arunce o privire pe geam sau sa scoata putin capul afara.

8. Nu uita de premii. Pentru majoritatea copiilor din zilele noastre, o vizita la dentist reprezinta oportunitatea perfecta de a manca o acadea. In mod cert micutului nu-i face placere sa inghita o multime de pastile si sa suporte intepaturi, asa ca poti, cel putin, sa-i faci ziua mai frumoasa oferindu-i o mica recompensa pentru efortul pe care il depune.

9. Fii atenta.
Nu-ti ignora niciodata instinctele cand vine vorba de puiul tau. Daca simti ca tratamentul reocmandat de medic nu este suficient si vrei sa consulti un alt specialist, simte-te libera sa faci acest lucru. Intreaba-l in mod constant cum se simte si daca observi ca imbunatatirile intarzie sa apara, incearca alte solutii decat cele recomandate.

Citeste si: 9 remedii pentru vindecarea gripei si racelii

10. Nu te neglija. Grija pentru un micut bolnav presupune epuizare. Pentru a fi in forma maxima, fa-ti putin timp pentru tine, incarca-ti bateriile si intoarce-te cu forte proaspete la micul bolnavior.

Nu in ultimul rand, nu uita sa adopti o atitudine pozitiva de-a lungul intregului proces de vindecare. Copiii simt energiile pe care le transmit parintii lor, iar ultimul lucru pe care il doretsi este sa-i provoci nazdravanului tau si mai multe griji.

related posts

Modifică setările cookies