Cum apar negii la copii si cum ii tratezi


Sub forma de excrescente sau plani, mari sau mici, de culoare roz sau mai inchisa, cu suprafata moale sau aspra negii reprezinta o expresie a infectiei cu Papilomavirusul uman (HPV – Human Papilloma Virus). Acesta determina cresterea exagerata a celulelor [...]


Sub forma de excrescente sau plani, mari sau mici, de culoare roz sau mai inchisa, cu suprafata moale sau aspra negii reprezinta o expresie a infectiei cu Papilomavirusul uman (HPV – Human Papilloma Virus). Acesta determina cresterea exagerata a celulelor de la nivelul stratului extern al pielii.

Probabilitatea ca astfel de formatiuni sa apara pe pielea copilasului tau este destul de mare tinand cont de faptul ca sunt mai des intalnite in copilarie.
Numite si “veruca vulgaris”, leziunile se pot localiza la nivelul talpilor, palmelor, degetelor.

Ce trebuie sa ai in vedere pentru a trata cu mult calm si rabdare aceasta problema a micutului?

Denumirea de tumora este asociata cresterii accelerate a numarului de celule, asadar negii sunt tumori fara risc cancerigen: benigne. Negii nu reprezinta o urgenta medicala. Unii trec de la sine intr-un interval de cateva luni, uneori chiar ani. In momentul intrarii in colectivitate a micutului ai in vedere si faptul ca ei se transmit foarte usor.

Cand este necesara interventia medicului?

* cresc in dimensiune sau numar
* devin durerosi
* deranjeaza prin aspect sau sunt localizati in zone unde sunt expusi agresiunilor mecanice (apasare, frecare, ranire)
* pot reapare chiar si dupa un tratament chirurgical
* sangerarile la nivelul unui neg sunt cauzate de traumatismul acestora (intamplator sau in urma incercarilor de a-i rupe). Punctele mici, de culoare rosu-inchis ce apar nu reprezinta decat sange coagulat, nu “radacinile” unor potentiali noi negi.

Cum se raspandeste infectia?

Sunt foarte multe tipuri de HPV. Unele cauzeaza leziuni inofensive (cum sunt negii), altele mai periculoase. HPV are o capacitate deosebita de a se raspandi prin:
- contactul cu o persoana care are negi sau cu obiecte de igiena personala ale acesteia
- leziuni minore ale pielii: zgarieturi, unghii incarnate ce favorizeaza reinfectarea si aparitia negilor si in alte zone ale corpului

Daca micutul tau se joaca cu vreun copil ce are negi, nu este obligatoriu sa ii apara si lui. O stare buna de imunitate a organismului creste rezistenta la virus.

Ce optiuni de tratament sunt?

Desi multi dintre negi dispar in timp, multe mamici nu agreaza umflatura aceea inestetica de pe manuta copilasului lor. Daca te numeri printre acestea ai la indemana doua optiuni:

1. Tratament local
Nu reprezinta nicio problema pentru copilas daca incerci diverse tratamente “cu traditie”, incununate de mai mult sau mai putin succes: sucul colorat de rostopasca, ulei de ricin, ceapa sau usturoi cu otet sau lamaie, sare de bucatarie etc. Cateodata, aplicatiile acestea insotite de acoperirea zonei unde se afla negul au dus la ruperea, micsorarea si disparitia negilor. Daca nu reusesti in acest fel, informeaza-te in farmacii cu privire la unguente sau leucoplaste speciale.

2. Tratament chirurgical
- cu cat copilasul tau e mai mic, cu atat aceasta va ramane solutia de ultima intentie
- inaintea de a te decide asupra unei interventii chirurgicale, sfatuieste-te cu medicul dermatolog asupra momentului oportun.

Minusuri:
-> fie ca este cauterizare cu laser sau azot lichid, negul poate aparea din nou
-> in urma operatiei pot ramane cicatrici inestetice sau chiar dureroase

Plusuri:
-> dispar jena, durerea, sangerarile aparute in cazul unei anumite localizari expuse riscurilor de traumatism
-> estetic

Negii reprezinta o dovada a existentei in organism a unui virus. Este posibil ca puiul tau sa ramana cu sensibilitate relativ crescuta la acesta. Pentru a preveni manifestarile in viitor ale HPV, este bine sa apelezi la sfaturile medicului in ceea ce priveste pastrarea bunei functionari a sistemului imunitar al copilasului tau.

related posts

Modifică setările cookies