Cum arata un bebelus dupa nastere


Nu exista legatura mai stransa si mai incarcata emotional decat aceea care a inmugurit intre tine si copilasul tau acum aproape 9 luni. Si iata ca a venit momentul sa va cunoasteti. Chiar daca pe fata ta sunt urme de [...]


Nu exista legatura mai stransa si mai incarcata emotional decat aceea care a inmugurit intre tine si copilasul tau acum aproape 9 luni. Si iata ca a venit momentul sa va cunoasteti.

Chiar daca pe fata ta sunt urme de oboseala, lacrima ce-ti sclipeste bucuroasa in coltul genelor te arata in ochii bebelusului tau ca fiind cea mai frumoasa faptura, iar tu il privesti si nu-ti vine sa crezi ce minune ai realizat.

De multe ori, chiar inainte de a naste, mamicile isi pun intrebarea: “Oare cum va arata copilul meu?”. Ei bine, trecand peste faptul ca el va fi pentru tine cel mai frumos copil din lume, exista cateva caracteristici comune in primele zile de viata pentru toti ingerasii.

1. Capul
• Forma acestuia depinde in mare masura de tipul nasterii
- un bebelus nascut pe cale naturala in urma unui travaliu prelungit sau in care a fost folosit forcepsul are capul mai alungit. Aceasta forma se pastreaza cateva zile.
- capul rotund la nastere il au copiii nascuti prin cezariana sau cei care s-au nascut prin prezentatie pelviana
• Zone moi (fontanele): bebelusul se naste cu doua zone moi situate la nivelul capului: fontanela anterioara si fontanela posterioara. Acestea se inchid prin unirea oaselor capului la varste diferite, mai intai cea posterioara si mai tarziu, in general in timpul primului an de viata, cea anterioara.

2. Cordonul ombilical
- dupa nastere, cordonul ombilical este taiat si prins cu o clema
- initial are o culoare verde galbuie sau chiar albastra (daca e tratat cu iod), iar in aproximativ doua saptamani devine maroniu, apoi negru si cade
Atentie! Pastreaza bontul ombilical uscat si curat si tine-l cat mai mult neacoperit pentru a se vindeca.

3. Obrajorii
- obrajorii rotunzi ai bebelusilor se datoreaza asa-numitei “bule a lui Bichat“. Acesta este o acumulare de tesut gras care impiedica deprimarea obrajilor in timpul suptului.
- pot aparea mici cosuri albe (milia) sau umflaturi rosii (acnee). Acestea dispar intr-un interval de la cateva saptamani, in cazul miliei, la cateva luni pentru acnee.

4. Pielea si semnele din nastere
- corpul micutului tau este acoperit cateodata in primele zile dupa nastere de peri fini, nepigmentati care dispar in cateva saptamani (lanugo). Zonele mai uscate de pe piele ce prezinta exfolieri trec repede si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
- petele rosiatice de pe ceafa, pleoape sau situate intre ochi sunt semne din nastere, cauzate de dilatarea vaselor de sange. Sunt numite popular “muscaturi de barza”, “sarutul ingerului” si nu sunt definitive.

5. Piciorusele
- din cauza pozitiei din interiorul uterului, piciorusele au initial o forma usor arcuita si stau mai mult indoite, urmand sa devina din ce in ce mai drepte pe masura ce micutul va deveni mai activ.

6. Influenta hormonilor materni
- umflarea sanilor (la baietei sau fetite) sau a regiunii genitale la fetite, aparitia pentru cateva zile a unor discrete secretii vaginale sunt urmari firesti ale prezentei hormonilor materni in organismul bebelusului inainte de nastere.

related posts

Modifică setările cookies