Cum cresti un copil care are sindromul Asperger


Sindromul Asperger este o tulburare de dezvoltare sociala a copilului. Copiii afectati de acest sindrom au tendinta sa faca aceleasi lucruri (rutina) si prezinta dificultati in interactiunea sociala, comunicare si concentrare. Micutii afectati incep sa vorbeasca la 2 ani, ca [...]


Sindromul Asperger este o tulburare de dezvoltare sociala a copilului. Copiii afectati de acest sindrom au tendinta sa faca aceleasi lucruri (rutina) si prezinta dificultati in interactiunea sociala, comunicare si concentrare.

Micutii afectati incep sa vorbeasca la 2 ani, ca si ceilalti copii, cu mentiunea ca nivelul lor de inteligenta este de cele mai multe ori superior celui normal. In SUA, studiile arata ca 0,3% dintre copii sufera de acest sindrom. Asperger apare in mod special la baietei cu varsta pana la 8 ani.

Care sunt simptomele?

Cei afectati de “boala micilor genii” iubesc rutina si dezvolta un interes deosebit pentru un anume obiect sau subiect. Aduna foarte multe informatii despre ceea ce le trezeste interesul si majoritatea conversatiilor sunt aceasta tema. Modul de gandire, vocabularul foarte dezvoltat si tiparele lingvistice fac din copiii Asperger mici “profesori”.

Alte caracteristici ale sindromului Asperger:
• rutina si “ritualuri” zilnice repetitive
• semne particulare in vorbire si limbaj
• comportament social si emotional nepotrivit
• incapacitatea de a interactiona cu ceilalti
• incapacitatea de a intelege limbajul non-verbal
• miscarii motorii lipsite de coordonare si neindemnatice

Dificultatile in interactiune sociala si interesul lor limitat duce izolarea copiilor cu acest sindrom. Uneori incearca sa interactioneze cu persoane mai in varsta, dar in acest caz conversatiile devin “imposibile” ca urmare a unui comportament nepotrivit sau pentru ca isi doresc sa discute numai despre ceea ce ii intereseaza.

In general, dezvoltarea motorie in cazul unui copil cu Asperger este mai lenta decat in cazul unui copil obisnuit, mai ales in activitati precum mersul pe bicicleta sau prinderea unei mingi. Si coordonarea este afectata, astfel ca de cele mai multe ori mersul este nenatural sau “topait”.

Care este tratamentul?

Din pacate, specialistii nu au gasit un leac pentru copiii care sufera de acest sindrom. Medicii sustin ca tratamentul trebuie sa fie inceput cat mai curand posibil si trebuie sa includa terapii care se adreseaza simptomelor: rutina obsesiva sau repetitiva, lipsa abilitatilor de comunicare si dezvoltare fizica lenta.

Un tratament util se bazeaza pe stimularea interesului copilului pentru diferite lucruri. Celui mic i se ofera un program de tip “rutina”, iar temele trebuie sa fie de fapt o serie de pasi simpli, care sa-i implice atentia in diverse activitati (pentru stimularea interactiunii cu ceilalti, intelegerea limbajului non-verbal, etc).

Daca ai un copil cu sindromul Asperger, cauta sa ii faci viata frumoasa. Cu tratament adecvat, micutul va duce un mod de viata normal, desi uneori relatiile sociale si personale ii vor da “batai de cap”.

E posibil sa te simti frustrata in legatura cu faptul ca nu vei reusi vreodata sa iti cunosti copilul sau ca nu vei intelege modul in care micutul priveste lumea. Cu timpul te vei obisnui sa il tratezi ca pe un copil normal, iar micutul te va face sa intelegi cat te iubeste. Asa cum stie mai bine. winking

related posts

Modifică setările cookies