Spre deosebire de efectul placebo, care se bazeaza pe rezultate obtinute cu ajutorul unui medicament cu proprietati false, efectul Nocebo face referire la felul in care sanatatea iti este influentata in urma gandurilor sau vestilor negative, indiferent daca acestea sunt adevarate sau nu.
Ti s-a intamplat vreodata sa citesti involuntar o stire despre vreo maladie grava recent descoperita si sa ti se para ca te regasesti in descriere? Doar pentru ca te doare capul in timpul sarcinii sau ai contractii false, nu inseamna ca suferi de vreo forma rara de cancer sau cine stie ce alta grozavie.
Problema e insa ceva mai spinoasa. Asta pentru ca in scena poate intra efectul Nocebo, adica ceea ce se intampla cu tine si organismul tau in momentul in care ti-a intrat in cap o idee gresita, de a carei veridicitate nu te-ndoiesti, desi ea – cel putin la inceput – este eronata.
Citeste si: Dezvoltarea fatului. Cum arata fata unui bebelusul in a treia luna de sarcina
Ce se-ntampla de fapt?
Cercetatorii sustin ca gandurile si starile negative se pot transforma in realitate daca noi permitem sa se-ntample asta. In sarcina este cu atat mai grav daca esti deprimata sau ti s-a nazarit ca ceva nu e in regula cu tine sau cu cel mic. Tot ceea ce gandesti, crezi sau ti s-a spus, iti poate afecta nu doar starea emotionala, ci si sanatatea. Si nu doar tie, ci si fatului din burtica.
Din pacate, starea gravidei este de cele mai multe ori influentata dupa fiecare vizita prenatala pe care-o face la medic. Mai mult, o data cu fiecare teste de sange, de urina, dupa fiecare ecografie simpla, 3D, 4D, dupa cate-o vorba spusa de doctor, dupa fiecare ridicare din spranceana sau – de ce nu – dupa fiecare tacere “suspecta”, incepi sa-ti pui intrebari, sa te framanti, sa te sperii.
Potrivit unor studii, toate aceste teste (multe inutile, multe prescrie in urma unui exces de zel), duc la cresterea nivelului cortizonului in sangele gravidei, un hormon responsabil cu aparitia depresiei, a incetinirii ritmului de crestere fetal si chiar a avortului spontan.
Aici intervine efectul Nocebo. Daca efectul Placebo rezolva o problema (are efecte pozitive), efectul Nocebo induce o problema falsa (are efecte negative, pe termen lung si poate afecta mai multe persoane).
Citeste si: In burtica mamei: ce si cat gandeste fatul?
Sa dam un exemplu pe intelesul tuturor: triplul test prescris in sarcina. Este un test de sange care se efectueaza in saptamanile 15-18 de sarcina si care ar trebui recomandat gravidelor de peste 35 de ani, sau celor cu boli congenitale in familie. Pentru ca acest test este ieftin si usor de facut, majoritatea medicilor obstetricieni recomanda tuturor gravidelor, indiferent de varsta si de istoricul medical sa-l faca.
Problema e ca rezultatele testului nu au statut de diagnostic, cu alte cuvinte ele pot fi fals-pozitive. Dar si fals-negative! Una peste alta, in cazul in care rezultatul este unul pozitiv, pasul urmator pentru gravida este acela de a face o amniocenteza: prelevarea unei mostre de lichid amniotic pentru depistarea unei eventuale anomalii genetice, de data asta cu un rezultat sigur in proportie de 99%, dar nu fara riscuri pentru bebelus, pentru ca este o metoda invaziva.
Chiar daca acest test iese negativ, raul a fost deja produs. Pana la sfarsitul sarcinii, gravida va ramane intr-o stare de neliniste si nesiguranta. Nu isi va reveni pana nu-si va vedea copilul si nu va afla scorul Apgar pus de medicii neontaologi.
Starile ei anxioase se vor transmite la fat, fara doar si poate. Desi aparent sanatos clinic, cel mic poate deveni ulterior agitat sau, dimpotriva, prea retras, ori poate dezvolta sindromul ADHD.
Citeste si: Sarcina pe saptamani. Afla ce se intampla cu gravida si bebelusul in fiecare saptamana de sarcina
Potrivit unor studii britanice, nu exista nicio legatura evidenta intre momentul inceperii vizitelor prenatale si starea de sanatate a mamei sau a bebelusului la nastere.
Cel mai potrivit ar fi sa iti faci la inceput de sarcina analizele de sange pentru a te asigura ca totul e in regula si sa mergi de inca doua-trei ori la medic pentru controlul de rutina.
Nu are rost sa-ti incarci subconstientul cu constatarile gratuite ale medicului sau ale celor din jur: faptul ca esti prea slaba, ca burtica e mai mare decat media sau ca au trecut noua luni si tu inca n-ai nascut, nu e relevant. Fiecare gravida e unica, fiecare sarcina e diferita. Doar starea ta de spirit trebuie sa ramana constanta: increzatoare si radioasa.