Ajuns intr-un mediu strain imediat dupa nastere, micutul tau va simti instinctiv un sentiment de teama, de nesiguranta si va cauta atingerea si vocea ocrotitoare a mamei. Tu esti cea care reuseste cel mai bine sa-l linisteasca si sa-i induca, chiar si numai prin gesturi, sentimentul de siguranta.
Pe masura ce creste, bebelusul tau se va confrunta cu situatia in care va fi nevoit sa treaca prin anumite proceduri stresante sau dureroase. Chiar daca este maricel, il poti ajuta in continuare sa depaseasca aceste momente neplacute.
Ele sunt inerente: controale medicale, analize, tratamente, vaccinari si uneori operatii. In fiecare dintre acestea, rolul tau este incontestabil, mai ales pentru faptul ca s-a demonstrat ca durerea este o senzatie care poate fi deseori gestionata nu numai la nivel psihic, dar si fizic.
Ce poti face?
- inainte de orice altceva informeaza-te despre ceea ce va urma. Foloseste orice sursa de informatie: in primul rand medicul, apoi asistentele si chiar mamici care au trecut prin ceva similar. Este bine sa afli pareri avizate, dar si opiniile unui parinte. Daca nu esti lamurita sau doresti sa afli mai multe, nu ezita sa il intrebi pe specialist.
Citeste si: Cum sa te protejezi de bolile la care te expune un copil
- intareste-i increderea in tine: fii sincera si ofera-i copilului informatii simple, pe care le poate intelege. Este foarte bine ca, atat cat este posibil la varsta sa, sa inteleaga despre ce este vorba. In acest fel nu va avea motive ca surprinderea sa ii amplifice starea de teama. Daca nu iti este cunoscut raspunsul la una dintre intrebari, nu te sfii sa-i spui: “Nu stiu acest lucru, dar daca este important pentru tine, voi intreba”.
- explica-i cat de importanta este respectiva procedura pentru sanatatea sa: leaga starea sa de bine de ceea ce ii place sa faca: sa se joace, sa practice un sport, sa manance un anumit aliment, sa mearga in vacanta. Toate acestea le va obtine daca va fi sanatos.
- fii langa el: chiar daca este vorba de o operatie si nu poti sta alaturi de el, cel mic are nevoie psihic sa te vada inainte si dupa aceasta, chiar daca nu il poti tine de manuta si pe parcursul interventiei. Daca iti este imposibil sa fii acolo, cauta ca inlocuitor o persoana apropiata, indragita de copilasul tau ( taticul, bunicii, matusa).
Citeste si: Un american si-a vindecat copilul de 2 ani, bolnav de cancer, cu marijuana
- distrage-i atentia: cand este vorba de o interventie la care poti asista, medicii se bazeaza de regula si pe ajutorul tau. Cu cat copilasul este mai mic, cu atat are nevoie mai mare de prezenta ta. Atat cat permite procedura, foloseste toate caile de contact cu el: tine-l de mana, mangaie-l, vorbeste-i, canta-i, priveste-l in ochi. Toate acestea ii vor concentra atentia catre cu totul altceva decat manevrele medicale ce l-ar putea speria.
- este foarte important ca inainte de interventie sa fie relaxat
- indeamna-l sa respire adanc, rar
- sa se gandeasca la lucruri placute, sa isi inchipuie o activitate preferata, sa planuiasca ce va face odata intors acasa
- sa asculte ceva frumos (un cantec, o poveste)
- sa vizioneze un film de desene animate
- lauda-l: pentru un copilas nu este atat de usor sa vada oameni in halat alb forfotind in jurul sau, sa auda alti copii cum protesteaza sau plang. De aceea incurajeaza-i orice incercare de a depasi situatia.
Dupa ce totul s-a terminat, este bine sa discuti cu cel mic despre cum a decurs totul. Nemaifiind sub influenta stresului sau a fricii, cei mici pot descrie cu mai multa usurinta felul in care au perceput aceasta experienta. Daca doreste, incurajeaza-l sa faca un desen in care sa apareti amandoi. Vei fi surprinsa cat de multe poti surprinde in acest mod si cat de mult te va ajuta in viitor, intr-o situatie similara.