Cum sa planuiesti o super drumetie alaturi de cei mici


Activitatile in aer liber sunt distractive si educative, dar it pot da si bataie de cap. Daca vrei sa mergi intr-o excursie prin padure sau pe munte impreuna cu cei mici, trebuie sa o pui la cale in cele mai [...]


Activitatile in aer liber sunt distractive si educative, dar it pot da si bataie de cap. Daca vrei sa mergi intr-o excursie prin padure sau pe munte impreuna cu cei mici, trebuie sa o pui la cale in cele mai mici detalii.

O drumetie este o aventura in sine. Uneste familia si in acelasi timp iti pune toate simturile la incercare. O data ajunsi in “salbaticie”, cei mici pot avea reactii imprevizibile. Cu ochii dupa tentatiile naturii (pasari, peisaje inedite, zgomote nefamiliare), pot deveni neatenti. Nu te incorda, bucura-te alaturi de ei dar fii vigilenta si nu-i scapa o clipa din ochi.

Inainte sa plecati la drum

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va hotarati asupra traseului. Daca nici voi nu sunteti foarte experimentati sau daca mergeti cu copii mici dupa voi, alegeti un drum mai scurt si circulat intens de turisti.

Tine cont de perioada din an si de conditiile meteorologice. Daca nu sunteti siguri de dificultatea traseului, intrebati cabanierul sau consultati un ghid turistic: va poate oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Luati-va cu voi minimul necesar, pentru ca excursia sa nu se transforme intr-o corvoada din cauza surplusului de bagaj. In loc sa ingreunati umerii copiilor cu gentute, e preferabil sa comasati cele necesare pentru drum in doua bagaje pe care sa le care mami si tati.

Indiferent daca planuiti sa innoptati in cort pe munte sau sa va intoarceti pana la caderea serii, lasati datele de contact si un numar de telefon la cabana unde v-ati cazat sau spuneti cuiva unde intentionati sa plecati.

Un bagaj trebuie sa contina:
- Conserve cu mancare (fara sos)
- Cel putin doua sticle cu apa potabila, de 1 litru fiecare
- Batoane de cereale energizante
- Un briceag
- O lanterna
- O busola
- Impermeabile pentru ploaie
- Ustensile de prim ajutor: dezinfectant, un spay anti-insecte, pansamente sterile

In timpul excursiei

Plecati dimineata devreme, nu inaninte de a consulta vremea probabila. Cu cat e mai racoare afara si porniti la drum mai repede, cu atata va veti bucura mai mult de aventura si veti avea timp pentru opriri mai dese.

Nu mancati in timp ce mergeti: exista riscul de inecare, veti obosi mult mai usor si veti avea atentia distrasa de la drum.

Urmariti inca de la inceput marcajele care va indica traseul pe care doriti sa-l urmati. Fiti cu bagare de seama, multe dintre aceste semne seamana intre ele si le puteti usor confunda. O solutie ar fi sa-i faceti o fotografie cu telefonul mobil.

Mergeti in grup organizat, nu mai mult de doua persoane in coloana. Nu lasati copiii mici sa ramana in urma si nici nu le permiteti sa se departeze de voi. Cel mai bine este ca fiecare adult sa aiba in grija sa cate un copil.

Nu faceti galagie pe munte. Chiar daca afara sunt temperaturi de vara, sunt locuri pe munte in care zapada nu s-a topit pe de-a-ntregul: o avalansa se poate porni oricand.

Nu lasati copiii sa bea apa din rau sau de la cascade, doar daca nu exista panouri in care se spune ca apa este potabila. Adesea, pe munte sau in paduri sursele de apa pot fi contaminate.

Chiar daca piciul stie sa inoate, nu-l lasati sa intre intr-un rau nesupravegheat. Se pot forma oricand curenti care sa-l duca la vale in cateva secunde.

Purtati o sapca sau o bandana pe cap si folositi creme sau lotiuni de protectie impotriva soarelui: pe munte sau in paduri razele sunt mult mai puternice datorita aerului rarefiat.

Daca v-ati ratacit si nu aveti la indemana o busola sau un GPS, ramaneti pe loc si asteptati (daca timpul va permite) pana auziti in apropiere glasuri de turisti. In cazul cel mai probabil in care telefonul mobil are semnal, sunati la serviciul de salvamont si raspundeti la intrebarile pe care personalul specializat vi le va solicita.

O drumetie e o modalitate excelenta de a va reincarca bateriile, de a petrece timp de calitate impreuna cu nazdravanii si de a-i imprieteni pe cei mici cu natura. Asigurat-va ca aceasta iesire in aer liber va ramane o amintire la care va veti intoarce intotdeauna cu placere.

related posts

Modifică setările cookies