Spre deosebire de obiceiurile nepotrivite ce pot fi “imprumutate” mai tarziu prin imitatie de la alti parteneri de joaca, bebelusul tau ajunge sa isi bage degetelul in gurita din instinct.
In prezenta anumitor factori favorizanti, acest gest poate deveni suparator de frecvent, de care unii copii scapa cu destula greutate. Daca au ajuns sa faca asta timp indelungat, inseamna ca deja gestul si-a facut loc in rutina zilnica, devenind pentru micutul tau la fel de normal precum masa, somnul sau joaca.
Care sunt cauzele?
Nu toti copiii au acest obicei si nu exista statistici care sa demonstreze o preponderenta pe sexe. In acest caz ce ii deosebeste pe copilasi?
Departe de a fi doar un moft trecator, suptul degetului are o cauza ce nu trebuie neglijata. Este o alternativa a unei lipse resimtita mai mult sau mai putin acut de catre cei mici:
- afectiunea: s-a observat ca micutii privati de manifestarile de dragoste ale parintilor, alaturi de leganarea corpului, isi baga si degetelul in gurita
- plictiseala: cauta mereu micutului tau preocupari diverse. O mamica inventiva nu are cum sa aiba un copilas plictisit
- oboseala: numarul de ore de somn sunt esentiale pentru sanatate, mai ales la varste fragede. Un copil care nu se odihneste suficient nu va avea nici pofta de mancare, nici puterea de a se juca si risca sa isi deregleze si sistemul imunitar. Obosit fiind, adoarme mai greu ceea ce ii adanceste starea de disconfort si devine iritat. In acesta situatie degetelul din gurita ii ofera o preocupare ce, prin ritmicitatea sa, ii da linistea de care are nevoie.
Frecvent acest obicei dispare in jurul varstei de 6-7 luni de la sine. In rare cazuri el poate reaparea la varste prescolare, fiind legate de perioade in care cel mic se confrunta cu o situatie stresanta.
Cum il poti ajuta?
Ideal ar fi sa surprinzi acest gest inainte de a si-l insusi ca pe o practica frecventa. Cu cat il lasi mai mult, cu atat va fi mai greu sa il dezveti.
- in functie de varsta lui, gaseste modul in care ii poti transmite dorinta ta de a renunta la acest obicei. Daca este foarte mic, cu blandete scoate-i degetelul din gurita sau surprinde gestul inainte de a-l face si da-i sa tina ceva in manuta.
- daca este mai maricel, nu il lasa sa uite rugamintea ta: adu-i mereu aminte sa scoata degetelul din gurita
- incurajeaza-l: fiecare progres pe care il face este bine sa fie intarit prin laude si recompense psihologice cum sunt acele calendare cu bulinute pentru buna purtare
- capteaza-i atentia: gaseste pentru degetelul din gurita un rival: o jucarie pe care sa o aiba langa el cand doarme sau o activitate noua si atractiva pentru restul zilei
Fa toate acestea pe un ton calm si bland, aratandu-i ca tu esti mamica care il iubeste si il apara, asadar nu are niciun motiv de a cauta in alta parte calmul si linistea. Orice presiune psihica poate face mai mult rau.
Pe langa toate acestea exista si alte metode… “clasice”: manusi, ciorapei sau substante cu gust neplacut, menite sa tina gurita celui mic departe de degetel. Unele mamici recurg la asa ceva in momentul in care nu au gasit alte solutii pentru obiceiul copilasilor lor.
Ce riscuri exista in ceea ce priveste sanatatea bebelusului?
- oricat de inofensiv pare la prima vedere, suptul degetului e un motiv de ingrijorare dupa varsta de 4-5 ani deoarece risca sa afecteze bolta palatina si sa duca la strambarea dintilor
- la nivelul degetului: provoaca raniri, bataturi
- creste pericolul de a introduce mult mai usor germeni in gurita
Ideal ar fi sa surprinzi primele tentative de a-si suge degetul. Daca acest lucru nu a fost posibil, trateaza problema cu calm si rabdare. Daca pastreaza obiceiul si dupa 4 ani, consulta un medic pediatru si un ortodontist pentru copii.