Sugarii reprezinta grupa de varsta la care tusea convulsiva imbraca forme deosebit de severe, mai ales in randul nou-nascutilor prematuri.
Includerea vaccinului DTP (Diftero-Tetano-Pertussis) contra bacteriei Bordetella pertussis in programul national de vaccinari obligatorii a dus la o scadere considerabila a imbolnavirilor mai ales in randul celor mici, imunitatea netransmitandu-se de la mama.
Cum actioneaza Bordetella pertussis?
Bacteria care provoaca tusea convulsiva (denumita popular “tuse magareasca” se transmite numai de la om la om, pe cale aeriana, fiind deosebit de contagioasa. Raspandirea se realizeaza prin picaturi, in urma stranutului sau tusei, direct pe cale aeriana sau prin infectarea recenta a suprafetelor.
Odata intrate in tractul respirator, bacteriile se inmultesc si elimina toxine ce deterioreaza cilii care impiedicau pana acum propagarea diverselor impuritati catre plamani. In consecinta apar inflamatiile, tusea iritanta, uscata.
Desi contagiozitatea se mentine din prima saptamana dupa infectare pana la 3 saptamani, riscul de a infecta alta persoana este mai mare in primele 7-10 zile. Sansa de imbolnavire a unei persoane nevaccinate care locuieste in aceeasi casa cu cel bolnav este de 75-100%. Chiar si cei vaccinati pot avea reactii minore in urma contactului cu agentul infectios.
Atentie! Tusea convulsiva nu este o boala a copilariei, iar manifestarile sunt mai grave in cazul celor mici.
Cum se manifesta?
Primul stagiu:
- se mai numeste si stagiul cataral (catharsis: eliberare, curatare) deoarece seamana foarte mult cu debutul unei raceli: stranut, tuse, nas infundat cu secretii (rinoree)
- poate aparea si febra
- copilasul este deosebit de contagios
Al doilea stagiu:
- se mai numeste si paroxistic (de chinte) deoarece apar crize de tuse urmate de un inspir suierator prin care se recupereaza aerul expirat in timpul tusei. Acest tandem tuse-inspir se repeta de cateva ori, in functie de gravitatea bolii (aproximativ de 10-15 ori in decurs de 24 de ore).
- la finalul atacurilor de tuse apare expectoratia si frecvent, voma
- manifestarile sunt predominant in timpul noptii
- la bebelusi, in timpul unei astfel de crize, poate aparea colorarea in albastru a tegumentelor
- spre saptamana a 4-a de boala, atacurile scad in intensitate
Al treilea stagiu:
- este cel de convalescenta in care copilul ramane cu o tuse cronica, dar care nu atinge paroxismul din stagiul precedent
- poate dura de la saptamani pana la cateva luni
Cand trebuie sa mergi cu cel mic la doctor?
- la cea mai mica suspiciune ca ar putea avea tuse convulsiva
- daca a intrat in contact cu persoane infectate, chiar daca cel mic a inceput imunizarea conform schemei de imunizare
- daca pielea copilasului devine cianotica (albastra) in timpul unei episod de tuse
- daca are febra rezistenta la medicatia antitermica uzuala
- daca vomita, nu se poate alimenta, pierde in greutate
Daca este vaccinat, organismul bebelusului poate reactiona la contactul cu agentul patogen (bacteria), insa intr-o maniera mult mai usoara decat in cazul celor nevaccinati.
Tusea convulsiva este una dintre cele mai periculoase boli la varste mici, mai ales la copiii nascuti prematur sau care au probleme de dezvoltare. Fereste-ti micutul de persoanele bolnave, de cele care tusesc si fii atenta la contactul cu suprafetele potential contaminate.