Invata-ti copilul sa fie ordonat: 7 sfaturi utile


Te-ai saturat sa calci pe jucariile imprastiate in toata casa, sa gasesti creioane colorate, masinute, cutiute si cuburi pe sub toate mesele si paturile si sa nu gasesti niciodata hainutele la locul lor? E momentul sa incepi lectiile de organizare [...]


Te-ai saturat sa calci pe jucariile imprastiate in toata casa, sa gasesti creioane colorate, masinute, cutiute si cuburi pe sub toate mesele si paturile si sa nu gasesti niciodata hainutele la locul lor?

E momentul sa incepi lectiile de organizare cu piciul sau picii tai. Cu cat sunt mai multi, cu atat e mai mare dezordinea, dar si cu atat mai repede se poate face luna in camera lor.

Invatul are si dezvat, asa spune o vorba veche! Obiceiurile proaste pot fi inlocuite cu unele frumoase. E nevoie de putin antrenament si rabdare din partea ta, iar in cateva luni te vei putea numara printre parintii fericiti care nu trebuie sa stranga mereu in urma micutului lor.

1. Educatia se face de la varste fragede

Nu te gandi ca va avea timp sa invete sa faca ordine cand va creste mare. S-ar putea sa fie prea tarziu. Daca piciul tau a invatat sa mearga si poate sa isi scoata jucariile singur din dulap, atunci poate sa le si puna la loc. Faceti de la inceput o regula din stransul jucariilor dupa ce joaca s-a terminat.

2. Invatam din joaca

Un copil se va supune cu greu unor reguli si nu va vrea sa faca ordine prin camera doar pentru ca asa ii impui. Joaca e actvitatea lui preferata, iar daca vrei atentie transforma si ziua de curatenie intr-o joaca. Muzica vesela, un concurs pe care il castiga cine strange cele mai multe cuburi de pe jos sau cine termina primul de facut patul ii vor stimula pe copii sa participe la curatenie si chiar sa se distreze.

3. Ordonati pe categorii

Ca sa il ajuti sa isi faca ordine in lucruri e bine sa ii pui la dispozitie dulapioare, cosuri sau cutii cu destinatie precisa. Alege unele cat mai colorate si suficient de mari incat sa inghita armata de obiecte din camera celui mic.

O cutie pentru cuburi, alta pentru masinute sau papusi, un sertar pentru tricouri, unul pentru pantalonii scurti, un cos pentru jucariile cu care mergeti in parc, un birou unde sa stea toate hartiile si culorile si chiar un cos pentru rufe murdare, unde sa isi puna in fiecare seara hainele de peste zi. Copilul va invata, astfel, mai usor unde e locul fiecarui obiect.

4. Fara firimituri in camera

Daca copilul s-a obisnui sa rontaie intre mese (ceea ce nu e un obicei tocmai bine), atunci sa nu te mire ca vei gasi si ambaje de biscuiti sau samburi de cirese printre hartiile din camera. Obisnuieste-l pe micut sa manance la masa din bucatarie chiar si gustarile de dimineata sau dupa-amiza. Astfel, nu vei fi nevoita sa dai cu aspiratorul in fiecare zi in camera lui.

5. Fii un exemplu

Daca vrei ca micutul sa iti asculte rugamintile, trebuie sa ii arati ca se poate! Puterea exemplului functioneaza in cazul lor. Astfel, daca vrei ca el sa nu manance in camera lui, nu rontai nici tu la televizor sau in dormitor. Daca vrei sa isi stranga hainele si sa le puna in dulap, fa si tu la fel cu ale tale. Daca tu esti un parinte model si iti tii dulapurile si camera curata, el va avea toate motivele sa iti urmeze exemplul.

6. Ziua de curatenie

Obisnuiti-i pe copii cu ziua de curatenie! Stabiliti impreuna ca sambata sau miercurea dupa-amiaza toata lumea face curat in casa. Daca toata familia se mobilizeaza, iar o data pe saptamana fiecare isi face ordine in camera si ajuta la curatenia generala, si pentru tine va fi mai usor. Puteti stabili si un orar pe zile pe care toata lumea, inclusiv adultii, trebuie sa il urmeze.

De exemplu, luni si joi zunt zilele pentru spalat rufe, vineri se face piata. Iar in fiecare seara, inainte de culcare, copiii isi strang jucariile si le pun la locul lor.

7. Recompense pentru o treaba bine facuta

Copiii vor fi incurajati sa faca ordine in lucrurile lor daca simt ca sunt apreciati si laudati pentru asta. Provocarea este sa pastreze curatenia pentru cat mai mult timp, iar daca reusesc poti sa ii recompensezi: o iesire la film o data pe luna, o jucarie noua sau un alt obicet pe care si-l doresc.

Desi la inceput vor protesta fata de regulile noi pe care le impui in casa, cei mici vor ajunge in scurt timp sa indrageasca dormitorul lor curat. Faptul ca invata sa fie ordonati ii va ajuta si cand vor creste sa fie responsabili si sa aiba grija de lucrurile lor.

related posts

Modifică setările cookies