Cum sa-ti protejezi micutul de insolatie


A venit vara si te bucuri impreuna cu odorul tau de vremea buna si zilele lungi de vacanta. Dar razele soarelui sunt inamici invizibili. Fereste-ti copilul de ele fara sa-l privezi de beneficiile expunerii in lumina de vara.


Daca pe vremea copilariei tale nu se stiau prea multe despre efectele nocive ale razelor ultraviolete, acum vocile protestatare se inmultesc de la o zi la alta. Adesea se exagereaza – doar n-o sa-i pui palariuta si ochelari de soare celui mic cand se joaca in casa, in preajma unei ferestre, pentru ca asa ai citit in nu-stiu-ce articol care promova creme pentru protectia solara.

Cu toate astea, nu e intelept sa-ti lasi copilul sa-l bata soarele de dimineata pana seara, fara sa iei nici o masura de protectie. Nu doar ca ultravioletele chiar sunt nocive intre anumite ore, ci pentru ca micutul tau se poate pricopsi cu o insolatie de toata frumusetea.

Semnele insolatiei

Daca totusi raul a fost comis, o serie de simptome anunta – mai mult sau mai putin clar – diagnosticul. Atunci cand afara e foarte cald, presiunea sangelui se intensifica la suprafata pielii, iar micutul devine “rosu ca focul” si incepe sa transpire. Transpiratia e o metoda eficienta a organsimului de a elibera apa din organism pentru a racori epiderma.

Problema e ca odata cu transpiratia se elimina si sarurile atat de importante pentru energia corpului nostru. Tot mai multa apa iese la suprafata si astfel se produce deshidratarea – unul dintre primele simptome ale instalarii insolatiei.

Devenind insuficienta pentru menrinerea functiilor vitale, apa din organism nu mai ajunge la suprafata, temperatura corpului incepe sa creasca si, treptat, apare febra, urmata de ameteala, stare de confuzie si oboseala, lipsa energiei si chiar coma, in cazul in care strengarul nu este indepartat la timp de sub razele soarelui.

Cum tratezi insolatia

Rareori insolatia provoaca afectiuni ireversibile, cum ar fi dereglari la nivel neuronal sau atac de cord. De cele mai multe ori e suficient sa-l muti pe cel mic intr-o camera aerisita si racoroasa si sa-i administrezi cat mai multe lichide (dar nu reci, pentru a nu-i afecta sistemul respirator si, implicit, plamanii).

Repaosul la pat, dusuri cu apa calduta si un somn bun sunt, de obicei, suficiente pentru inlaturarea efectelor insolatiei.

Cum previi insolatia?

- Nu expune copilul la soare intre orele 12-15 dupa-amiaza

- Nu-l lasa mai mult de o ora in soare puternic (chiar daca e dimineata)

- Poarta-l cu o palariuta, sapca sau bandana pe cap

- Daca mergeti in parc, ia cu tine o sticla cu apa (sau cumpara de le tonete daca ai uitat-o acasa si copilul iti repeta ca ii e sete)

- Prefera locurile umbroase, celor in soare direct

- Daca mergeti in vacanta pe litoral, nu te baza pe briza racoroasa a marii: e adevarat ca aduce cu ea aerosolii atat de benefici, dar nu poate contracara puterea soarelui de vara. Tine-l sub umbreluta sau acopera-i capul cu ceva

- Nu-l rade sau tunde foarte scurt vara: parul are rol protector

Daca observi ca micutul devine apatic, nu mai comunica si pare sa-si piarda echilibrul, nu mai ezita si mergi de urgenta la un spital cu profil pediatric. Acolo i se va putea administra glucoza intravenos si va putea avea parte si de alte tratamente, chiar daca e incostient sau nu coopereaza. Fii o mamica buna si intelepata si savurati cu moderatie deliciile verii.

related posts

Modifică setările cookies