Cum sa vorbesti cu un elev despre copiat


In zilele noastre accesoriile digitale precum telefoanele mobile, telefoanele smart, accesul la internet si retelele sociale le permit copiilor sa rapsunda rapid si corect la anumite intrebari, incurajandu-i astfel sa nu depuna foarte mult effort in procesul de asimilare a [...]


In zilele noastre accesoriile digitale precum telefoanele mobile, telefoanele smart, accesul la internet si retelele sociale le permit copiilor sa rapsunda rapid si corect la anumite intrebari, incurajandu-i astfel sa nu depuna foarte mult effort in procesul de asimilare a cunostintelor.

Un studiu realizat in anul 2009 arata chiar ca cei mici apeleaza in mod frecvent la tehnologie pentru a scapa de teme. Mai mult, ei isi trimit mesaje in timpul testelor, copiaza informatiile pe care le-au stocat anterior in memoria accesoriilor si se inspira din referatele si poriectele dispnibile pe internet in momentul efectuarii unei teme.

Intr-o lume a informatiei si a vitezei, copiii nici macar nu mai considera aceste metode o forma de a trisa, de a copia, asa ca poate fi problematic pentru un parinte sa-l dezvete pe scolarul lui de astfel de “apucaturi”.

Iata cum sa deschizi acest subiect delicat cu nazdravanul tau.

1. “Scurtatura” sau trisat?

Un copil care incearca sa-si insuseasca lucrarea altcuiva in mod constient triseaza. Daca, in schimb, verifica surse precum Wikipedia sau alte astfel de site-uri apeleaza la scurtaturi. Explica-i ca desi nu este gresit sa procedeze astfel, nu poate avea o incredere totala in datele de pe internet si ca o verificare a cartilor propriu-zise propuse invatatori si profesori ii poate garanta succesul.

2. Solutii reale pentru invatat sau doar iluzii?

Termenul “trisat” a devenit o parte a culturii. Ceea ce trebuie sa stie micutul tau este ca nu exista un cod sau o reteta universala care te vor ajuta sa-ti faci temele. Oricat de multa informatie ar gasi pe internet, ea nu se va compara niciodata cu datele primite la scoala si lecturile suplimentare.

3. Colaborare sau trisat?

Cand ii trimiti cuiva un raspuns prin sms in timpul unui test inseamna ca trisezi. In mod cert scolarul tau a aplicat cel putin o data aceasta metoda daca are mijloacele tehnologice necesare. Acest obicei nu este deloc indicata, insa exista alte forme acceptate in momentul in care trebuie sa invete lucruri noi: discutiile pe Messenger sau pe Facebook, conferintele pe Skype… toate il pot ajuta pe scolar sa se consulte cu alti colegi si sa compare rezultate si raspunsuri.

Fii deschisa si accepta ca lumea se schimba. Atata timp cat copilul nu primeste raspunsurile “de-a gata”, el poate colabora cu prietenii pentru a face o tema cat mai complexa.

4. Ce fel de accesorii digitale sunt potrivite pentru scoala?

Raspunsul la aceasta intrebare poate fi regasit in regulamentul institutiei de invatamant. Tot ce trebuie sa stii tu, in calitate de parinte, este ca orice aparat care permite preluarea unor informatii care nu sunt ale copilului tau si insusirea lor de catre acesta nu au ce cauta la scoala.

5. Puterea exemplului

Copiii pot face diferenta dintre bine si rau, dar au in permanenta nevoie de sfaturi. Aminteste-i cum este bine sa procedeze si creeaza-i anumite rutine de lucru pe acre sa si le insuseasca pentru tot restul vietii.

Ai descoperit vreodata ca scolarul tau a copiat? Cum ai procedat? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies