Cum se manifesta pojarul si cum sa-l tratezi pe cel mic


Numita in limbajul curent pojar, rujeola este una dintre cele mai cunoscute boli ale copilariei care poate fi prevenita prin vaccinare. Spre diferenta de rubeola, rujeola se manifesta printr-o stare generala proasta si febra ridicata. Rujeola este provocata de virusul [...]


Numita in limbajul curent pojar, rujeola este una dintre cele mai cunoscute boli ale copilariei care poate fi prevenita prin vaccinare. Spre diferenta de rubeola, rujeola se manifesta printr-o stare generala proasta si febra ridicata.

Rujeola este provocata de virusul rujeolei din familia Paramixovirusuri. Numarul mare al copiilor carora pojarul le-a pus viata in pericol a determinat introducerea vaccinului antirujeolic in schema de vaccinare a celor mici. In ciuda acestui fapt, la nivel mondial inca mai sunt inregistrate cazuri de deces, mai ales la grupa de varsta sub 5 ani.

Desi in anul 2007 Raportul anual al Centrului European de Preventie si Control al Bolilor evidentia frecventa ridicata a cazurilor de pojar din tara noastra (25 de cazuri la 100.000 locuitori), Romania este exemplificata si in raportul pe anul 2010 cu un numar de 11 cazuri/ 100.000 locuitori.

Cum se manifesta?

1. Perioada de incubatie este de 10-12 zile dupa contactul cu virusul. Contagiozitatea crescuta este favorizata si de faptul ca starea generala nu se altereaza. Daca ai un copilas nevaccinat, nu vei observa ca este bolnav decat dupa aproximativ o saptamana. Problema este ca in acest timp el poate transmite pojarul tuturor persoanelor care nu au avut pojar sau care nu sunt vaccinate.

2. La sfarsitul perioadei de incubatie starea generala a micutului tau incepe sa se deterioreze. Apar, pe rand:
- Simptome similare racelilor: tuse uscata, lacrimatie, secretii nazale. Familia careia ii apartine virusul rujeolic afecteaza preponderent sistemul respirator. In acest moment, pojarul se poate confunda usor cu debutul unei raceli.
- Daca ai ajuns cu cel mic la un medic pediatru, acesta poate observa pe partea interna a mucoasei obrajilor mici pete albicioase, numite „semnul lui Koplik”. Ele apar inainte cu cateva zile de eruptia caracteristica pojarului.
- Febra poate fi alarmant de ridicata: chiar 40˚C, insotita de sensibilitate la lumina.
- Eruptia consta in aparitia de pete rosii mai intai pe fata, apoi si in zona urechilor, urmand sa se raspandeasca apoi pe toata tot corpul. Ele au o suprafata fina, cu tendinta de unire. Cel mic este contagios si in primele zile ale eruptiei.

3. Starea generala se imbunatateste in aproximativ o saptamana, petele rosii incep sa paleasca si vor disparea fara a lasa urme.

Ce poti face atunci cand cel mic are pojar?

Mergi la doctor pentru o analiza a starii actuale a copilasului si da-i multe lichide: ceai, sucuri de fructe, apa. De asemenea, asigura-i un ambient linistit, relaxant, fara zgomote si lumina puternica si informeaza medicul imediat ce apar modificari ale evolutiei deoarece nu sunt foarte rare situatiile in care apar complicatii:
- infectii ale urechilor (otite bacteriene), bronsite, laringite
- scaderea numarului de trombocite (celule sanguine implicate in coagulare)
- pneumonia: este una dintre cele mai periculoase complicatii, mai ales daca este vorba de un copil foarte mic sau cu un sistem imunitar deficitar
- encefalita: inflamatie a creierului care se manifesta prin voma, convulsii si chiar coma

Tratamentul rujeolei se adreseaza in mare simptomelor. Celui mic i se vor prescrie medicamente pentru scaderea febrei (antitermice) si durerii (analgezice). Antibioticele sunt necesare numai daca apar complicatii.

Ca sa eviti suferinta provocata de rujeola, tratamentul destul de agresiv pentru un organism atat de tanar si mai ales complicatiile ce ii pot pune chiar viata in pericol respecta schema de vaccinare. Fiind vaccinat, cel mic poate intra fara probleme in colectivitate si poate calatori fara probleme chiar si in afara tarii.

related posts

Modifică setările cookies