Cum te pregatesti pentru sarcina daca esti vegetariana


Cand te pregatesti sa fii mamica organismul tau trebuie sa primeasca toate mineralele si vitaminele necesare pentru dezvoltarea ulterioara a fatului. Daca faci parte din categoria celor care mananca mai mult verdeturi sau ai adoptat noul stil de hrana “raw [...]


Cand te pregatesti sa fii mamica organismul tau trebuie sa primeasca toate mineralele si vitaminele necesare pentru dezvoltarea ulterioara a fatului.

Daca faci parte din categoria celor care mananca mai mult verdeturi sau ai adoptat noul stil de hrana “raw vegan”, avem cateva sfaturi care sa te ajute sa iti iei din macare toti nutrientii necesari.

Nu trebuie sa schimbi laptele de soia cu cel de vaca şi nici burgerii vegetarieni cu fripturile suculente ca sa ai un organism sanatos. Si nici nu trebuie sa te lasi influentata de zvonurile, potivit carora, daca esti vegetariana, vei naste un bebelus mai putin voinic.

Citeste si: Nu stii cum poti sa slabesti dupa nastere? Alege o dieta vegetariana

Cheia succesului pentru o sarcina sanatoasa este sa stii sa iti iei din timp nutrientii esentiali chiar daca in meniul tau nu intra carnea, ouale sau lactatele.

Sunt multe povesti legate de dieta vegetariana, dar pana acum nu s-a demonstrat ca ar putea avea un efect negativ asupra fertilitatii. Daca acumulezi suficiente calorii din dieta ta bazata pe cereale, legume, fructe si seminte, nu trebuie sa iti faci griji ca organismul tau va avea de suferit.

Singura restrictie ar fi la produsele din soia (lapte de soia, tofu), pe care trebuie sa le consumi in maxim trei portii pe zi. Asta pentru ca soia contine izoflavonoide (hormoni naturali) precum genisteina.

Acesta are o structura chimica asemanatoare cu estrogenul, iar o doza prea mare din acest hormon ar putea sa iti dea peste cap ovulatia. Studiile au aratat si ca genisteina poate distruge lichidul seminal si il impiedica sa ajunga la ovule. Asadar, nu ajuta la conceptie.

Citeste si: Afla cum sa iti mentii uterul sanatos pentru o sarcina fara probleme

Principalele ingrediente care trebuie sa ai grija sa nu lipseasca din dieta ta vegetariana sunt calciul, vitamina D, vitamina B12, acidul folic si Fierul. Ca sa fii sigura ca ai un aport suficient din aceste vitamine si minerale iata cum trebuie sa mananci:

Calciul este absoult necesar daca vrei sa ai oase sanatoase atat tu, cat si bebelusul. Desi nu e un ingredient lipsa din meniurile vegetariene, e bine sa iti iei un supliment din legumele sau fructele care il au din plin.

Adauga in dieta zilnica seminte de floarea soarelui, alune de padure, humus si o portie dubla de brocoli. Poti chiar sa mananci o bucata de tofu sau sa bei un pahar de lapte de soia. Ai grija, insa, sa nu intreci masura cu aceste produse.

Vitamina D lipseste din multe diete, nu numai din cele vegetariene, dar organismul uman o poate sintetiza singur de la soare. Asa ca, o jumatate de ora in parc sau la plaja timp de cateva zile pe saptamana poate fi reteta pentru asigurarea vitaminei D.

Nu uita de crema de protectie solara daca nu vrei sa ramai cu arsuri pe piele. Poti sa iti mai iei un supliment de vitamina D si din cereale.

Citeste si: Ce trebuie sa mananci daca vrei sa ai o sarcina usoara

Vitamina B12 o poti lua din paine si cereale, din produse pregatite pe baza de drojdie. In cazul in care nu iti plac, poti acoperi deficitul cu suplimente.

Fierul ajuta circulatia sangelui si intareste sistemul imunitar. Este un mineral care nu lipseste, de obicei, din dieta vegetariana pentru ca e continut de multe legume, dar mai ales de spanac.

Acidul folic este foarte important pentru o viitoare sarcina pentru ca previne anomaliile sistemului neurologic si ale coloanei vertebrale a viitorului copil. Cele mai bune surse vegetariene pentru acidul folic (sau vitamina B9) sunt legumele cu frunze verzi (salata, spanacul), papaya si capsunele.

Acizii grasi Omega 3 sunt foarte importanti pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos central al copilului. De obicei, se gasesc in peste, dar pentru vegetarieni o sursa buna de acizi grasi pot fi uleiul de masline si algele.

Proteinele sunt importante in formarea tesuturilor si dezvoltarea musculaturii. Desi cele mai bune proteine se gasesc in carnuri de pui si de peste, nu inseamna ca vegetarienii nu au solutii. Surse bune de proteine sunt fasolea uscata, mazarea, orezul, nucile castanele si alunele.

Discuta despre dieta ta vegetariana cu medicul ginecolog. Daca va fi nevoie, acesta iti poate recomanda suplimente cu vitamine si minerale care sa te ajute sa iti mentii organismul sanatos pentru o viitoare sarcina.

related posts

Modifică setările cookies