Fie ca doar unul sau ambele solduri sunt deplasate, un copil nascut cu displazie de sold necesita ingrijire medicala. Daca o iei din pripa, recuperarea este rapida si totala.
Displazia de sold este denumirea medicala pentru deplasarea unui sold (displazie unilaterala) sau a ambelor (bilaterala), afectiune dobandita de catre fat in viata intrauterina.
Displazia de sold apare mult mai adesea in randul fetilor de sex feminin si, de regula, la primii nascuti – incidenta este de 1 caz la 6, in defavoarea fetitelor. Motivul, spun specialistii, este activitatea hormonala feminina. Numarul mare de hormoni estrogeni influenteaza laxitatea ligamentelor, acestea putandu-se deplasa cu usurinta.
Cauzele nu se opresc insa aici. Displazia de sold poate aparea ca o predispozitie genetica – daca mama a suferit de aceasta afectiune, e posibil ca si copilul sau sa se confrunte cu aceeasi problema.
Un alt motiv pentru aparitia displaziei (a carei incidenta este de 0,4% din totalul nou-nascutilor) este pozitia transversala a fatului. Ea apare atunci cand fatul se intoarce cu partea dorsala catre canalul de nastere, in timp ce capul ramane in partea de sus a uterului.
Fie ca are unul sau ambele picioare indoite din genunchi, ca s-a pozitionat cu un picior sau amandoua inainte, inspre canalul de nastere ori ca picioarele sunt intinse si apropiate de fata, in prezentarea transversala fatul nu are suficient loc pentru a sta confortabil in uter. Pozitia in care este “prins” pana in momentul nasterii face ca unul sau ambele solduri sa se dezvolte anormal, prin deplasarea acestor din bazin.
Cum poate fi depistata displazia de sold?
In urma controalelor de rutina facute imediat dupa nastere, medicul neonatolog poate pune diagnosticul de displazie de sold. Copilul este examinat cu minutiozitate, pentru a vedea daca toate membrele sunt la locul lor.
In cazul in care unul dintre solduri este deplasat, zona din jurul feselor poate indica diagnosticul: daca pliurile sunt mai numeroase intr-o parte sau inegale si mai ales daca la rotire soldul produce un sunet ca un pocnet slab, e posibil ca micutul tau sa fie afectat de aceasta problema.
Urmatorul pas este ca medicul neonatolog sau cel pediatru sa te trimita cu recomandare catre un medic ortoped, care va confirma sau nu diagnosticul. De cele mai multe ori, neonatologii fac exces de zel si displazia nu se adevereste la consultul medical de specialitate.
Daca nu este pe deplin lamurit, ortopedul va cere efectuarea unei ecografii si mai apoi, cand copilul va mai creste si va depasi 6 luni, poate indica si o radiografie. Pana atunci, el va prescrie un scutec special sau purtarea a doua scutece de unica folosinta unul peste altul, in incercarea de a aduce soldurile in lacasul lor.
Ce urmari poate avea displazia netratata?
Daca tratamentul incepe in primele doua luni dupa nastere, displazia de sold dispare in maximum trei luni. Corpul se va adapta la noua pozitie si mersul micutului nu va fi afectat.
Daca este depistata la peste trei luni de la nastere, pot aparea si complicatiile. Soldul nu mai poate fi indreptat cu aceeasi usurinta si poate fi nevoie de interventii chirurgicale repetate si complicate. Chiar si atunci cand operatiile reusesc, micutul va purta o proteza de sold pana la sfarsitul vietii.
In cazul in care nu sunt luate masuri pentru indreptarea displaziei, copilul va incepe sa schioapete de indata ce va putea sa mearga sau va avea un mers leganat, ca de rata. Mai mult, e posibil sa dezvolte artrita de sold timpurie.
Nu neglija afectiunile odorului tau. Nicio boala nu se rezolva de la sine. Fii responsabila si apeleaza la serviciile specialistilor pentru a te bucura mai tarziu de un copil fara complexe, sanatos si fericit.