Cum tratezi reumatismul la copii


Copilul tau este in crestere si spune ca are “dureri”? Cand cel mic se plange de dureri ale articulatiilor, uneori este vorba de un reumatism nedescoperit. Specialistii nu au reusit sa gaseasca o explicatie general valabila pentru declansarea reumatismului la [...]


Copilul tau este in crestere si spune ca are “dureri”? Cand cel mic se plange de dureri ale articulatiilor, uneori este vorba de un reumatism nedescoperit.

Specialistii nu au reusit sa gaseasca o explicatie general valabila pentru declansarea reumatismului la copii. Unele studii sustin insa ca de vina ar fi dereglarea sistemului imunitar care, in momentul in care lupta cu o infectie pentru a o elimina din organism, poate forma anticorpi impotriva propriilor celule, pe care le confunda cu microbii. Daca tinem cont de aceste teorii, atunci reumatismul este o boala autoimnua.

Sunt atat de multe boli care provoaca reumatismul articulatiilor (Organizatia Mondiala a Sanatatii leaga aparitia reumatismului de 200-400 de afectiuni), incat diagnosticarea lui nu este o treaba usoara pentru medici. Artrita, artroza, colagenoza (cu subramurile ei), vasculita sau spondiloza sunt doar cateva dintre formele reumatismului.

Reumatismul nu este o boala a batranetii, asa cum cred unii oameni. Ea poate afecta atat adultii tineri cat si copiii. In plus, reumatismul nu e neaparat dobandit in urma unei infectii microbiene, ci poate fi si mostenit pe cale genetica (http://depici.ro/familie/afla-cum-poate-influenta-mostenirea-genetica-sanatatea-unei-femei/), precum spondilartrita anchilozanta.

Asadar, nu ignora simptomele care anunta instalarea reumatismului si pe care cel mic ti le transmite. Daca il auzi plangandu-se de dureri ale incheieturilor, daca iti spune ca-i intepeneste spatele sau isi misca cu greutate membrele la trezire, e timpul sa il programezi la un consult medical – poate fi vorba de reumatism cronic.

Ca sa nu ajungi aici, fii atenta la semnele reumatismului acut: febra in crestere (de obicei urca noaptea si se amelioreaza in timpul zilei), gat inflamat si sensibil la palpare dar si dureri tot mai puternice ale articulatiilor.

Si habitatul natural al copilului favorizeaza aparitia durerilor de natura reumatica. O incapere invadata de mucegai, neaerisita, umeda si neincalzita, poate declansa rapid episoadele de reumatism si conduce in final la instalarea bolii propriu-zise.

De obicei, simptomele reumatice se diminueaza cand muti copilul intr-un mediu cald – impatureste-l, eventual, in pleduri calduroase, din materiale textile preum lana sau bumbacul. Ajuta si baile de aburi au cele fierbinti, dar si impachetarile reci si calde, remediile naturale, pe baza de plante si exercitiile fizice.

Se recomanda o alimentatie pe baza de legume (zarzavaturi, varza, urzici) si alimente bogate in vitamina D (smochine, untura de peste), dar este de evitat carnea, in special cea grasa, pentru ca favorizeaza intretinerea infectiei in organism. Expunerea la soare pentru fixarea calciului in oase este de asemenea o alegere inspirata.

Pot folosi remedii naturiste in tratarea reumatismului la copii?

Medicina alternativa a dat aproape intotdeauna roade in afectiunile reumatismale. Iata cateva solutii care l-ar putea scapa pe micut de dureri:
- decoctul de de radacini de stevie
- masarea locului afectat cu usturoi pisat, hrean sau tataneasa, pentru decongestionarea zonei
- suc de struguri acri amestecat cu ceai negru
- extract concentrat din telina (5-10 picaturi intr-un pahar cu apa, dupa mesele principale)
- infuzie din radacina de brustur
- decoct de mere, soc, frunze de urzica si coaja de salcie
- otet de mere amestecat cu miere (cate doua lingurite din fiecare), dizolvate intr-un pahar cu apa.

Nu lasa durerile reumatice sa afecteze sanatatea copilului tau. Netratat la timp, reumatismul se poate generaliza, afectand majoritatea organelor interne si putand duce, in cel mai nefericit caz, catre deces.

related posts

Modifică setările cookies