Cum tratezi un copil intepat de o albina


Campurile cu flori, parcurile, gradinile sunt invadate de copiii dornici sa alerge si sa se joace. Desigur ca nu vei pierde nicio ocazie de a iesi din ritmul trepidant de zi de zi si de a cauta relaxarea pe care [...]


Campurile cu flori, parcurile, gradinile sunt invadate de copiii dornici sa alerge si sa se joace. Desigur ca nu vei pierde nicio ocazie de a iesi din ritmul trepidant de zi de zi si de a cauta relaxarea pe care o ofera o iesire cu cel mic in sanul naturii.

Chiar daca vederea puiului tau bucurandu-se de aer curat, zburdand printre flori si fluturi nu poate fi decat linistitoare, nu uita ca cel mic isi imparte spatiul de joaca cu alte mici vietuitoare. Unele dintre reactiile umane pot fi interpretate ca acte de agresiune, caz in care apar si accidente, cum ar fi: intepaturile de albina.

Cum reactionezi daca micutul tau vine alergand spre tine plangand in hohote, aratandu-ti degetelul in care tocmai o albina si-a lasat acul?

In primul rand pastreaza-ti calmul. Nici nu te impacienta, dar nici nu lasa locul intepaturii netratat:
- scoate acul cat mai repede posibil: cu cat sta mai mult in piele, cu atat din sacul atasat se va pompa mai mult venin. O buna idee ar fi sa folosesti o penseta, pentru ca orice apasare asupra zonei elibereaza veninul.
- zona se spala cu apa si sapun
- compresele cu gheata sunt bune pentru a ameliora umflatura, durerea si senzatia de disconfort. Nu aplica gheata direct pe pielea copilasului. Pentru calmare se mai foloseste si bicarbonat de sodiu.

In cateva ore durerea dispare, urmand ca umflatura sa scada in cateva zile. Medicul pediatru iti va oferi cateva solutii medicamentoase daca cel mic are in continuare o stare de disconfort. Antihistaminicele pot fi administrate numai la indicatia medicului, fiind interzise la varste foarte mici.

Pericolul intepaturilor de albina este reprezentat de reactia (socul) anafilactic. Chiar daca intepatura nu pare ingrijoratoare, puiul tau nu trebuie scapat din ochi cateva ore dupa incident.

In acest timp, fii foarte atenta la posibila aparitie a urmatoarelor manifestari:
- eruptii pe suprafata corpului ce nu au legatura cu locul intepaturii
- modificarea respiratiei: este superficiala, mai scurta decat normal
- umflarea fetei, a extremitatilor
- slabiciune, stare de inconstienta, lesin

Oricare dintre aceste semne este un motiv pentru a apela la serviciul de urgenta deoarece veninul a provocat o reactie alergica extrem de brutala care pune in pericol viata.

Din fericire asemenea situatii sunt destul de rare, majoritatea copiilor raspunzand la intepaturile de albine sau viespi prin reactii minore, locale.

Tratamentul imun este destinat, de regula, numai copiilor care au demonstrat o sensibilitate deosebita la venin. Aceasta reactie este cel mai frecvent de natura respiratorie. De aceea, daca puiul tau a avut o respiratie dificila dupa ce a fost intepat de o albina, du-l la un medic alergolog.

Pentru orice eventualitate, mai ales daca cel mic are un teren alergic este recomandabil sa ai la tine un autoinjector cu epinefrina.

Cum poti evita pericolul?

Cand mergeti la picnic, plaja sau excursii:
- imbraca-l pe cel mic in culori pale, nu aprinse sau cu motive florale
- tine-l cat mai mult incaltat: multe intepaturi survin in urma calcarii accidentale pe o albina
- nu folosi deodorante, parfumuri sau sapunuri cu miros puternic
- atentie mare la dulciuri: ele atrag albinele
- invata-l pe cel mic sa nu dea din manute sau sa alerge daca trece pe langa albine. Acestea interpreteaza gesturile ca pe o amenintare si devin agresive. Daca a fost intepat, indeparteaza-l cat mai repede de langa celelalte albine deoarece prin intepatura se elibereaza o substanta chimica care le atrage.

Albinele, in general, nu reprezinta o amenintare, reactia lor fiind doar una de aparare; de aceea este important ca puiul tau sa respecte in preajma acestora cateva reguli de comportament.

Intepaturile nu sunt preferatele celor mici, desigur. Nici o albina atasata amenintator de degetelul celui mic nu este cea mai confortabila imagine. Nu te arata speriata, rezolva situatia cu calm si cere parerea unui medic daca simptomele puiului tau nu cedeaza.

related posts

Modifică setările cookies