Daca o parte dintre femei depasesc dispozitia schimbatoare in cateva zile, statisticila arata ca pentru una din opt mamici starea proasta se poate prelungi pana la cateva saptamani transformandu-se in depresie postpartum (depresia postnatala).
De la fericire la suferinta e un singura pas
Naterea unui copil produce schimbari majore in viata unei femei. Emotiile traite sunt uneori coplesitoare si se pot schimba usor de la bucurie la nerabdare, de la fericire la depresie. Chiar daca ai crezut ca esti pregatita pentru noul tau rol, te poti simit nesigura, speriata si dezorinentata. Stresul celor 9 luni de sarcina, noile responsabilitati de parinte si grijile zilnice pot fi uneori prea mult pentru tine.
Sunt semne care te pot pune pe ganduri si pe tine şi pe apropiati, pe care nu trebuie sa le ignori. In primele cateva zile dupa nastere poti fi trista, apoi imediat fericita, plangi din orice si in cateva clipe zambesti cu bucurie.
Orice femeie poate simti stari de tristete, iritare, descurajare, nefericire, oboseala sau poate sa aiba toane in primele zile dupa ce a devenit mama.
Sunt schimbari normale, ne asigura specialistii, cauzate de modificari hormonale. Nivelul de estrogen si progesteron care au crescut in timpul sarcinii sufera acum o scadere brusca si asta iti poate afecta starea emotionala.
Ce faci cand gandurile negre te bantuie
Pentru unele dintre mamici tristetea si extenuarea pot atinge cote alarmante si pot persista saptamani bune dupa nastere. Disperarea, sentimentele negative, dispretul fata de sine pot sa apara in mintea ei.
Mamica se concentreaza tot mai greu sa faca lucruiri obisnuite, isi pierde apetitul, respinge apropierea de copil. Multe femei aleg varinata tacerii si nu vorbesc cu nimeni despre sentimentele pe care le incearca.
Adu din nou soarele pe strada ta!
Este important si pentru tine si pentru pentru cei din familie sa inteleaga starile prin care treci si sa ceri ajutor, pentru ca viata ta sa nu se transforme intr-un calvar. Nu e o rusine si nu esti singura!
Ioana Pop are 34 de ani si de 5 ani este mamica unei fetite minunate. Si ea a trecut prin emotiile coplesitoare ale roulului de mama. Isi facuse insa bine temele inainte si citise despre depresia prostpartum.
“Mi s-a intamplat la aproximativ doua saptamani dupa nastere. Bebelusul meu nu se satura cu hrana de la san, se trezea des, iar reprizele lui de plans ma epuizau si fizic si psihic. Eram nemultumita de mine permanent si aveam impresia ca nu sunt in stare sa ma descurc cum trebuie. Incepusem sa nu-mi mai pot tine lacrimile”, povesteste Ioana. Tanara a inteles intr-un final ca linistea si relaxarea de care avea nevoie vor veni in momentul in care va accepta ca nu este singura si ca nu trebuie sa le faca pe toate.
“I-am povestit sotului meu ce ma framanta, starile prin care treceam si nevoia mea de a fi ajutata. A fost cea mai buna decizie si am primit sprijin de cate ori aveam nevoie. Am profitat de orice ragaz pentru a ma odihni, a ma ingriji si a-mi oferi o scurta plimbare la aer curat”, completeaza Ioana.
Intelege ce ti se intampla si incepe tu schimbarea
Vorbeste cu medicul tau, cu familia, cu sotul, cu mama ta, cu alte mamici ca si tine si exteriorizeaza-ti sentimentele. Schimba-ti ritmul de viata, acorda-ti timp pentru tine pentru momente de relaxare, dormi mai mult, angajeaza o bona, revino la hobby-urile tale si nu te inchide in casa.
Cere ajutor atunci cand ai nevoie de el si accepta-l atunci cand altii ti-l ofera. Exista solutii pentru starea ta, fie ca e vorba de tratament medicamentos sau terapie. In Bucuresti, Ploiesti si Cluj exista centre de Consiliere pentru Mame, unde poti primi ajutor psihologic.
Fii optimista si ai rabdare. In scurt timp vei observa schimbarea in bine!