Niciodata nu este destul cand vine vorba de sanatatea si igiena micii tale comori. Grija pentru copilasul tau te poate indemna sa insisti mai mult decat este necesar in anumite situatii.
Asa cum nici protectia excesiva nu influenteaza in mod pozitiv sistemul imunitar care ramane astfel saracit de anticorpi, nici in cazul aparent banal al spalatului pe urechiuse nu este bine sa exagerezi. De ce?
Cerumenul are rol de protectie
La nivelul conductului auditiv extern exista mai multe bariere in calea patrunderii germenilor. Una dintre acestea este reprezentata de substanta secretata de glandele situate la acest nivel, si anume cerumenul. Este un amestec de substante de consistenta vascoasa, de culoare galbuie, asemanator cu ceara. Rolul cerumenului este acela de a interveni in curatare, lubrifiere si protectie. Acumularea sa reprezinta un obstacol in fata prafului, microorganismelor, apei sau insectelor ce nu pot patrunde mai departe spre urechea medie sau interna.
Cum se formeaza dopul de ceara?
Atunci cand apar modificari in functionarea normala a glandelor, excretia acestora poate deveni abundenta, de consistenta crescuta si nu mai poate fi eliminata in mod natural. Folosirea betisoarelor si spalarea frecventa vor stimula secretia de cerumen ceea ce te va determina sa le folosesti din ce in ce mai des. Este un cerc vicios ce va favoriza formarea in canalul auditiv extern a unui dop.
Care sunt manifestarile frecvente?
daca ai un copilas care nu iti poate descrie clar ceea ce il supara, anumite gesturi sau manifestari iti pot atrage atentia:
- isi duce des mana la ureche sau se trage de ea
- raspunde mai greu atunci cand ii vorbesti pe un ton mai coborat
- are o stare de agitatie
un copilas mai maricel se va plange de:
- zgomote in urechi: pacanituri, tiuituri
- scaderea auzului
- senzatie de tensiune in ureche
De ce este recomandat sa mergi cu cel mic la un doctor ORL-ist?
Confirmarea existentei dopului de ceara: sunt alte afectiuni ale urechii ce pot imita simptomele unui dop de ceara. Chiar daca cel mic a mai avut un dop pana acum, nu este mereu sigur ca ceea ce simte acum este acelasi lucru. Un consult de specialitate poate depista la timp afectiuni mai grave.
Metode sigure de extragere a dopului: daca vei incerca acasa sa elimini dopul de ceara, risti sa ranesti timpanul sau conductul auditiv extern sau chiar sa impingi si mai mult dopul existent in ureche. ORL-istul are instrumente sterile si experienta necesara pentru a realiza aceasta operatiune in conditii cat mai sigure si mai putin neplacute pentru cel mic. Daca dopul are o consistenta prea mare, medicul iti poate recomanda picaturi ce vor inmuia cerumenul si vor usura eliminarea sa ulterioara.
Cum poti preveni aparitia dopului de ceara?
Unii medici interzic folosirea betisoare de urechi la copii, afirmand ca simpla stergere cu prosopul este suficienta, restul cerumenului eliminandu-se prin mecanisme naturale la care contribuie si miscarea mandibulei. Pericolul de a rani timpanul este foarte mare deoarece conductul auditiv extern este scurt si ingust la cei mici. Mai bine mergi cu puiul tau din cand in cand la un control cu ocazia caruia, daca este nevoie, medicul va indeparta excesul de cerumen. Daca cel mic are o tendinta de a face astfel de dopuri, ORL-istul iti va recomanda solutii cu rol in fluidizare.
Fereste urechile copilasului de apa, mai ales cea dulce: cand face dus sau baita, evita ca jetul de apa sa cada direct in ureche. Daca merge la piscina sau face baie este bine sa poarte o casca pentru a-si proteja urechile. Dupa baie, urechile trebuie sterse cu un prosop curat.
Orice problema legata de scaderea auzului sau jena la nivelul urechilor este recomandabil sa fie tratata de un medic. Faptul ca durerea si febra lipsesc atunci cand este vorba de un dop de ceara nu reprezinta o metoda sigura de diagnostic si nici un indemn ca problema sa fie tratata acasa.