Ochiul poate fi considerat ca fiind cel mai curat organ de simt, dar si cel mai sensibil. Ploapele, genele, glandele sebacee si secretia lacrimala il apara de contactul cu agresiunile din mediul extern.
Infectia localizata la nivelul unei glande sebacee de la nivelul pleoapei se numeste orjelet sau popular ulcior (urcior). Este provocata frecvent de bacterii, mai ales de catre stafilococ.
Cum arata orjeletul extern?
In zona pleoapei copilasului tau apare o umflatura de culoare rosie care areaspectul unui cos. Ea se localizeaza de cele mai multe ori in partea exterioara a pleoapei, rareori pe cea interna. La nivelul acesteia se acumuleaza puroi. Dupa ce acesta este eliberat, in locul respectiv apare o crusta.
Ulciorul doare. Copilasul tau se va plange de durere la nivelul pleoapei si ochiul va raspunde acestei inflamatii prin cresterea secretiei lacrimale si umflarea pleoapei, motiv pentru care cel mic va fi tentat sa se frece la ochi, fapt ce poate declansa iritatii.
De ce apare ulciorul?
- igiena necorespunzatoare: cel mai des ulciorul este cauzat de infectia cu stafilococi. Acestia ajung in contact cu ochiul de pe manutele nespalate ale celui mic.
- inflamatiile de la nivelul marginilor pleoapelor, denumite blefarite reprezinta o conditie favorizanta de aparitie a ulciorului. Urmarirea cu strictete a tratamentului prescris de catre medic in cazul blefaritei scade riscul de aparitie al acestei complicatii.
Cum evolueaza ulciorul?
Frecvent, ulciorul se vindeca fara un tratament special in aproximativ o saptamana. In acest timp poti folosi cateva metode pentru a-i usura micutului tau disconfortul creat:
- comprese caldute aplicate pe ochiul inchis timp de cateva minute: scad intensitatea durerii si grabesc eliberarea puroiului. Schimba compresele atunci cand se racesc. Aceasta manevra se poate repeta de cateva ori pe zi.
- mentine ochiul curat: spala ochiul cu apa si sapun special pentru copii si pentru ca infectia sa nu ajunga si la celalalt ochi, pentru cel cu ulcior foloseste un prosop separat. Evita ceaiul de musetel pentru ca acesta favorizeaza dezvoltarea microbilor si alergiile.
- dupa ce puroiul a fost eliberat, spala-i ochisorul cu apa calduta. Umflatura va disparea in curand.
Atentie! Alte incercari de a rupe sau sparge un ulcior sunt dureroase pentru copilasul tau si pot duce la suprainfectii. Nici metoda lingurii de lemn incinsa in foc, aplicata pe pleoapa nu este indicata, deoarece riscul de a provoca arsuri ale globului ocular este foarte mare.
Cand se impune un consult medical?
- daca dupa 7 zile ulciorul nu a disparut, roseata si umflatura se extind si catre alte zone ale fetei
- in cazul in care in timpul evolutiei unui ulcior sau imediat dupa vindecare mai apare unul
Cand este necesar un consultul oftalmologic?
Medicul specialist este acela care poate diferentia un orjelet de alte afectiuni specifice acelei zone. Daca este cazul, se pot preleva mici probe din puroiul colectat pentru a se identifica bacteria raspunzatoare si a se prescrie un tratament antibiotic tintit.
Daca orjeletul nu a trecut prin metodele clasice, dupa o saptamana medicul va prescrie pentru micutul tau tratament antibiotic sub forma de picaturi sau unguent oftalmic. In cazul in care eliberarea spontana a puroiului intarzie, medicul oftalmolog va interveni chirurgical. In urma acestei mici interventii, durerea si presiunea locala vor disparea.
Orjeletul este o afectiune frecventa a celor mici. Unii copii sunt mai sensibili la atacul germenilor decat ceilalati si fac mai des ulcioare. Aceasta incidenta scade pe masura ce micutii cresc.
Invata-l pe micutul tau sa isi fereasca ochii de manutele murdare. Odata ulciorul aparut, trateaza-l cu rabdare si nu incerca sa fortezi eliminarea colectiei purulente. Cand observi ca vindecarea intarzie sau apar manifestari neobisnuite, adreseaza-te fara nicio ezitare unui medic oftalmolog.