Fierul reprezinta unul dintre elementele care asigura buna dezvoltare a organismului, motiv pentru care un aport insuficient ori lipsa acestuia pot conduce, in timp, catre anemie.
De ce avem nevoie de fier?
O cantitate mica de fier va scadea si productia de hemoglobina. Din acest motiv, nici oxigenul nu va mai fi transportat in conditii optime catre plamani. Totodata, fierul ajuta muschii sa depoziteze si sa foloseasca oxigenul. Pot exista perioade trecatoare in care aportul de fier este insuficient, insa pe termen lung, o dieta saraca in fier se va rasfrange asupra sanatatii celui mic.
Cu cat fierul este mai putin, cu atat apar consecinte la diferite nivele ale organismului, de la depozite sarace pana la anemie, o suferinta care se traduce prin hematii (globule rosii) anormale, incapabile sa transporte oxigenul.
Citeste si: Calciu si fier hemic, doua elemente vitale in dieta copiilor
Tratamentul trebuie inceput cat mai repede pentru a nu se ajunge la intarzieri in dezvoltarea fizica sau psihica, traduse la bebelusi prin tulburari de mers si limbaj.
Cat fier este necesar copiilor?
Nou-nascutii au depozite de fier constituite mai ales in ultimul trimestru de sarcina, insa cel mic va creste sanatos daca acestea sunt alimentate in mod constant.
Necesarul de fier zilnic difera in functie de varsta si de sexul copilului:
- 11 miligrame pentru intervalul 7 – 12 luni
- 7 miligrame pentru intervalul 1 la 3 ani
- 10 miligrame pentru intervalul 4 la 8 ani
- 8 miligrame pentru intervalul 9 la 13 ani
La inceput, semnele anemiei trec, din pacate, de multe ori neobservate. Ele sunt discrete si deseori atribuite altor cauze decat lipsei de fier. Un copil cu anemie este aproape mereu obosit, iritat, slabit si nu are pofta de mancare.
Citeste si: Sarea, medicament sau otrava pentru copilul tau?
Daca acestor semne li se adauga si aparitia tulburarilor de respiratie (scurtata si superficiala), paliditatea si o sensibilitate crescuta la infectii, medicul pediatru sigur iti va recomada o analiza de sange pentru el. Nivelul fierului va indica daca este vorba de o anemie feripriva.
Cum iti poti proteja puiul de aparitia deficitului de fier?
• Daca este mai mic de un an
- evita sa-i dai lapte de vaca
- daca s-a nascut prematur sau cu greutate mica, medicul pediatru ii va recomanda suplimente care sa alimenteze depozitele insuficiente de fier
- daca il alaptezi la san peste varsta de 6 luni, trebuie sa-i introduci alimente complementare ce contin fier in dieta
- profita de fierul continut in laptele matern: acesta este mai usor de absorbit decat cel din laptele formula
- alege un tipuri de lapte formula si cereale care sunt imbogatite cu fier
Citeste si: Baietelul care poate manca doar 5 alimente. Afla de ce boala sufera
• Daca este mai mare de un an
- cantitatea de lapte (vaca, capra, soia) pe care il bea zilnic nu trebuie sa fie mai mare de 700 ml
- daca este bolnav sau trebuie sa tina o anumita dieta, asigura-te ca organismul micutului tau primeste cantitatea de fier necesara
• Daca ai un copilas mai marisor, din dieta sa nu trebuie sa lipseasca:
- sursele de fier: galbenusul de ou, carnea rosie, puiul, pestele, fasolea si legumele cu frunze verzi
- vitamina C (imbunatateste absorbia fierului): ea se afla in cantitati mari in pepene galben, capsuni, kiwi, piersici, caise, rosii
Anemia este destul de raspandita la varste fragede, insa rezultatele tratamentului apar cu cat este detectata mai repede. Iata de ce este bine sa mentionezi medicului pediatru orice comportament care ti se pare neobisnuit la micutul tau (nervozitate, slabiciune, lipsa poftei de mancare).