Depresia in timpul sarcinii, care sunt cauzele si cum poate fi afectat bebelusul


Sarcina ar trebui sa fie cea mai senina perioada din viata unei femei, dar pentru multe dintre noi acesta este un moment presarat cu multe confuzii, temeri, tristete, stres si chiar depresie. Afla ce te face sa te simti asa [...]


Sarcina ar trebui sa fie cea mai senina perioada din viata unei femei, dar pentru multe dintre noi acesta este un moment presarat cu multe confuzii, temeri, tristete, stres si chiar depresie. Afla ce te face sa te simti asa si cum poti sa scapi de sentimentele neplacute.

Depresia afecteaza una din patru femei la un moment dat in viata, asa ca nu e de mirare ca si gravidele trec printr-o astfel de stare. Din pacate insa, adesea depresia nu este diagnosticata corect si la timp in sarcina, deoarece multi o confunda cu dereglarile hormonale atat de comune. Aceasta falsa ipoteza poate fi extrem de periculoasa pentru mama si copilul nenascut.

Depresia este o afectiune care poate fi tratata cu succes in timpul sarcinii, insa primul pas – si cel mai important – este sa cauti sprijin si sa-l primesti.

Mult mai cunoscuta este depresia postpartum, dar depresia antepartum (cea din perioada in care esti gravida) nu trebuie cu niciun chip neglijata. Clinic, se manifesta intocmai ca depresia obisnuita – schimbari in starea de spirit datorate unor modificari chimice la nivel cerebral. In timpul sarcinii, schimbarile hormonale pot afecta buna functionare chimica a creierului, fapt ce are ca rezultat aparitia depresiei.

E posibil sa suferi de depresie antepartum daca incerci una sau mai multe din urmatoarele senzatii si care nu te parasesc mai mult de doua saptamani consecutiv:
• Tristete staruitoare
• Dificultati de concentrare
• Dereglari ale somnului (insomnie sau, dimpotriva, somnolenta)
• Pierderea interesului fata de activitati care iti faceau placere de obicei
• Ganduri negre (moarte, sinucidere, pierderea sperantei)
• Anxietate
• Sentimente de vinovatie si stima scazuta fata de propria persoana
• Schimbari in obiceiurile alimentare

Motive posibile pentru aparitia depresiei in timpul sarcinii:
- Probleme de cuplu
- Istoric depresiv in familie
- Tratamente impotriva infertilitatii
- Pierderi anterioare de sarcina
- Evenimente cauzatoare de stres
- Complicatii legate de sarcina
- Abuz sau trauma suferite in trecut sau in prezent

Cum poate afecta depresia bebelusul din burtica?

Netratata, depresia antepartum te poate afecta nu doar pe tine, ci si fatul pe care-l porti in pantece. Asta pentru ca iti poate cauza lipsa poftei de mancare si te poate impinge catre un comportament autodistructiv (tradus prin nevoia de alcool, tutun, droguri). Cumulate, problemele pot conduce catre o nastere prematura, greutate mica a fatului la nastere si alte probleme de dezvoltare fetala.

Daca simti ca ceva nu e in ordine cu tine si nu poti vorbi cu medicul tau despre aceste probleme, gaseste un confident caruia sa-i spui tot ce te apasa. Comunicarea e cheia spre rezolvarea tuturor problemelor. Nu incerca niciodata sa faci fata depresiei de una singura. Tu si bebelusul tau aveti nevoie de ajutor. Cere-l si iti va fi dat.

related posts

Modifică setările cookies