Care sunt beneficiile gatitului in familie pentru dezvoltarea unui copil


Crezi ca e prea mic sa-ti dea o mana de ajutor in bucatarie? Cu putina inspiratie, vei vedea cat e de distractiv si creativ. Si manutele mici pot fi de ajutor, chiar daca sunt putin neindemanatice. Da-i niste forme de [...]


Crezi ca e prea mic sa-ti dea o mana de ajutor in bucatarie? Cu putina inspiratie, vei vedea cat e de distractiv si creativ.

Si manutele mici pot fi de ajutor, chiar daca sunt putin neindemanatice. Da-i niste forme de fursecuri si vei vedea ce fete caraghioase o sa decupeze din branzica! Sau unge tu o felie de paine cu unt de arahide, si lasa-l pe el sa-i puna o feliuta de mar in loc de gurita si doua stafide in loc de ochisori! Vrei alta idee? Lasa-ti copilasul sa rupa laptucile pentru salata sau sa toarne lapte in compozitia pentru prajitura.

Copiii se dau in vant dupa activitatile din bucatarie. Le va face intodeauna placere sa mearga cu tine la magazin, pentru a alege impreuna ingredinetele necesare, sau sa prepare si sa serveasca mancarea celorlalti membrii ai familiei.

Citeste si: Cina in familie, moment de bucurie pentru parinti si copii

Dar te-ai gandit vreodata cat de importanta este joaca de-a gatitul pentru dezvoltarea lor personala si pentru dobandirea respectului de sine? Trebaluitul prin bucatarie, sub supravegherea ta atenta, ii va face mai increzatori in ei insisi si ii va pregati pentru asumarea independentei de la o varsta cat mai frageda.

Atunci cand ajuta la prepararea hranei, majoritatea copiilor sunt mandri si simt ca li se acorda importanta. Impartiti treburile casnice cu restul familiei pentru a le dezvolta celor mici sentimentul de apartenenta.

Gatitul nu e doar distractiv, ci si educativ. Micutii vor putea masura, numara si observa felul in care se transforma ingredientele, odata procesate. Ce mai, matematica si chimie in adevaratul sens al cuvantului! Unde mai pui ca puiul tau va invata, cu aceasta ocazie, noi cuvinte si simboluri.

In timp ce pregatesti mancarea, vorbeste-i despre ceea ce se intampla acolo. La ce e bun fiecare aliment si cum faci ca sa iasa o friptura sau o prajitura delicioasa. Stiai ca pana si unii muschi, de marime mica, lucreaza atunci cand copilasul isi folosestele manutele pentru a ajuta in bucatarie?

Cand gatesti impreuna cu nazdravanul tau, inveti si tu meseria de parinte. Vei vedea ca gatitul va apropie si se transforma, peste timp, in amintiri minunate.

Este si o ocazie ideala pentru a sta de vorba cu el si a afla ce anume il bucura si ce il inspaimanta.

Citeste si: 7 lucruri fascinante despre obiceiurile familiilor din intreaga lume

Reguli de igiena in bucatarie, valabile pentru tine si pentru piciul tau:

- strange-ti parul la spate daca este lung;

- poarta haine curate, de preferat cu maneci scurte;

- inainte de-a incepe, spala-ti mainile si curata blatul pentru gatit;

- gusta bucatele cu o lingurita curata;

- tine-l departe de suprafetele incinse sau de obiectele ascutite;

- lucreaza pe o suprafata convenabila pentru cel mic (trebuie sa vada si el ce se petrece acolo;

- prepara mancarea fara sa te grabesti – pentru ca micutul sa poate retine procedeul.

Daca strengarul tau a facut mizerie, nu e un capat de lume, ba e chiar normal! Copiii mici nu-si pot coordona muschii la fel de bine ca adultii.

Chiar daca procesul de preparare al mancarii va dura ceva mai mult, lasa-ti copilul sa te ajute. Gatitul impreuna inseamna timp de calitate petrecut impreuna. 

related posts

Modifică setările cookies