Dieta minune sau boala sigura? Uite ce risti daca slabesti prea repede dupa nastere


Ce n-ai da sa mai intri in blugii din liceu si cat ti-ai dori macar sa revii la formele de dinainte de sarcina, cand puteai sa mergi la plaja in costum de baie din doua piese…Lupta cu kilogramele e teribila [...]


Ce n-ai da sa mai intri in blugii din liceu si cat ti-ai dori macar sa revii la formele de dinainte de sarcina, cand puteai sa mergi la plaja in costum de baie din doua piese…Lupta cu kilogramele e teribila pentru multe dintre femei, care prefera dietele fulger in locul unui regim de viata sanatos. Afla mai departe care sunt riscurile atunci cand slabesti rapid si arzi calorii peste noapte.

Sa slabesti sanatos inseamna si sa te mentii la greutatea atinsa, iar asta nu vei reusi daca dai prea repede jos kilogramele acumulate in luni sau ani. Acesta este si unul dintre motivele pentru care dietele pe care le citesti in reviste dau gres.

Cand slabesti ca prin minune, de cele mai multe ori, tot ca prin minune, pui la loc tot ce a disparut de pe coapse si burtica. Uneori chiar mai mult. Pe langa efectul yo-yo al dietelor riscurile la care te expui atunci cand slabesti rapid sunt mult mai multe si mai grave pentru sanatatea ta.

Mai zvelta, dar insetata

Daca te bucuri ca ai mai strans o gaura la curea, gandeste-te bine daca kilogramele in minus sunt grasime pierduta sau de fapt apa eliminata. Cand reduci caloriile organismul tau nu va lua din depozitul de grasime de pe posterior, ci din rezerva de apa. Dietele fulger nu fac altceva decat sa te faca sa elimini apa mai repede si sa te deshidratezi. Rezultatul? Toxinele din corp nu sunt elimnate si te confrunti cu constipatie.

Mai frumoasa, dar mereu adormita…

Oboseala e unul dintre efectele dietelor cu putine calorii. Organismul nu mai are de unde sa isi ia combustibil pentru a asigura o functionare corecta si sanatoasa. Pe masura ce ii reduci rezervele te vei simti din ce in ce mai obosita, vei fi irascibila si depresiva. Asa ca in loc sa te bucuri de noua ta silueta, vei tanji dupa perna si somn.

Mai slaba, dar cu sanatatea la pamant

Malnutritia este un alt aspect pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand incepi sa tii o dieta restrictiva, cu putine alimente si calorii numarate. Iti privezi astfel corpul de minerale si nutrienti esentiali, iar sanatatea ta va ajunge pe butuci. Pana si de grasimi ai nevoie ca sa poti avea o sanatate de fier, pentru ca ajuta la functionarea corecta a creierului, influenteaza nivelul hormonal si sistemul nervos.

Mai supla, dar cu chip sifonat

Credeai ca daca vei slabi repede 5 kg vei arata la fel de bine ca la 20 de ani? Ei bine, cu cat slabesti mai repde, cu atat imbatranesc mai tare si pielea si si tenul tau. Lipsa de vitamine si minerale, deshidratarea si taierea grasimilor din meniu iti vor usca pielea, o vor face terna si lipsita de sanatate. Si parul sufera in aceeasi masura.

De ce nu functioneaza dietele?

Cele mai multe dintre dietele care promit marea cu sarea si 7 kg mai putin in doar 7 zile functioneaza pe principiul restrictiilor. Acesta este un principiu care nu ii va face bine organismului tau, ce are nevoie din toate cate putin in conformitate cu ritmul tau de viata, cu metabolismul si activitatea ta zilnica. La 40 de ani nu vei mai avea metabolismul de la 20, drept urmare si dieta ta trebuie sa sa schimbe. Adica, sa mananci din toate dar cu alta “masura”, adaptata varstei tale.

Cand dieta se transforma in boala

Exista un punct de la care lupta cu greutatea poate face un pas subtil, dar foarte grav, catre boala. Pentru ca e normal sa vrei sa arati bine si sa ai grija de imaginea ta, dar e periculos sa devii obsedata de diete, calorii, cantitatea de mancare si de exercitiile fizice. Mai grav este atunci cand cauti motive pentru a nu manca sau a manca in exces, cand vrei sa slabesti foarte mult intr-un timp foarte scurt si apoi sa te ingrasi la fel de repede si poate chiar mai mult. Anorexia si bulimia sunt boli tacute si ascunse, pe care le vei constientiza atunci cand e prea tarziu.

O anorexica se considera prea grasa, indiferent de greutatea reala, si poate sa ajunga de multe ori sa cantareasca mai putin decat ar fi normal. Insa, indiferent de sacrificii, nu se opreste niciodata din slabit. Refuza mancarea sau manaca doar alimente cu foarte putine calorii. Boala poate fi fatala pentru ca slabeste organismul, sitemul imunitar, organele interne si afecteaza inima si chiar sistemul nervos.

In extrema cealalta, o persoana care sufera de bulimie mananca in exces, de obicei din toate acele alimente “interzise”, grase si dulci. Insa dupa un asemnea ospat, cu mii de calorii, isi provoaca singura greata pentru a voma. Asemenea episoade, petrecute departe de ochii celor care i-ar putea opri, pot avea loc o data sau de doua ori pe saptamana sau chiar de zece ori pe zi.

In alte cazuri, folosesc foarte des purgativele sau medicamente pentru diminuare poftei de mancare. “Suferinzii” nu se opresc chiar daca organismul lor poate fi afectat. Cel mai des se confrunta cu probleme ale dintilor, probleme digestive si ale rinichilor sau deshidratare. Organismul slabeste si, in cazuri extreme, inima poate ceda.

Daca ti-ai pus in cap ca trebuie sa slabesti, nu te avanta cu ochii inchisi in diete “nerealiste”. Fii blanda cu corpul tau si cauta cu intelepciune calea mai lunga. Probabil ca nu vei vedea rezultate intr-o saptamana si nu te vei simti mai atragatoare intr-o luna, dar cu siguranta te vei simti mai sanatoasa, mai plina de energie si chef de viata la finalul unui an de cura de slabire tinuta “cu cap”, condimentata cu alimente bune si multa miscare.

related posts

Modifică setările cookies