Top 5 solutii pentru intarirea sistemului imunitar in timpul sarcinii


Cand esti gravida, adevarul proverbului “Esti ceea ce mananci” il atinge si pe fat, nu doar pe tine. Mai mult, esti ceea ce faci pentru tine si sistemul tau imunitar.


Felul in care se dezvolta cel mic pe parcursul celor noua luni cat locuieste in burtica ta este legat in mod direct de felul in care ai grija de tine. Sa fii perfect sanatoasa este insa o provocare destul de mare pentru tine in aceasta perioada.

Copilasul asimileaza prin cordonul ombilical toate vitaminele, mineralele si nutrientii de care are nevoie pentru a se hrani si creste corespunzator. De aceea, multe gravide se confrunta cu o carenta fie a calciului, fie a fierului sau a altor substante de care organismul are nevoie pentru a functiona la parametri optimi.

Cu alte cuvinte, in sarcina nu trebuie sa astepti sa te ajute natura. Pune tu umarul la treaba si intareste-ti sistemul imunitar prin 5 modalitati usor de urmat.

1. Ia polivitamine prenatale. Acidul folic (necesar pentru dezvoltarea otpima a sistemului nervos si a coloanei vertebrale la fat), fierul (pentru combaterea anemiei), iodul (previne aparitia bolilor tiroidei la bebelus) complexul vitaminic B (regleaza activitatea enzimelor ce controleaza reactiile chimice din organism si duce la cresterea si dezvoltarea armonioasa a fatului), toate te vor ajuta sa suplinesti rezervele care devin insuficiente cand esti insarcinata.

Atentie! Nu lua vitamine fara sa consulti un medic in prealabil. Pe baza istoricului medical, iti va prescrie ce e mai potrivit pentru tine.

2. Tine o dieta adecvata. Sa nu crezi ca daca iei vitamine ai voie sa mananci la fast-food de sapte ori pe saptamana. Aceste comprimate doar suplinesc unele lispuri ale organimsului, dar nu inlocuiesc un regim alimentar variat. Mananca multe fructe si legume bogate in fibre si vitamine. Sunt usor de digerat si iti ofera un plus de energie indispensabil in sarcina, cand functiile organismului lucreaza din greu pentru a avea grija de doua persoane – tu si micutul din burtica.

3. Hidrateaza-te corect. Cei 2,5-3 litri de apa pe zi sunt mai mult decat necesari in sarcina, mai ales ca organismul tau retine apa in tesuturi cand esti gravida. Ai grija insa, daca apa simpla nu te inspira, bea si alte lichide precum ceaiurile din plante (prescrise de medic), neindulcite, apa cu lamaie sau sucurile naturale (cele din mere, morcovi sau citrice sunt ideale si iti taie si greturile de dimineata). Sub nicio forma sa nu incluzi pe lista ta cu lichide bauturile carbogazoase, cafeaua sau alcoolul.

4. Fa miscare moderata. Efortul fizic in exces in timpul sarcinii nu este indicat. In schimb, o plimbare in ritm lejer sau exercitiile yoga ori Pilates sunt binevenite. In general, exercitiile de stretching relaxeaza, intaresc musculatura si pregatesc corpul pentru o nastere usoara.

5. Gandeste pozitiv. Gandurile negre atrag dupa ele depresia. De aici si pana la imbolnavirea organismului nu mai e cale lunga. Oboseala, surmenarea, noptile nedormite, anxietatea, furia, toate isi dau mana si ajuta la slabirea sistemului imunitar. Chiar daca problemele de la serviciu sau cele din viata personala nu-ti dau pace, gandeste-te ca si cel mic simte starile ostile prin care treci si nu se va simti confortabil. Daca nu pentru tine, atunci fa un efort pentru bebelus si ia-o mai usor cu toate.

Daca toate cele de mai sus nu sunt suficiente, fa cateva sedinte de acupunctura, consulta un medic homeopat sau naturist, apeleaza la terapia prin masaj sau pur si simplu impune-ti sa ai un tonus bun. Cu rabdare si bunavointa, vei radia de sanatate si buna dispozitie!

related posts

Modifică setările cookies