Cuplurile de romani care doresc sa infieze cauta copii mai mici de trei ani, mai degraba de sex feminin si fara probleme medicale, doar 1,2 la suta dintre ele fiind dispuse sa adopte chiar si un copil bolnav, rezulta dintr-un studiu realizat de Oficiul Roman pentru Adoptii si UNICEF.
Studiul “Profilul parintilor adoptivi din Romania si adoptia copiilor greu adoptabili” arata ca familiile de romani care vor sa adopte prefera copii mai mici de trei ani (72.4 %), de sex feminin (41.7 %), fara probleme medicale (80.8%), neprecizand neaparat, in scris, sa fie sau sa nu fie de o anumita etnie (21.1 la suta).
Citeste si: 5 lucruri pe care nu le stiai despre adoptiile din Romania
“Numai 1.2 la suta sunt dispusi sa adopte copii cu probleme medicale si 39.9% prefera un anumit copil, cel mai probabil cel cu care au avut un contact anterior, acesta beneficiind de o masura de protectie in familia adoptatoare“, se arata in studiu.
Secretarul de stat de la Oficiul Roman pentru Adoptii, Bogdan Panait, a precizat ca numarul adoptiilor se mentine relativ constant, media fiind in jur de 1.200 de adoptii pe an. El a adaugat ca anul trecut a fost deschisa procedura de adoptie pentru 1.848 de copii, fata de 782 in 2005 sau 1.310 in 2008.
Seful ORA a precizat ca in Romania ar trebui creat un sistem national de adoptie, “care nu exista si nu a existat“, deoarece numarul de copii adoptabili este mult sub posibilitati. Bogdan Panait estimeaza ca in 2012 ar putea fi peste 2.200 de adoptii.
Citeste si: Cand si cum sa-i spui copilului tau ca este adoptat
De asemenea, el a precizat ca in sistemul de protectie sunt aproximativ 64.000 de copii, iar aproximativ 19.000 dintre ei sunt in grija unor asistenti maternali profesionisti, 23.000 in centre de plasament de stat sau private si alti 18.000 la rude de pana la gradul al treilea.