Lectii de parenting intr-un film documentar. Ce pot invata parintii din cultura punk-rock


“Sex, droguri si rock’n roll”. De-a lungul anilor ’80-’90, un grup de cantareti punk din California aveau in comun stilul nebun de viata caracteristic vedetelor de la Hollywood. Inainte de a-si da seama insa, artistii au ajuns la varsta de [...]


“Sex, droguri si rock’n roll”. De-a lungul anilor ’80-’90, un grup de cantareti punk din California aveau in comun stilul nebun de viata caracteristic vedetelor de la Hollywood. Inainte de a-si da seama insa, artistii au ajuns la varsta de 30 de ani si au fost pusi in situatia de a-si intemeia o familie.

Astfel, pe langa pasiunea pentru muzica, rockerii s-au vazut incadrati intr-o noua categorie: cea a taticilor. Ei bine, traseul parcurs de cantareti de la perioada rebela si pana la momentul in care au devenit parinti este ilustrat in documentarul “The other F word (Celalalt cuvant care incepe cu F)”, produs de Andrea Blaugrund Nevin.

In incercarea de a evidentia aparentul paradox dintre stilul nebun de viata al starurilor rock si statutul lor de parinti, Andrea reuseste sa le scoata la suprafata latura sensibila.

Citeste si: 6 lucruri pe care parintii le pot invata de la copiii lor

Cunoascatorii culturii punk sunt cei care pot intelege cel mai bine cat de diferite sunt cele doua dimensiuni si isi dau seama cat de greu poate fi pentru niste firi agresive, frenetice si anarhiste sa se domoleasca si sa puna bazele unui camin stabil.

De indata de Nevin a cercetat indeaproape povestile de viata ale rockerilor, ea si-a dat seama inca o data ca aparentele inseala: cea mai mare parte a artistilor avusesera o copilarie extrem de dificila, fapt care i-a indrumat sa adopte o viata dezordonata. Trecutul tumultos nu i-a impiedicat sa devina niste parinti model insa, care au profitat de nasterea bebelusilor lor pentru a o lua de la inceput.

Artistii intervievati de producatoare sustin ca a fi tati buni reprezinta un soi de palma morala pe care o pot oferi parintilor lor, care nu au stiut ce calitati trebuie sa indeplineasca adultii incepand cu momentul in care ureaza bun venit pe lume unui copil.

Eu te-am adus pe lume, eu am dreptul sa te omor. Am auzit replica asta de la ai mei si pot spune ca in cazul meu, e complet invers. Copiii mei sunt cei care m-au adus la viata“, spune Flea de la trupa Red Hot Chilli Peppers.

Personajul central al documentarului este Jim Lindberg, solistul trupei Pennywise. Acesta reuseste sa deschida subiecte senisibile ale vietii lui si se transforma in reprezentantul taticilor punk din SUA.

Asemenea tuturor cantaretilor de gen, el recunoaste ca se simte usor impartit si ca se afla la granita dintre momentele trecutului punkist si cele ale prezentului responsabil.

Citeste si: Parintii din Marea Britanie primesc vouchere de 100 de lire pentru a invata sa-si creasca micutii

Este ca si cum o intreaga era de furie si agitatie ajunge la final in momentul in care vin copiii pe lume. Uneori mai simti nevoia sa bei ceva si sa canti la bass pana nu mai stii de tine, insa realizezi cat de norocos poti fi si ca familia conteaza mai mult decat dorintele tale“, spune cantaretul.

Unele dintre momentele surprinse in documentar sunt cu adevarat emotionante si ne arata ca in spatele parului tepos, al hainelor negre si al atitudinii rebele, punkerii sunt niste artisti, care simt intens si se manifesta pe masura.

Imaginile documentarului “The other F word” ne arata inca o data ca aparentele pot insela si ca o persoana cu un stil de viata neinteles poate fi un parinte cu adevarat responsabil si iubitor.

Ce parere ai despre artistii punk si modul in care isi educa micutii? Ai merge sa vezi acest film? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies