Aceasta este concluzia celui mai nou studiu in domeniu. Deja un numar mare de doctori isi administreaza zilnic aspirina pentru a preveni cumplita boala.
Cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca doua aspirine pe zi pot reduce riscul imbolnavirii de cancer cu 60% in cazul persoanelor care au astfel de cazuri in familie.
Asadar, milioanele de oameni care iau aspirina pentru a preveni riscul imbolnavirii cu boli de inima beneficiaza si de proprietatile anti-cancer ale calmantului. Insa metoda poate fi aplicata de orice persoana sanatoasa.
Studiul a fost efectuat in 16 tari, iar la realizarea acestuia au participat 861 de pacienti cu sindromul Lynch – o anomalie genetica care duce la imbolnavirea de cancer de intestin la o varsta frageda.
O parte dintre cei 861 de pacienti au primit in fiecare zi, timp de doi ani, doua aspirine – 600 de miligrame. Un al doilea grup a primit pastile placebo (n.r. pacientii sunt lasati sa creada ca iau aspirina, insa nu este asa; in acest fel medicii pot compara evolutia bolnavilor si diferenta dintre cele doua grupuri).
Initial medicii nu au descoperit diferente la ratele imbolnavirii de cancer. Insa, dupa cinci ani de la inceperea studiului, situatia s-a schimbat dramatic.
Pana in 2010, 19 dintre pacientii care au primit aspirina s-au imbolnavit. Iar dintre cei au primit pastila placebo au facut cancer 34. Concluzia? O reducere de 44% a riscului de imbolnavire pentru cei care au luat aspirina.
Insa cand cercetatorii si-au concentrate atentia numai asupra celor 60% dintre pacienti, despre care stiau cu certitudine ca au respectat programul cu seriozitate, au descoperit numai 10 noi cazuri de cancer printre pacientii carora le-au fost administrata aspirina timp de doi ani. In grupul care lua placebo, au existat 23 de cazuri. Cu alte cuvinte, incidenta cancerului a scazut cu 63% in cazul persoanelor care au luat analgezicul.
Riscul imbolnavirii cu alte tipuri de cancer decat cel de intestine a fost redus si el cu 50%.
Descoperirea vine dupa ani de zile in care cercetatorii au incercat sa demonstreze efectul benefic al aspirinei pentru pacientii bolnavi de cancer.