Dragoste de mama: i-a salvat viata copilului ei, donandu-i o parte din propriul ficat


O mama curajoasa i-a salvat viata baietelul sau, donandu-i un sfert din ficatul ei, dupa o operatie complicata pe care a suportat-o “pe viu”. Laura Roe, 25 de ani, i-a dat viata a doua oara micutul Cameron, dupa o operatie [...]


O mama curajoasa i-a salvat viata baietelul sau, donandu-i un sfert din ficatul ei, dupa o operatie complicata pe care a suportat-o “pe viu”.

Laura Roe, 25 de ani, i-a dat viata a doua oara micutul Cameron, dupa o operatie pe viu care a durat 10 ore. Tanara i-a donat baietelului un sfert din ficatul ei. In Marea Britanie, anul trecut s-au realizat doar 21 de astfel de transplanturi, scrie dailymail.co.uk..

Imediat dupa nastere, tanara a observat ca bebelusul ei avea o piele neobisnuit de galbena, dar asistentele au linistit-o, spunandu-i ca e vorba doar de icter. Dar dupa cateva saptamani in care bebe continua sa aiba scaune albe si pipi cu un miros ciudat, Laura a insistat ca bebelusului sa i se faca mai multe analize.

In cele din urma, Cameron a fost diagnosticat la numai 7 saptamani cu o boala rara a ficatului, numita atrezie biliara, care afecteaza unul din 30.000 de bebelusi.

A urmat o operatie pentru corectarea problemei, in mai 2010. Dar la numai cateva luni, burtica baietelului a inceput sa se umfle, iar doctorii au descoperit ca e plina de lichid, semn ca ficatul lui incepe sa cedeze.

Cum starea lui de sanatate se deteriora pe zi ce trece, Cameron a fost pus pe lista de asteptare pentru un transplant de ficat, la 8 luni, in decembrie 2010.

Parintii lui, Laura si Giles, 35 de ani, din Manchester, au sperat la inceput ca vor gasi un donator. Dar zilele treceau, iar asteptarea era tot mai grea. Tatal lui Cameron s-a oferit sa doneze el o parte din ficat, apoi unul din bunici, dar niciunul nu era compatibil cu baietelul.

Doar 21 de transplanturi de ficat pe viu in 2010, in Marea Britanie

Laura a hotarat sa incerce si ea in martie anul acesta, si, din fericire, a descoperit ca este compatibila si isi poate ajuta baietelul. “Am fost foarte usurata sa aflu ca ne potrivim si ca ii pot dona ficat, fiindca putea astepta foarte mult pe acea lista pana ii gaseau donator. Am avut inima stransa, totusi, pentru ca n-am putut fi alaturi de el in timpul operatiei”, spune Laura.

Baietelul a primit transplantul de ficat la cateva zile dupa ce a implinit un anisor. “Cameron era tot mai bolnav si doctorii se temeau sa nu fie deja mult prea slabit si sa nu poata suporta o asemenea operatie dificila”, isi aminteste mama lui.

Transplantul de ficat, prelevat de la un donator viu, este considerat de obicei ultima varianta care se ia in calcul, din cauza riscurilor pe care le implica pentru persoana care doneaza. Din cele 689 de transplanturi de ficat de anul trecut efectuate in Marea Britanie, doar 21 au fost transplanturi pe viu.

La cinci zile dupa operatie, Laura si-a revenit suficient cat sa poata merge sa-si viziteze baietelul, internat in alt spital, la 10 minute de mers cu masina de spitalul ei. “Cameron a fost suparat pe mine la inceput, nu stia de ce il parasisem si se tot agata de tatal lui, nu vroia la mine. Cand va creste, va intelege, dar atunci mi-a frant inima”, povesteste tanara mamica.

Operatia a fost un succes, dar micutul nu a avut voie sa manance nimic timp de 4 zile dupa transplant. In a cincea zi, cand a avut voie sa bea lapte, a a baut un biberon intreg pe nerasuflate. Dupa 15 zile, a fost externat, iar timp de 3 luni a luat medicamente imunosupresoare pentru ca organismul sau sa nu respinga noul ficat. Acum, Cameron este un baietel normal si vesel, care se joaca cu copii de varsta lui, spre bucuria familiei sale.

Care sunt riscurile persoanei care doneaza ficat pe viu?

Donarea unei portiuni de ficat este, de obicei, o interventie chirurgicala sigura, fara complicatii, daca donatorul este sanatos. Ficatul se regenereaza la aproximativ 6-8 saptamani de la donare ajungand aproape de situatia de dinainte de donare in peste 90% din cazuri. O persoana poate dona cel mult doua treimi din ficat.

Totusi, tinand cont de faptul ca este vorba de o interventie chirurgicala delicata, care presupune scoaterea unei bucati de organ, e posibil sa apara si efecte secundare: infectii, encefalopatie, cresc transaminazele, bilirubina si se poate alungi timpul de protrombina, pleurezie, pneumonii, embolii, dar si probleme psihologice. Riscul de deces dupa transplantul de ficat este destul de mic, de 1-3 la 1000 de cazuri.

related posts

Modifică setările cookies