E mai dificil sa cresti un baietel sau o fetita? 4 diferente in educatia copiilor


Atunci cand ramai insarcinata este inevitabil sa nu iti doresti sa afli daca bebelusul pe care il porti in burtica este baietel sau fetita. Pana in momentul in care doctorul va putea sa iti dea vestea cea mare, zvonurile despre [...]


Atunci cand ramai insarcinata este inevitabil sa nu iti doresti sa afli daca bebelusul pe care il porti in burtica este baietel sau fetita. Pana in momentul in care doctorul va putea sa iti dea vestea cea mare, zvonurile despre dificultatea de a creste o fetita sau un baietel s-ar putea sa te sperie putin.

Stereotipurile legate de acest subiect sunt numeroase si, uneori, exagerate. Se spune ca este greu sa cresti baietei deoarece sunt extrem de galagiosi, activi si nazdravani cand sunt mici. La polul opus, se spune ca unele fetite sunt prea emotive, iar in perioada pubertatii pot deveni neincrezatoare in propriile forte.

Citeste si: 10 nume romanesti de fete, predestinate succesului

Stim cat de multa ingrijorare iti pot provoca aceste discutii. De aceea vom incerca sa stabilim daca miturile se aplica sau sunt doar simple clisee legate de evolutia copilului.

Ne-am propus sa iti prezentam cateva descoperiri valabile pentru fiecare gen in parte, bazate pe cercetarile specialistilor. Speram ca iti vor fi de ajutor, iar in acest mod vei putea decide care este raspunsul la intrebarea „Ce este mai dificil: sa cresti un baietel sau o fetita?”.

1. Fetele sunt mai receptive decat baietii

S-a constatat ca acest lucru se intampla deoarece fetele au auzul mai bine dezvoltat decat baietii. Un studiu realizat in anul 2007 de cercetatorii din Stockholm arata faptul ca auzul fetitelor este usor mai dezvoltat decat cel al baieteilor. Chiar daca oamenii de stiinta au ajuns la acest rezultat dupa ce au urmarit comportamentul a 30.000 de nou-nascuti, nu inseamna ca nu te vei putea intelege cu micutul tau in cazul in care acesta va fi baietel.

Receptivitatea unui copil difera de la caz la caz, in functie de comportamentul pe care il dezvolta in timp si de educatia pe care o primeste. Indiferent daca micutul tau va fi baietel sau fetita, iubeste-l si incearca sa il cresti intr-un mediu placut, lipsit de tensiuni.

Citeste si: 10 nume romanesti de baieti, predestinate succesului

2. Fetele si baietii gandesc diferit

Cercetatorii au stabilit ca femeile prezinta mai multe conexiuni la nivelul creierului, spre deosebire de barbati, desi acestia au creierul cu aproximativ 10% mai mare decat cel al femeilor. In plus, conexiunile dintre cele doua emisfere cerebrale sunt mai intense la femei. Prin urmare, acestea isi pot folosi cele doua emisfere cu mai multa usurinta decat barbatii.

Asa se explica faptul ca femeile pot face mai mult de doua lucruri in acelasi timp, pe cand barbatii se concentreaza mai greu atunci cand sunt pusi in aceeasi situatie. Prin urmare, nu trebuie sa te ingrijorezi. Fie ca este fetita sau baietel, micutul tau va fi o minune care va aduce numai bucurie in familia ta.

3. Baietii sunt atrasi de masini, iar fetele de papusi

Conform psihologilor de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, baietii sunt atrasi de miscarea mecanica si de cea umana. O alta cercetare a stabilit ca baietii sunt mai dezvoltati si pot intelege mai usor legile miscarii, spre deosebire de fete care sunt cu doua luni in urma la acest capitol. Fetitele sunt mai statice si de aceea sunt atrase sa se joace cu papusi.

Indiferent daca sunt masinute sau papusi, este bine sa iti inveti nazdravanul sa aprecieze fiecare jucarie in parte si sa ii explici cum trebuie sa se joace cu aceasta. In plus, este bine sa ai in vedere ca o multime de jucarii nu pot inlocui prezenta parintilor in viata copilului. Petrece cat de mult timp poti cu piticul tau si jucati-va impreuna. Activitatile de grup il vor ajuta sa se dezvolte armonios.

Citeste si: Ce spune materia preferata a copilului tau despre el

4. Fetele invata sa vorbeasca mai repede decat baietii

Mai multe studii au demonstrat ca fetele incep sa vorbeasca mai devreme si mai corect decat baietii. Desi nu exista diferente de gen in materie de dezvoltare a vocabularului, s-a stabilit ca fetitele au inclinatii spre gramatica si ortografie, spre deosebire de baieti care nu sunt prea atrasi de aceste subiecte.

In plus, specialistii afirma ca exista o predispozitie a baietilor spre gangavire. Daca piticul tau are probleme de vorbire, este necesar sa ceri parerea unui logoped. Este important sa ai in vedere faptul ca aceste probleme au o rezolvare mai rapida daca sunt descoperite la timp.

In cazul in care micutul tau pronunta incorect sau omite unul sau mai multe sunete, articuleaza defectuos cuvinte, repeta sau prelungeste sunete, silabe sau cuvinte, te sfatuim sa apelezi la medicul specialist. Este recomandat ca un copil sa inceapa terapia este de 4-5 ani, varsta la care limbajul ar trebui sa fie consolidat si structurat, scrie kidspot.com.

Pentru a-l ajuta pe cel mic sa isi dezvolte normal limbajul, este necesar sa vorbesti des cu el si sa il incurajezi sa pronunte cuvintele corect. Chiar daca micutul tau este dulce si simpatic atunci cand deformeaza anumite suntele sau cuvinte, acest comportament nu ii este benefic deoarece in acest fel se vor forma deprinderi gresite de pronuntie.

related posts

Modifică setările cookies