“Vaccinul care ar trebui sa ne protejeze pruncii de tuberculoza mai rau ii imbolnaveste”, asa se plang zeci de parinti disperati pe forum-uri si chiar la Politie, dupa ce ar fi ajuns cu bebelusii lor la spital din cauza efectelor adverse.
Inclusiv medicii admit ca acest vaccin, importat de Ministerul Sanatatii din Danemarca, da reactii mult mai severe fata de cel care se producea in trecut la ”Institutul Cantacuzino”. In plus, ei sunt nevoiti sa le aplice tratamente extrem de dure unor bebelusi de cateva luni.
Citeste si: Afla de ce trebuie sa iti vaccinezi copilul
Luca are sapte luni si jumatate. A fost vaccinat in a doua zi de viata cu un ser contra tuberculozei produs in Danemarca. Dupa doua luni au aparut primele reactii adverse.
”Am ajuns la pediatru si ne-a zis adenopatie axilara de la vaccin. Un ganglion umflat. Au fost analize la sange, suc gastric, radiografie la plamani. Ne-a trimis direct la chirurg, la incizie. Era plin de puroi“, spune mama lui Luca.
Apoi a urmat un lung tratament pe baza de antiobiotic. Culmea, acelasi folosit pentru tratarea tuberculozei. Mama lui mai povesteste ca la spital a intalnit si alte femei in aceeasi situatie. Copii de numai cateva luni care sufereau teribil, dupa cum recunosc si specialistii. Zeci de parinti au facut plangeri la directiile de sanatate publica cerand sa fie schimbat acest vaccin.
Raspunsul il dau cei de la Ministerul Sanatatii. In plina criza de vaccin BCG , in 2011, 340.000 de doze antituberculoza au fost cumparate de urgenta din Danemarca. Astfel, vaccinul BCG cu tulpina Coopenhaga a ajuns pe piata din Romania de mai putin de un an, dupa ce Institutul Cantacuzino a incetat sa mai produca serul.
Citeste si: Vaccinul universal: S-a descoperit primul anticorp care combate toate tipurile de gripa
Ministerul Sanatatii face verificari in cazul vaccinului antituberculoza, dupa ce peste 100 de parinti au reclamat reactii adverse inregistrate la nou-nascuti. Reprezentantii ministerului sustin ca situatia nu este una grava si ca de multe ori ar fi fost vina medicilor care au gresit dozajul. Specialistii recunosc ca in cazul vaccinului de la Cantacuzino, incidenta de reactii adverse era de sapte ori mai mica.
Deocamdata autoritatile sanitare nu stiu cate dintre aceste doze s-au administrat, dar au fost alertate de reactiile adverse aparute la bebelusii vaccinati, sesizate de parinti. 115 reactii adverse au aparut dupa inocularea vaccinului cu tulpina Copenhaga , in aproape 80% din cazuri au fost reactii locale, iar in restul cazurilor efecte severe, intre care marirea ganglionilor sau abcese.
Grav este ca 24 de bebelusi, unii si de 3 luni, au avut nevoie de tratament chirurgical, iar 51 au primit tratament impotriva tuberculozei.
Specialistii spun ca si in alte tari in care s-a schimbat tulpina din vaccinurile impotriva tuberculozei au aparut complicatii. Mai ales ca tulpina Copenhaga e cunoscuta ca fiind mult mai puternica decat cea utilizata in vaccinul BCG de la Cantacuzino.
Citeste si: 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre vaccinul antigripal si sarcina
Romania ocupa un nedorit loc intai in Uniunea Europeana, la numarul de cazuri de tuberculoza. In fiecare zi, 77 de oameni se imbolnavesc si patru mor din aceasta cauza. Mai grav este ca, din cei peste 28.000 de romani care se imbolnavesc anual, 1.300 nu mai raspund la tratament.