Elimina glutenul din alimentatia copilului cu boala celiaca


Boala celiaca este o boala digestiva declansata de consumul de gluten. Manifestarile apar in cazul consumului alimentelor ce contin acest compus proteic: cereale, paine, paste si alte alimente ce contin grau, orz sau secara. Desi cauza nu a fost descoperita, [...]


Boala celiaca este o boala digestiva declansata de consumul de gluten. Manifestarile apar in cazul consumului alimentelor ce contin acest compus proteic: cereale, paine, paste si alte alimente ce contin grau, orz sau secara.

Desi cauza nu a fost descoperita, deoarece celiachia se manifesta mai des in familie presupunerile se indreapta catre o componenta genetica.

S-a observat faptul ca persoanele care sufera de anumite boli precum diabetul de tip 1, afectiuni autoimune ale glandei tiroide, sindrom Down sunt mai predispuse sa dezvolte si o boala celiaca.

Ce se intampla?

Ingestia de gluten determina la nivelul intestinului subtire o reactie imuna ce lezeaza suprafata acestuia. In acest fel apar tulburari de absorbtie a elementelor nutritive atat de necesare in dezvoltarea organismului. Vitaminele, proteinele, grasimile, mineralele sunt eliminate prin scaun.

In ce situatii este necesar sa-ti duci micutul la un consult de specialitate?
- daca a scazut sau stagnat in greutate
- daca nu creste in lungime
- are diaree sau scaune voluminoase
- este palid
- are o stare de iritabilitate

Inainte de a incepe o dieta fara gluten este important ca investigatiile ce-ti vor fi recomandate pentru copilas sa excluda toate bolile in care sunt prezente aceste semne si simptome.

Boala celiaca trebuie tratata de urgenta, altfel duce catre complicatii grave:
- malnutritie: vitaminele, fierul, calciul, acidul folic si alti factori nutritivi sunt eliminati prin scaun si apar deficiente in dezvoltare. Copilasul va scadea in greutate si nu va creste suficient in inaltime.
- rahitismul: deficienta de calciu si vitamina D vor determina intarzieri in cresterea oaselor, scaderea densitatii acestora si o predispozitie catre fracturi
- intoleranta la lactoza: afectarea functionalitatii intestinului subtire se poate agrava si astfel sa fie nevoie nu numai de o dieta fara gluten, dar si de una fara lactoza
- tulburari la nivelul sistemului nervos (convulsii)

Tratamentul bolii celiace

1. dieta fara gluten – principala metoda terapeutica
- apeleaza la un nutritionist pentru a te ajuta sa elimini din alimentatia copilului tau produsele ce contin gluten (orzul, graul, secara, grisul, faina de graham etc)
- efectele acestui regim pot aparea chiar in cateva zile cand cel mic se va simti mult mai bine. Inflamatia de la nivelul intestinului scade in cateva saptamani. Desi refacerea totala a leziunilor poate dura si cativa ani, copiii se vindeca mai repede decat adultii. Fereste-l pe micut de tentatia de a manca vreun aliment cu gluten. Chiar daca aparent nu se simte rau dupa o ingestie accidentala, la nivelul structurii intestinale suferinta va exista.

2. combaterea malnutritiei
- in functie de rezultatele analizelor, medicul va recomanda copilului tau suplimente de calciu, acid folic, vitamine (B12-ciancobalamina, D, K), fier

Odata tratamentul inceput, starea de sanatate a copilasului tau se va imbunatati. Spre deosebire de adulti, simptomele bolii trec la cei mici fara sa fie nevoie de alte medicamente.

Boala celiaca poate fi controlata doar prin dieta. Fii atenta ca pe eticheta produselor pe care intentionezi sa le cumperi sa apara scris: fara gluten.

Acesta conditie speciala trebuie cunoscuta de catre toate persoanele care intra in contact cu copilasul. Mai tarziu, cand micutul va intra in colectivitate, asigura-te de faptul ca va fi ferit de ingestia unor produse care i-ar putea face rau.

related posts

Modifică setările cookies