Endometrioza, un dusman al fertilitatii


Endometrioza apare atunci cand tesutul care captuseste cavitatea uterina creste in afara uterului: pe ovare, trompe uterine sau intestine. Functiile normale ale ovarelor si trompelor uterine sunt afectate, iar asta te impiedica sa ramai insarcinata. 


Studiile arata ca peste 33% dintre femeile care sufera de endometrioza sunt infertile.

Un diagnostic de endometrioza nu trebuie sa te sperie. Ai sanse sa scapi de acesta problema pentru ca exista tratament. Este important, insa, ca boala sa fie detectata la timp pentru ca si fertilitatea scade o data cu varsta.

De ce apare endometrioza?

Cauzele exacte ale acestei boli nu sunt cunoscute dar sunt numeroase teorii, inclusiv cea a menstruatiei retrograde. Ce inseamna asta? In timpul menstruatiei, o parte a menstrei refuleaza prin trompele uterine in abdomen, ceea ce duce la cresterea tesutului endometrial, in cazul in care sitemul imunitar e slabit. Alte pareri spun ca endometrioza este o tulburarea genetica, in timp ce unii specialisti o considera o bola autoimuna.

Care sunt simptomele endometriozei?

Desi in unle cazuri endometrioza nu prezinta niciun simptom, de cele mai multe ori sunt semne care sa te alarmeze si sa te trimita de urgenta la medic:

dureri puternice in zona pelvina

menstruatii dureroase si abundente, cu o durata mai mare de cinci zile

dureri in timpul actului sexual sau dupa

oboseala si tulburari de somn

infertilitate fara explicatii din alte cauze

Diagnostic si tratament

Singurul mod de diagnosticare a endometriozei este prin laparoscopie, care permite vizualizarea organelor interne. Interventia se face sub anestezie generala, iar in timpul procedurii ti se va preleva o bucata de tesut pentru a fi supusa biopsiei pentru stabilirea diagnosticului.

Daca endometrioza este diagnosticata atunci cand este in forma usoara sau moderata, tratamentul pe care trebuie sa-l urmezi te va ajuta sa scapi de problema infertilitatii.

Tratamentul prescis poate cuprinde analgezice si medicamente antiinfalmatorii, care sa reduca durerile. In cazul in care nu iti doresti copii imediat, iti pot fi prescrise contraceptive orale care sa controleze hormonii ce cauzeaza formarea tesutului endometrial la fiecare ciclu. Daca iti doresti copii, se poate interveni chirurgical pentru a inlatura tesutul endometrial. Astfel, ovarele si uterul vor putea functiona.

Din pacate nu toate femeile scapa de aceasta problema. Studiile arata ca doar 8% dintre cele care au facut interventia chirugicala au avut si rezultate pozitive. Jumatate dintre femeile care sufera de endometrioza ajung la doctor din cauza disconfortului pe care il provoaca aceasta boala in viata lor sexuala.

related posts

Modifică setările cookies