Spre deosebire de podoaba capilara (firele de par din aceasta zona se subtiaza in timpul sarcinii), restul corpului se confrunta cu o invazie a firelor groase, cu aspect neplacut. Nu te speria, aceste schimbari sunt normale in aceasta perioada, iar vestea buna este ca ele sunt temporare.
Cresterea abundenta a parului de pe corp se manifesta mai ales in primul trimestru al sarcinii, cand hormonii incep sa-si faca de cap in organismul tau. Pe langa parul facial, gravidele vor constata ca le pot aparea fire pe abdomen, maini, picioare, spate si chiar pe sani.
Daca vrei sa inlaturi firele in exces le poti smulge, epila cu ceara sau rade fara a afecta in vreun fel siguranta bebelusului tau. Stai insa departe de substantele care decoloreaza, deoarce acestea pot intra in piele si pot dauna copilului.
In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, exista niste pastile care stopeaza cresterea in exces a parului, dar ele nu sunt benefice sanatatii in cele noua luni de sarcina. Femeile care asteapta copii nu fac parte din programul de testare, deci specialistii nu stiu care sunt efectele secundare in ceea ce le priveste. Din precautie, medicii prefera sa nu le recomande mamicilor tratamentul.
Exista si creme care garanteaza stoparea cresterii parului. Ele sunt bazate pe soia, ceea ce inseamna ca detin in compozitie hormoni pe baza de plante. Desi in mod normal acestia nu sunt daunatori, si de aceasta data medicii prefera sa nu le sfatuiasca pe mamici sa le achizitioneze.
Cat despre modalitatile de inlaturare permanenta a firelor in exces – laserul si electroliza – procedurile sunt destul de incomode si dureroase. Gandeste-te ca sarcina vine cu propriile provocari si obstacole. Probabil nu vrei sa mai induri si alte proceduri dureroase care sa completeze schimbarile fizice pe care le experimentezi.
O ultima optiune, si poate cea mai sigura, este rabdarea. Conform Academiei Americane de Dermatolgie, tot parul in exces va disparea la sase luni dupa aducerea pe lume a bebelusului.