Emotiile sunt firesti inaintea unui examen. Cand porti un bebe in burtica, ele se dubleaza. Daca inainte iti era mai usor sa treci de un test sau de o evaluare, de cand esti insarcinata nu mai poti fi sigura pe reactiile bebelusului.
Ce trebuie sa faci inainte de examen?
1. Asigura-te ca dormi bine cu o noapte inainte. Odihneste-te cel putin opt ore, astfel incat a doua zi sa sa te poti concentra si sa rezisti.
2. Daca examenul se tine in alt oras sau in alta tara, fa-ti din timp bagajul, cu tot ceea ce ai nevoie. Nu uita incarcatorul de la telefon, e chiar mai important decat camasa de noapte! Verifica inca o data daca ai in agenda telefonica numarul obstetricianului. Eventual, ca sa te asiguri, da-i un telefon si vezi daca numarul mai este valabil.
3. Daca ai deja copii, n-ar fi rau sa-i duci la bunici cu o zi sau doua inainte. Cum cei mici sunt energici, te vor agita lor si tu nu vei mai putea sa-ti aduni gandurile. Asa, vei reusi sa te calmezi iar pentru ei va fi ca o vacanta in mijlocul saptamanii.
4. Fa-ti o programare la salon. Un masaj antistres sau unul facial te vor relaxa si iti vor reincarca bateriile.
5. Mananca usor cu o zi inainte, dar si in ziua examenului – bucatele grele, cu sosuri, te pot predispune la indigestie si il pot agita pe cel mic.
6. Nu uita trusa cu polivitamine si alte medicamente prescrise de medic. Eventual, mergi la un consult prenatal de rutina, pentru ca ginecologul sa observe daca esti fizic in putere sa treci prin emotiile unui examen.
Ce trebuie sa faci in ziua examenului?
1. Imbraca-te lejer, astfel incat bebe sa se simta confortabil. Nu-ti pune bluze cu elastic in talie sau pantofi cu tocuri inalte ori incomozi. Opteaza pentru pantaloni lejeri de gravida si pentru o bluza-clopot, larga in jurul “taliei” de viitoare mamica.
2. Stresul asteptarii isi va spune cuvantu, asa ca ia cu tine o sticla de apa plata si ceva de rontaitl. Daca te simti obosita, cumpara o banana de la un chiosc si bea o limonada cu miere, in locul unei cafele. Cofeina nu e indicata in sarcina si, in plus, cercetatorii au concluzionat ca efectul ei energizant nu dureaza mai mult de 30 de minute, dupa care iti va fi somn.
3. Daca ar trebui sa intri in sala de examinare in ordine alfabetica, incearca sa vorbesti cu colegii si cu cei din comisia de evaluare si sa le explici starea ta speciala. E posibil sa existe reguli care sa ofere intaietate femeilor insarcinate. Poti incerca si sa discuti cu restul colegilor care sunt programati inaintea ta – mai mult ca sigur ca vor fi de acord sa intri printre primii.
4. Cat timp astepti, alterneaza mersul cu repausul pe scaun. Nu e indicat sa stai in aceeasi pozitie o perioada prea mare de timp – ti se vor umfla picioarele si vor aparea dureri de spate. Cand simti ca amortesti, ridica-te si fa cativa pasi pe holurile institutiei sau in curtea acesteia.
5. Cel mic incepe sa se agite si sa dea din coate? Mangaie-ti cu miscari line burtica, plimba-te putin si departeaza-te de restul grupului ca sa vorbesti cu el. Bebelusii recunosc inca din pantece vocea mamei si adesea se linistesc ca prin minune.
6. Dupa ce ai intrat in sala de examen, limiteaza-te la a-ti mangaia burtica. Cere sa te asezi in apropierea unui geam pentru a te putea oxigena sau la marginea randului – in cazul in care vei simti nevoia sa mergi des la toaleta, in acest mod nu ii vei deranja pe ceilalti.
Daca totusi nu te simti apta pentru a trece prin emotiile unui examen, nu e un capat de tara daca-l amani pana dupa ce vei naste. In caz ca asta e imposibil, pastreaza-ti cumpatul si gandeste-te la bucuria de dupa rezultate. E de-ajuns sa te faca sa te simti mai bine.