Esti parinte in cautarea unui job? Uite 10 intrebari-capcana de care te lovesti la interviu


Un interviu pentru un job intr-unul din cele 75 de campusuri Google din jurul lumii ar putea aduce mai degraba cu o serie de examinari preliminarii pentru acceptul intr-o fraternitate, decat un job hunting. Candidatii la Google se confrunta cu [...]


Un interviu pentru un job intr-unul din cele 75 de campusuri Google din jurul lumii ar putea aduce mai degraba cu o serie de examinari preliminarii pentru acceptul intr-o fraternitate, decat un job hunting.

Candidatii la Google se confrunta cu intrebari de genul “Cate benzinarii exista in tara?” sau “Cum masori 4 galoane de apa folosing un ulcior intre 3 si 5 galoane?”. Intrebarea fireasca este urmatoarea: Cum faci fata unui asemenea interviu? Ce raspunsuri se cauta de fapt? Raspunsuri creative, sustin jurnalistii de la Forbes.

Astfel de intrebari sunt folosite pentru a determina siguranta si capacitatea oamenilor de a gandi, de a-si arata spontaneitatea si creativitatea, totodata“, sustine directorul de resurse umane al Colegiului Hope din Michigan, SUA, Dale Austin.

Cu alte cuvinte, sefii cauta persoane capabile sa ofere raspunsuri rapide, care sa demonstreze ca nu sunt doar agile, ci si rationale, ca se pot adapta oricarei situatii.

Iata un top 10 al celor mai dificile, dar si cele mai frecvente intrebari pe care recrutorii le adreseaza candidatilor in timpul interviurilor de angajare si sfaturile referitoare la raspunsurile potrivite.

1. De ce exista cateva “goluri” in istoria ta profesionala?

Susan Nethery, specialist in marketing la Texas Christian University, afirma ca angajatorii inteleg ca oamenii isi pierd uneori slujbele in urma unor restructurari de personal si ca nu intotdeauna le este usor sa-si gaseasca alte joburi. Insa, atunci cand vine vorba despre raspunsul corect la o asemenea intrebare, candidatii ar trebui sa mentioneze o lista a activitatilor pe care le-au desfasurat in timpul perioadei in care au fost someri.

2. Vorbeste-mi despre o problema recenta cu care te-ai confruntat si in care n-au functionat vechile solutii.

Aceasta intrebare presupune un raspuns extrem de creativ. De fapt, intervievatorul incearca sa vada cat de toleranti si de traditionali sunt candidatii atunci cand vine vorba despre situatii de criza pe care acestia din urma trebuie sa le depaseasca.

3. Ce ar putea spune despre tine persoana care te place cel mai putin?

Aceasta intrebare poate parea o capcana pentru unii candidati care nu-si dau seama ca recrutorii vor sa vada cat de sinceri sunt acestia in legatura cu slabiciunile si defectele lor si cum anume le “impacheteaza” in fata unui posibil sef.

4. Care a fost cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat vreodata?

“Recrutorul de talente”, asa cum a fost numit Dale Austin, spune ca exemplele care sa-ti demonstreze curajul de a-ti asuma diverse riscuri sunt destul de importante deoarece arata nu doar abilitatea de a incerca, ci si o eventuala asumare a esecului.

5. Ai fost vreodata pus in postura de a solutiona o problema manageriala? Cum te-ai descurcat?

Jurnalistii de la Forbes mentioneaza ca un director IT nu a fost in stare sa se descurce cu o lansare de soft, din cauza faptului ca nu era performant in ceea ce privea creativitatea. Era mai degraba un bun executiv.

6. Vorbeste-mi despre un proiect din care ai facut parte si in care nu ai fost de acord cu…

Intrebarile referitoare la dificultatile avute in cariera sunt o forma de a vedea potentialul angajatorilor de a anticipa viitorul comportament al candidatului.Este important pentru un angajat sa clarifice situatiile in care s-a aflat, modul in care a actionat pentru a cadea de acord cu restul grupului si care a fost rezultatul obtinut.

7. Daca ai putea sa schimbi un lucru la ultimul tau job, care ar fi acela?

Specialistii in HR ii sfatuiesc pe candidati sa se fereasca sa faca diverse comentarii peiorative, rautacioase la adresa fostilor sefi sau colegi de munca, deoarece nu pot cunoaste relatiile intre directorii de companii.

8. Explica-i nepotului tau de opt ani cum functioneaza o baza de date.

Aceasta este o intrebare frecventa la interviurile Google, dar poate fi adaptata in functie de fiecare domeniu in parte.

Incearca sa explici cum functioneaza un anumit domeniu, folosind termeni pe care pana si un copil in varsta de opt ani i-ar intelege, lucru care ii va arata angajatorului ca ai cunostintele de baza necesare activarii in domeniul respectiv.

9. Ce poti sa-mi spui despre tine?

Candidatii ar trebui sa se gandeasca la raspuns timp de un minut, poate chiar doua si sa incerce sa acopere patru zone – primii ani de viata, educatia primita, istoricul profesional si recenta experienta in cariera. Nu este recomendabil sa se aduca in discutie subiecte familiale, activitati de weekend, pasiuni si alte lucruri de genul asta.

10. De ce ar trebui sa te angajam pe tine pe acest post?

Tot ceea ce aplicantii trebuie sa faca este sa-si creioneze abilitatile si cunostintele esentiale, combinate cu experienta anterioara, fapt care sa-l recomande pentru postul respectiv.

InCont.ro

related posts

Modifică setările cookies